Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 25°C
Açık
Muğla
25°C
Açık
Paz 26°C
Pts 26°C
Sal 24°C
Çar 24°C

CHP’li Özcan’dan Kanun Teklifi: “Annelere doğum borçlanması hakkı ve doğum sonrası 6 aylık ücretli izin verilsin”

CHP’li Özcan’dan Kanun Teklifi: “Annelere doğum borçlanması hakkı ve doğum sonrası 6 aylık ücretli izin verilsin”
REKLAM ALANI
Ekim 5, 2023 3:46 pm
256
A+
A-

CHP’li Özcan’dan Kanun Teklifi: “Annelere doğum borçlanması hakkı ve doğum sonrası 6 aylık ücretli izin verilsin”

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, doğum öncesi sigorta girişi olup olmadığına bakılmaksızın bütün kadın çalışanlara doğum borçlanması hakkını verecek ve doğum sonrası verilen 2 aylık iznin de 6 aya çıkarılmasını sağlayacak kanun teklifini TBMM’ye sundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, tüm sigortalı kadın çalışanlara doğum borçlanması hakkının verilmesi ve tüm kadın çalışanlara doğum sonrası verilen sekiz haftalık iznin, yirmi dört haftaya çıkarılması için kanun teklifi hazırladı.
Bu kapsamda Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Teklifi”ni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. Kanun değişikliği teklifinde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kaydına bakılmaksızın tüm sigortalı kadın çalışanlara doğum borçlanması hakkının verilmesi gerektiğini ifade eden Özcan, tüm kadın çalışanlara doğum sonrası verilen sekiz haftalık iznin de yirmi dört haftaya çıkarılması gerektiğini vurguladı.
“Kadınların sigortalı oldukları dönemin öncesindeki doğumları için borçlanma hakkının olmaması önemli bir sorun”
Türkiye’de doğum yapan kadınların çalışma yaşamında bir dizi sorunla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Özcan, kadınların sigortalı oldukları dönemin öncesindeki doğumları için borçlanma hakkının olmaması bu sorunların en önemlilerinden olduğunu ifade etti.
5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesine göre kadınların doğum borçlanması yapabilmeleri için doğumun ilk sigortalı olduğu tarihten sonra meydana gelmesi gerektiğini ifade eden Özcan, “Bu nedenle kadınlar işe girmeden önce yaptıkları doğum nedeniyle çalışma hayatından ayrı kaldıkları süreyi borçlanamamaktadır. Ancak erkekler, sigortalılık öncesi askerlikte geçen süreleri borçlanabilmektedir. Askere gitmeden önce sigortalı olmayanlar istedikleri zaman askerlik borçlanması yapabilmektedirler. Sigorta sistemine giriş yaptıktan sonra doğum yapan kadınlar ve sigortalı olmadan askerlik yapan erkekler borçlanma hakkından yararlanabiliyorken, çalışma yaşamına doğum yaptıktan sonra başlayan kadınlar önceki doğumları için bu borçlanma hakkından ne yazık ki yararlanamamaktadırlar.
Bu durum ilkesel olarak hem kadın erkek eşitliği ile hem de Anayasamızın eşitlik ilkesi uyuşmamaktadır. Ayrım gözetilmeksizin tüm sigortalı kadın çalışanlara doğum borçlanması hakkının verilmesi Anayasanın 10. Maddesince düzenlenen “Kanun önünde eşitlik” ilkesi ve 10. Maddenin 2. Fıkrasında belirtilen “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.” ibaresi ile uyumlu olarak kadınlara iş yaşamları ve hayatları boyunca daha güvenli ve sağlıklı bir ortam sunacaktır” dedi.

“Çalışan annelerin doğum sonrası kullanabilecekleri ücretli izin süresi en az 6 aya çıkarılmalıdır”
Anne sütünün bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için son derece önemli bir besin kaynağı olduğu bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyen Özcan, ilk 6 ay anne sütünün, bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendireceğini, enfeksiyonlara karşı koruyacağını, beyin gelişimini destekleyeceğini ve doğru beslenmelerini sağlayacağını vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tüm bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesini önerdiğine dikkat çeken Özcan, “Bu nedenle, çalışan annelerin de bebekleriyle birlikte olabilecekleri süreyi en az 6 aya çıkarmak, hem annelerin hem de bebeklerin sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu nedenle, çalışan annelerin doğum sonrası kullanabilecekleri ücretli izin süresinin en az 6 aya çıkarılması hem anne sütü üretimini destekleyecek hem de bebeklerin psikolojik ve fizyolojik açıdan sağlıklı büyümesine yardımcı olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.