Dolar 32,3319
Euro 35,1199
Altın 2.301,65
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C
REKLAM ALANI
Ekim 18, 2017 8:30 am
1.696
A+
A-

 “Mobbing uygulamak,

kişilik bozukluğu”

 

Ortaca’da iki önemli kurumda yöneticiler tarafından uygulanan mobbinge yönelik açılan davaların duruşması Kasım ve Aralık ayında görülecek. DUYUM OSGB Sorumlu Müdürü A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sevinç Buruk ve Dr. Ali Arslan, mobbing konusunda açıklamalarda bulundular.

-Mobbing uygulamak kişilik bozukluğu ve korkaklık

Ortaca Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürlüğü’nde görevli bir personel ve Ortaca Devlet Hastanesi idari birimde çalışan bir personel yöneticilerinin kendilerine uyguladığı mobbing nedeniyle dava açtı. Davaların duruşmaları Kasım ve Aralık ayında Ortaca Adliyesinde görülecek.

Mobbing terimi, “bir veya birkaç kişinin bir diğer kişiye uyguladığı, düşmanca ve ahlaka, etiğe aykırı yöntemlerle sistematiksel olarak yaptıkları psikolojik bir baskı, mobbing uygulayan kişiler ise, aşırı kontrolcü, korkak, nevrotik ve iktidar açlığı olan kişiler olarak tanımlanıyor.”

-İşveren ve çalışana eğitim veriliyor

DUYUM OSGB Sorumlu Müdürü A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sevinç Buruk, işyerlerinde işverene ve çalışana yönelik verilen eğitimlerin içerisinde MOBBİNG konusunda da bilgilendirmelere önem verildiğini söyledi.

Sevinç Buruk, Mobbing’in, “İşyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasivize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar bütünü” olduğunu dile getirdi.

Mobbing uygulana kişilerin sağlık sorunları yaşadığına işaret eden Sevinç  Burak, “Mobbing, üstler tarafından astlarına uygulanabileceği gibi, astları tarafından üstlerine de uygulanabilir ya da eşitler arasında da gerçekleşebilir. Kişiye yönelik olumsuz tutum ve davranışlar gizli veya açık olabilir. Kişi, öncelikle çatışmadan kaçınmalı ve sakin olmaya gayret etmelidir. Psikolojik taciz üst yönetim tarafından gerçekleştirilmiyorsa konuyu üst yönetime uygun bir şekilde iletmelidir. Psikolojik tacize uğradığını kanıtlayacak yazışma, not, mesaj, e-posta gibi bilgi ve belgeleri saklamalıdır. Mobbing uygulanan kişilerde iş stresiyle sigara, çay, kahve tüketiminin artması, yeme ve içmenin artması veya azalması, madde bağımlılığı, uyku bozuklukları, işe devamsızlıkta artış. Kısa dönemde duygu durum değişikliği, duygulanım değişikliği, davranış değişiklikleri, fizyolojik yanıtlar, uzun dönemde tükenme sendromu, travma sonrası stres bozukluğu psikozlar, bilişsel bozukluklar ve madde kötüye kullanımı” görülebilir diye konuştu.

-MOBBİNG uygulayanda ruhsal sorunlar vardır

Mobbing uygulayan kişilerin ruhsal sorunları ve psikolojisinin de bozuk olabileceğine dikkat çeken Dr. Ali Arslan, “bunun yanında psikolojisi de bozuk olmayabilir ama içinde bulunduğu şartlar o duruma sürükleyebilir. Bu bir psikiyatrik vakadır ve tedavi görmesi gerekir. Sanırım Türkiye’de herkes farkında değildir ama mobbing görmeyen insan sayısı çok azdır. Örneğin kamu sendikalarında bile sendika değiştirmesi konusunda baskı görmeyen çalışan yoktur. Yıllardan beri bu böyle devam ediyor. İktidar yanlısı olabilmek için. Bu iktidarı suçlamak için söylemiyorum, her iktidar döneminde çalışana baskı uygulanır. Direnirseniz de ruh sağlığınız bozuluyor, direnmeseniz de ruh sağlığınız bozuluyor” dedi.

Mobbingin Türkiye’de yaygın bir durum haline geldiğine işaret eden Dr. Ali Arslan, “Burada gördüğümüz dava açılması veya şikayet edilmesi buz dağının görünen yüzü. Ruh sağlığı bozulan ve işinden olanların çok az kısmının açtığı davalardan görebiliyoruz. Ama mobbinge katlanıp insanlar işini kaybetmek istemiyor. Siyasetteki baskı da mobbingin bir çeşididir. Son dönemde devletin bütün kurumları iktidarın arka bahçesi haline getiriliyor. O nedenle iktidara yaranmak için kamu kurumlarındaki kişilerin siyasi baskıları da var. Düşünün bir partinin genel başkanı dahi adalet arayışında yürüyüş yapıyor. Adaletsizlik de baskının bir çeşidi. Türkiye’de binlerce insan işini kaybetmemek için sesini çıkaramıyor. Mobbingin Ortaca’da görülmesi çok şaşırtıcı değil, Türkiye’de çok yaygın. Kamuya çok fazla yansımıyor” ifadelerini kullandı.

-Mobbing hakkında 2011/2 sayılı Başbakanlık genelgesi;

“Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işyerlerinde gerçekleşen psikolojik taciz, çalışanların itibarını ve onurunu zedelemekte, verimliliğini azaltmakta ve sağlığını kaybetmesine neden olarak çalışma hayatını olumsuz etkilemektedir. Kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir süre çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan psikolojik tacizin önlenmesi gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse çalışma barışının geliştirilmesi açısından çok önemlidir”

-Hapis cezası verilebiliyor

Mobbing’de cezai işlemler suçun ağırlığına göre değişiyor. Bir kişinin mobbing yaptığı Mahkeme kararı ile kanıtlanırsa, aylıktan kesme, uyarma, kınama ve 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.