

DALAMAN OVASI SULAMASI İLE
121 BİN 240 DEKAR
ARAZİ SUYA KAVUŞACAK
DSİ Muğla’ya yaptığı yatırımlarla Muğla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Muğla ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak 2003 yılından bugüne kadar Muğla ilimizde tamamladığımız içme suyu tesisleri ile 250.000 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 10 milyon m³ içme suyu temin ediyoruz. Bunla birlikte Muğla’da 6 baraj ve 2 gölet tamamlanmış olup, toplamda 479 milyon m³ biriktirme hacmine ulaşılmıştır. 17 Sulama tesisi tamamlanmış olup, toplamda 85.975 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Böylece çiftçilere yıllık 95 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. 2003 yılından bugüne kadar Muğla ilinde tamamlanan 56 dere ıslahı ile Muğla şehir merkezi, 58 adet yerleşim yeri ve 19.865 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur.
DSİ Genel Müdürü Murat Acu’nun açıklamaları şu şekilde,
Hedeflere Ulaşmak İçin Çabalıyoruz
“DSİ olarak Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir”
121 Bin 240 Dekar Zirai Arazi Cazibe İle Sulanacak
“Bu kapsamda çalışmaları devam eden ‘Dalaman Ovası Sulaması’ ile 121.240 dekar zirai arazisi cazibe ile sulanacak. Projenin suyu, Dalaman Çayı üzerinde işletmede olan Bereket HES-3 rezervuarından cazibe ile alınacaktır. Tüm sulama şebekesi ana kanal iletim sistemi kapalı ve basınçlı borulu olacak şekilde projelendirilmiş, ‘Yağmurlama-Damlama Sulama Sistemi’ ile modern bir sulama projesi yapılacaktır. Borulu ana iletim hattının toplam uzunluğu 10.065 m uzunluğunda olup, ana boru hattı üzerinden ayrılan sekiz adet yedek hattı ve bunlardan ayrılan tersiyer hatlardan oluşmakta olan sulama şebekesinin toplam uzunluğu 377.546,25 metredir. Proje kapsamında, altı adet drenaj terfi merkezi ve drenaj şebekesi yapılarak ovadaki fazla yeraltı suyu tahliye edilecek böylece toprakların tuzlanması önlenecektir. Drenaj şebekesi, 51.427 metre uzunluğunda olup, 47 adet tahliye kanalı bulunmaktadır”
“Proje tamamlandığında 2018 fiyatlarıyla yaklaşık 145.488.000 TL yıllık gelir elde edilecek. DSİ olarak Toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir. Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum”