Dolar 32,3271
Euro 35,0620
Altın 2.297,63
BİST 9.008,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 21°C
Az Bulutlu
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 26°C
Cts 24°C
Paz 26°C

ÇEVRE BOZULMASI DEVAM EDERSE DÜNYA YAŞANAMAZ DURUMA GELİR

ÇEVRE BOZULMASI DEVAM EDERSE  DÜNYA YAŞANAMAZ DURUMA GELİR
REKLAM ALANI
Eylül 9, 2015 7:44 am
1.434
A+
A-

ÇEVRE BOZULMASI DEVAM EDERSE
DÜNYA YAŞANAMAZ DURUMA GELİR

Bilim adamları çevrenin gün geçtikçe bozulduğunu tam 50 yıldan beri söylüyorlar. İnsanlık kendi bindiği dalı kesiyor, nereye kadar bu sürebilir? Tüm dünya ülkeleri bu gidişin farkındadır, ancak önlem alan çok az ülke var.

Çevre sorunları 1954 yılında düzenlenen bir konferansta tartışılırken deniz kirlenmesi gündemin konusu oldu. Petrol taşımacılığı ile sanayi atıklarının sulara verdiği zararlar ilk defa ciddi şekilde konuşuldu. Bu zaman kadar denizlere boşaltılan petrolün zararları, özellikle balıklar üzerindeki öldürücü etkileri fazla önemsenmemişti. Petrolün içindeki pek çok zararlı bileşik hem hava kirliliğine hem su kirliliğine sebeptir. Balıklarda biriken çeşitli ağır metal artıkları, onları yiyen insanlarda başta kanser olmak üzere çok ciddi hastalıkların nedenidir.1954 yılında ilk defa bu dile getirildi.
Bundan sonraki toplantılarda araştırmalar ile kanıtlanmış somut örneklerle olay ispatlandı. Kronik hava kirliliğinin sağlık üzerindeki zararları 1964 yılında ilk defa Strasburg’da konuşuldu. Havası kirli olan ülkenin suyu, toprağı ve ormanı da kirlidir. Asit yağışları buna neden olur. Kükürt oranı yüksek kömür kullanmak olayın en önemli nedenidir. Hava kirliliği toplantıları 1966,1969 yıllarında da tekrarlandı. Daha sonraki yıllarda devam kararı alındı.
Tüm kış boyu yerleşim yerlerinde yanan kömürün asitlere dönüşerek geriye dönüşü dünyanın kirlenmesinde ciddi bir tehlikedir. Yalnız yerleşim yerlerinden değil, sanayinin kullandığı yakıtın dumanı da aynı işi yapıyor. Hatta büyük şehirlerde yoğun trafik hava kirliliğinde önemli bir etmendir.

1970 yılında deniz bilimcisi kaptan Cousteau, Avrupa Parlementosu’nda yaptığı konuşmada, denizlerin kirlenmesinin ekolojik dengeyi bozduğunu ve endişelerini dile getirdi. Artık denizler aynen karalar ve ormanlar gibi kirleniyor. Okyanuslardaki meydana gelen bozulmalar , akıntılar ve boğaz bağlantıları ile her tarafa taşınabiliyor.
Düşünün kutuplarda buzulların eriyerek okyanuslara karışması, dünyanın iklimi üzerinde etkili olmaya başladı. Dünyanın bazı yerlerinde hiç alışılmamış kuraklıklar yaşanırken bazı bölgelerde aşırı yağmurlar, seller ve taşkınlara sebep oluyor.

Kıyısında 17 ülke bulunan Akdeniz kirlenmeye devam ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde temiz denecek deniz, göl, akarsu kalmadı.

NEREYE KADAR DEVAM EDECEK

Öyle görünüyor ki bu bozulma devam edecek. Bunu azaltmak veya durdurmak ülkelerin halen elindedir. Ancak ciddi bir çaba yok. Örneğin dünyanın iklim dengesi üzerinde

etkili olan ozon tabakasının incelişi sürerken, buna neden olan ülkelerin başındaki A.B.D. işi ciddiye almıyor. Sanayisi zarar görür diye antlaşmayı imzalamıyor.Ormanlar aşırı oranda kesiliyor, yakılıyor. Dur diyen yok, yasalar çok caydırıcı değil.Ülkemiz de bile göller,akarsular, denizler kirleniyor.Balıklar azalıyor. İçme suyu sıkıntıları başladı.

ÇEVRE SAĞLIĞI BİLİNCİ GELİŞMELİ

Çevre bilinci olmayan insanların çağdaş olamayacakları artık bir slogan oldu. Gelecek kuşakların üzerinde ağır bir sorumluluk var. Bizler gelecek kuşaklara temiz bir çevre bırakamıyoruz. Çevrenin önemini ve nasıl korunacağını ilk okullardan başlamak üzere her zeminde ders olarak anlatmanın zamanı geldi geçiyor …Bu gidişle gelecek kuşaklar da bizler gibi sorumsuz davranırlarsa korkulur ki 40-50 yıl sonra dünya yaşanamaz olur.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.