Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Pts 26°C
Sal 24°C
Çar 24°C
Per 22°C

Başpehlivan Güçlü, güreş yaptığı yılları anlattı

Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan ve pehlivanlık hayatı başarılarla dolu olan Dünya Şampiyonu ve Kırkpınar Başpehlivanı Mehmet Güçlü, gençlik yıllarını anlattı. İsmi ata sporu güreş ile özdeşleşen ve halen pek çok pehlivanın örnek aldığı Mehmet Güçlü …

Başpehlivan Güçlü, güreş yaptığı yılları anlattı
REKLAM ALANI
Ekim 31, 2023 9:36 am | Son Güncellenme: Ekim 31, 2023 10:18 am
172
A+
A-

Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan ve pehlivanlık hayatı başarılarla dolu olan Dünya Şampiyonu ve Kırkpınar Başpehlivanı Mehmet Güçlü, gençlik yıllarını anlattı. İsmi ata sporu güreş ile özdeşleşen ve halen pek çok pehlivanın örnek aldığı Mehmet Güçlü, aynı zamanda önemli bir Türk kültürü olan güreşin genç nesle de sevdirilmesi gerektiğini söyledi. Eskiden, köy ve kasabalarda düğünlerin bile pehlivan güreşleri organizasyonu ile şenlendiğini belirten Güçlü, kendisinin de düğün güreşlerinde keşfedildiğini belirterek ata sporumuz güreşe daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Muğla’nın Milas İlçesi’nde 14 Mart 1952 günü dünyaya gelen Mehmet Güçlü, çocukluk yıllarında ilçesinde yaptığı güreşlerden sonra 1968 yılında profesyonel güreşlere başladı. Dünya ve Avrupa şampiyonalarında hem serbest, hem de grekoromen stillerde başarılar kazanan Mehmet Güçlü, güreş hayatı boyunca 150 kez milli mayo giyen ender sporculardan biri oldu. 1974 yılında Yağlı güreş yapmaya başlayan Güçlü, 1980 yılında Kırkpınar Başpehlivanı oldu.

Çayırların yanı sıra minderde de fırtınalar estiren Mehmet Güçlü; 1969 yılında Balkan ikincisi, 1970 yılında İsveç’te gençlerde 90 Kg.’da Avrupa Şampiyonu, 1971 yılında İzmir Akdeniz oyunlarında takım halinde şampiyonluk,

1972 yılında Olimpiyatlarda dördüncü, aynı yıl Ordular arası Dünya birinciliği elde etti. Güreş hayatı başarılarla dolu olan Mehmet Güçlü, 1973 yılında İran’da 100 kiloda Dünya Şampiyonasında sekizinci, 1974 yılında İstanbul’da Dünya Şampiyonasında üçüncü, 1976 yılında Leningrad’da Avrupa şampiyonasında üçüncü, 1976 yılında Leningrad’da Aleksandr Vasiliyevich Medved Turnuvasında birinci oldu.

Kırkpınar’da da bir çok başarıya imza atan Mehmet Güçlü, 1974 yılında Başaltına altıncı, 1976 yılında Başpehlivanlıkta beşinci, 1977 yılında Başpehlivanlıkta altıncı, 1980 yılında Başpehlivan oldu. Kırkpınar güreşlerine devam eden Mehmet Güçlü, 1984 yılında Başpehlivanlıkta üçüncü, 1985 yılında Başpehlivanlıkta ikinci,1988 yılında Başpehlivanlıkta üçüncü ve 1989 yılında Başpehlivanlıkta ikinci oldu.

İlerleyen yaşına rağmen güreşlere devam eden Mehmet Güçlü, daha sonraki yıllarda başta Ege ve Akdeniz Bölgeleri olmak üzere 1995 yılına kadar karakucak ve yağlı güreşlere devam etti.

Güreş sporuna olan ilgisinin ilkokul yıllarında öğretmenlerinin ve çevresindeki büyüklerin teşviki ile başladığını belirten Mehmet Güçlü, “Beni gören herkes başka bir kişiyle güreştirmek istiyordu, abimi bile yeniyordum. Daha sonra güreşe olan yeteneğimi daha da geliştirmek için Denizli’ye taşındım. Burada deneyimli hocalarla çalıştım ve fiziksel yeteneklerime teknik ve zihin ile birleştirip geliştirdim. 1972’de Ordular arası Dünya şampiyonluğu nasip oldu. 1980 yılında da 28 yaşında iken Sabri Acar’ı yenerek Kırkpınar başpehlivanlık unvanını kazandım” dedi.

Egeli Seyyah ile oldukça samimi geçen söyleşisinde yenildiği zamanlarda duyduğu üzüntüden de söz eden Mehmet Güçlü, adeta Türk’ün adıyla özdeşleşen ata sporu güreşin gençlere sevdirilmesi gerektiğini söyledi. Güreş yapan gençlerin hem fiziki hem de teknik ve zihin olarak daha iyi geliştiğini kaydeden Güçlü, hedefine odaklanan gençlerin mutlaka başarıyı yakalayacağına inandığını söyledi.

Şu anda Milas’ın Kızılcayıkık Mahallesi’nde ikamet eden ve ilçede kendi adına hizmet veren Mehmet Güçlü Güreş Eğitim Merkezi’nin başarıları ile gurur duyan 72 yaşındaki Mehmet Güçlü, halen içinde güreş sevgisinin ilk günkü aşkla devam ettiğini söyledi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.