Çevre İzin ve Lisans Belgesi süresiz iptal edilen fabrika mühürlendi


Çevre İzin ve Lisans Belgesi süresiz iptal edilen fabrika mühürlendi
Dalaman’da kağıt fabrikasının plastik atık deposunda çıkan yangının soğutma çalışmaları devam ediyor.
Yangının ardından 4 gün geçmesine rağmen soğutma çalışmalarının yürütüldüğü fabrikadan rüzgarın da etkisiyle yayılan dumanlar Dalaman, Ortaca, Dalyan ve Köyceğiz’de yerleşim yerlerini etkiliyor.
Çevre ve insan sağlığına zarar veren işletmenin Çevre İzin ve Lisans Belgesi süresiz iptal edildi. 2872 Sayılı Çevre Kanunu uyarınca faaliyetleri durdurulan işletme, alınan karar doğrultusunda Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Dalaman Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından mühürlendi.
Mühürleme esnasında Dalaman İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri fabrika içerisinde güvenlik önlemi aldı.
Atıkları düzensiz ve izinsiz şekilde depolayan, gerekli önlemleri almayarak yangın çıkmasına sebep olan ve çevre ve insan sağlığını tehlikeye atan işletme hakkında 12 milyon 71 bin 949 lira idari para cezası uygulandı.
Ayrıca işletme hakkında Çevre Kanunu kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
-Dalaman Kaymakamı Ali Güldoğan yaptığı açıklamada, “Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın görev ve sorumluluğu kapsamında soğutma çalışmaları halen devam etmektedir. Bu olay üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile müşterek bir çevre denetimi gerçekleştirdi ve yapılan tespitler üzerine de bakanlığımızın vermiş olduğu çevre izin ve lisans belgeleri iptal edildi bu aşamadan sonra da iletmelerin faaliyeti bugün itibariyle durdurulmuş oldu. Konuyla ilgili adli ve idari tahkikat devam etmektedir” dedi.
-Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömür Özdil “Fabrikanın atık alanında bakanlığımızca gerçekleştirilen denetimlerde tehlikesiz diyebileceğimiz cam kırıkları, kağıt, karton, plastik ve benzeri atıkların haricinde boya kutuları, pil ve batarya gibi tehlikeli atıkların hepsinin bir arada dağınık bir şekilde depolandığı tespit edildi. Bu çerçevede bakanlığımızca bu tesise verilmiş Çevre İzin Belgesi Lisans Belgesi süre verilmeksizin iptal edildi. Bu iptal işlemine istinaden de ilgili tesisteki tüm faaliyetler durduruldu. Çevre ve insan sağlığına ciddi zararlar oluşması sebebiyle ilgili firmaya 12 milyon 71 bin 449 lira idari yaptırım cezası uygulanmış durumdadır. Ayrıca tüm fabrika zabıta ekipleri tarafından mühürlendi” diye konuştu.
-Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş “Artık şu saatten sonra gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim tutanaklar tutuldu gerekli işlemler yapıldı. Bugün itibariyle Mopak’ın işletmesinin faaliyetleri iptal edilmiştir. Bugün itibariyle de mühürleme işlemi bitmiştir. Böyle bir şey yaşamamak için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz. Dalaman halkı bir-iki gün daha dumanla karşı karşıya gelebilir. Ama hızlı bir şekilde çalışmalar devam ediyor”