Dolar 34,7504
Euro 36,5394
Altın 2.954,22
BİST 9.884,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Az Bulutlu
Muğla
12°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C
Cts 13°C

200 yıllık tarihi Dalyan camisi restore ediliyor

| Son Güncellenme: Ocak 20, 2014 4:17 pm
3.419
A+
A-

 200 yıllık tarihi Dalyan camisi restore ediliyor

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki 200 yıllık tarihi Dalyan mekez cami restore edilerek eski görünümüne kavuşturulacak.

ÖMER KUNDAKÇI 

Restorasyonuna 2008 yılında karar verilen Dalyan camisinde yapılacak olan değişikliklerle 1930’lu yıllarda çekildiği tahmin edilen fotoğraflardaki hale dönüştürülecek. 1950’li yıllarda yapılan betonarme cemaat yeri, şadırvan ve minare yıkılarak yeniden yapılacak. Camide çevre düzenlemeside gerçekleştirilecek.

Kitabesi yerinde olmayan ve halk arasında Kanuni’nin Rodos seferi sırasında yapıldığı söylenen Dalyan camisi mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait ve yapım yılı 18. yüzyıl olarak tahmin ediliyor. Dalyan camisinin Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

-Tarihi görünüme kavuşacak

Dalyan Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği 2. Başkanı Hüseyin Durar “burası Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyonla eski görünümü ortaya çıkarılacak.Elimizde sadece eski  görünümünün fotoğrafları var. Bu fotoğraflarla hem minarenin hem de ön taraftaki beton örme yapının kaldırılıp eski görünümü taş yapı olarak yapılacak. Böylece caminin eski tarihi görünümü ortaya çıkacak. Beldemizi ziyaret eden turistler buraya çok önem veriyorlar, çünkü bu eski tarihi bir yapı. Eski tarihi yapıların ortaya çıkmasını destek veriyoruz” dedi.

Dalyan Merkez Camii İmamı Mehmet Taş “Dalyan Merkez Camii’nin Kanuni zamanında yapıldığını söylüyorlar. Çok eski tarihi bir camii olduğundan dolayı Vakıflar Genel Müdürlüğü restoreyi üstlenmiş durumda. Aralık ayında başladılar restoreye, takriben 400 gün sürecek ve orijinal haline kavuşacak şimdiden çok güzel olacağını ümit ediyoruz. Restorasyon nedeniyle şimdilik camiyi kullanamıyoruz fakat 200 metre ileride belediyenin göstermiş olduğu yer var orada namazımızı kılıyoruz, ibadetimizi yapıyoruz. Cami restorasyonu bitene kadar orada ibadetimizi yapacağız.bittikten sonra tekrar camimize taşınacağız” diye konuştu.

-Dalyan camisinin mimari özellikleri

Geniş bir avlu içinde yer alan Dalyan Camisi, kare planlı, tek kubbeli kübik bir yapıdır. Caminin kuzeyine 1957-58 yıllarında 7,5 x 10,8 m boyutlarında betonarme bir son cemaat yeri eklenmiştir. 1959’dan sonra eski minare yıkılarak bugünkü beton minare yapılmıştır. Mevcut betonarme şadırvan da yakın zamanda halk tarafından yaptırılmıştır. Dalyan Camii’nde cepheler sade olup, her cephede içten yuvarlak kemerli, dıştan dikdörtgen formlu, sağır sivri kemer alınlıklı ikişer pencere ile üstte dört yönde birer öküzgözü pencere yer almaktadır. Kuzey cephede, portalin iki yanında yuvarlak nişli, sade birer mihrabiye vardır. Dikdörtgen formlu, basık taş kemerli kapı açıklığı, dikdörtgen formlu profilli portal çerçevesi içinde yer alır. Kare planlı harim, köşelerde tromplarla geçilen yüksekçe bir kubbe ile örtülüdür. Kubbe eteğini ve kubbe ortasındaki göbeği profilli bir silme çevreler. Mihrabı ve minberi özgün olup, üzeri sıvalıdır.