Dolar 32,5869
Euro 34,7990
Altın 2.499,78
BİST 9.453,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Arıcıların kabusu zirai ilaçlamalar

Arıcıların kabusu zirai ilaçlamalar
REKLAM ALANI
Mart 28, 2022 4:35 pm
1.417
A+
A-

Arıcıların kabusu zirai ilaçlamalar

thumbnail 20220325 140355

 

Türkiye genelinde Çam balı üretiminde yüzde 90’lık oranla büyük paya sahip Muğla’da arıcıların bahar hazırlıkları başladı.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, arıcıların korkulu rüyası olan bilinçsizce yapılan zirai ilaçlama hakkında çiftçilere uyarıda bulundu.

thumbnail 20220325 140728

Ortaca’nın Tepearası, Eskiköy mahallelerindeki kırsal alanlardaki arıcılar kovanlarda bakım ve besleme yaparak hazırlıklarını sürdürüyorlar.

Geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınları ve kuraklıktan etkilenen arıcılar, zirai ilaç kullanan çiftçilerin daha dikkatli olmalarını istediler.

-Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve 13 İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ile ısrarla ve süratle tarımsal üreticilerin gündüz saatlerinde ilaçlama yapmaması konusunda gerek sahada gerekse duyurularla bilgilendirmeleri yaptıklarını söyledi.

thumbnail 20220325 140852

Barış Saylak, “ancak üzülerek söylüyorum bazı üreticilerin bu işi yaptıklarına vatandaşların aracılığı ile bilgi sahibi oluyoruz. Tabi ki bu kişilere yasal yaptırımları, gerekli uyarıları, gerekli cezalandırmalarını yapıyoruz. Ancak bu bir toplumsal duyarlılık meselesi” dedi.

Saylak, “Buradan bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. Değerli üreticilerimiz Muğla gibi bir yeryüzü cennetinde lütfen çevreye saygılı, toprağa saygılı, sularımıza saygılı, tüm canlılara saygılı bir şekilde yaptığımız tarımsal etkinlikleri buna uyarak yaparsak bizler de çok mutlu oluruz. Her bir arının yaşamı insanoğlunun geleceği için o kadar önemli ki bu konuda lütfen uyarılarımıza kulak verin. Gündüz saatlerinde arıların dışarda olduğu süreçlerde lütfen zirai ilaçlamalarınızı yapmayın.”

thumbnail DSC 9088

-Arıcı Ümmet Ziyan, “Bu sene ilkbahar geç geldi, ondan dolayı biraz sıkıntı çektik. Şu an onları giderebilmek için arılarımıza yem takviyesi yapıyoruz, kek takviyesi yapıyoruz. Arılarımız narenciyeden nektar alıyor. Tabi çiftçilerimiz de buna dikkat edip zirai ilaçlamalarını arıların koloniye geri döndüğü saatlerde ilaçlamalarını yaparlarsa bizim de arılarımızın ölmesini engeller. Çünkü arı olmazsa hayat olmaz, ağaç olmaz, doğa olmaz. Hem bizim sayemizde çiftçilerin de verimleri artıyor. Onların da dikkat etmeleri bizim açımızdan da onların açısından da iyi olur. Geç saatlerde yapılan ilaçlamalar arıya hiçbir zararı olmaz. Arı o saatte zaten ağacın, çiçeğin üstünde olmuyor. Zaten zehir olan bir bitkiye arı konmaz.”

-Arıcı Ömer Ziyan, “Şu anda arılarımızın durumu iyi, bakımlarını yapıyoruz, beslemesini yapıyoruz. Buralar ısınmaya başladıktan sonra Mayıs gibi yayla taraflarına gideceğiz. Bu sene güzel bir verim bekliyoruz, sadece biraz girdilerimiz fazla. Geçen yıl yangından dolayı çok kuraklık oldu. Kurak geçtiğinden verim de az oldu, ürünlerimiz az oldu. Tabi bizi de bütün arıcıları da etkiledi. Bu sene inşallah güzel geçecek, öyle düşünüyoruz”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.