Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 28°C
Az Bulutlu
Muğla
28°C
Az Bulutlu
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 28°C
Çar 27°C

Caretta caretta ‘Türkiye 100’e güneş enerjili uydu takip cihazı

Mayıs 21, 2023 10:26 pm
454
A+
A-

Caretta caretta ‘Türkiye 100’e güneş enerjili uydu takip cihazı
ÖZGÜRER DENİZ KUNDAKÇI
Ortaca ilçesindeki dünyaca ünlü İztuzu’ndaki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) uydu takip cihazı takılan caretta caretta denize salındı.
İztuzu kumsalına yumurta bıraktıktan sonra DEKAMER görevlileri tarafından güneş enerjili uydu takip cihazı takılan ve Cumhuriyetin Yüzüncü yılı dolayısıyla ‘Türkiye 100’ ismi verilen 58-63 yaşları arasındaki dişi caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası İztuzu sahilinde düzenlenen etkinlikle doğal ortamına kavuştu.
Deniz kaplumbağalarının doğal yaşamlarının izlenmesi amacıyla takılan uydu takip cihazları, kaplumbağalar hava almak için su yüzüne çıktıklarında sinyal göndererek nerede olduklarının tespit edilmesini sağlıyor.

IMG 20230521 WA0007 - Caretta caretta 'Türkiye 100'e güneş enerjili uydu takip cihazı
Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Deniz kaplumbağalarını kumsalda izlemenin çok kolay olduğunu, ama onların denizde nerelere gittiğinin bulunmasının daha zor olduğunu söyledi.
Kaplumbağaların ömürlerinin yüzde 99’unun denizlerde geçtiğini ifade eden Yakup Kaska, “Farklı cihazlarla bu yaptığımız çalışmalar bunların nerelere gittiğini, ne kadar sıklıkta nefes aldıklarını, nerelerde kışladıkları gibi bilgileri elde ediyoruz. Bugün takmış olduğumuz cihaz, içinde güneş paneli olan ve bu nedenle de pili bittiğinde tekrar pilini şarj edebilecek özelliği barındıran bir cihazdı. Bunu Avrupa Birliği tarafından desteklenen Life Med Turtles projesi çerçevesinde geliştirdik. Bunun ilk denemesini de bugün burada uyguladık. Ve bu kaplumbağamızı da Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı münasebetiyle ‘Türkiye 100’ ismini verdik. Önümüzdeki günlerde hem bu kaplumbağanın buraya yuva yapmak için tekrar geldiğini ve yuvalardan sonra da nerelere göç ettiği bilgilerini elde etmiş olacağız” dedi.
Deniz kaplumbağalarının yuvaladıkları yerde mi, farklı yerlerde mi dolaştıklarının anlaşılmasının çok önemli olduğuna işaret eden Yakup Kaska, “Bizim şu ana kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda en önemli bağlantı Tunus ile Tunus’un Gabes Körfezi. Bu körfeze en fazla giden kaplumbağalarımız vardı. Bir grup Mısır civarına, bir grup da Suriye civarına gidiyordu. Ancak ‘Tuba’ isimli meşhur kaplumbağamız ise Adriyatik denizine gitti. Dolayısıyla Ege denizinde kalanlar, Tunus, Mısır civarına gidenler, Suriye gibi uzak doğuya gidenler yanında Adriyatik denizine gidenler de bir başka grubu oluşturuyor. İşte bu farklı ortamlarda dolaşan kaplumbağaların genetik yapılarının farklılıkları ve bunların besin içeriklerinin farklılıkları gibi detaylı çalışmaları da biz DEKAMER olarak yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.