Çinli işadamları Ortaca’ya hayran kaldı
Çinli işadamları Ortaca’ya hayran kaldı
Çin’in Guangdong eyaletinin büyük firmalarından Guangdong New Energy Co. yetkilileri Isıtma Soğutma ve Havuz sektöründe 1995 yılından bu yana faaliyet gösteren Öztan Mühendislik’in davetlisi olarak Ortaca’yı ziyaret ettiler. Çinli heyet Ortaca ve bölgedeki doğal ve tarihi yerleri gezme fırsatı da buldu.
Öztan Mühendislik 2010 yılından bu yana söz konusu Çin şirketiyle yaptığı anlaşma uyarınca (yenilenebilir enerji) Echon Isı Pompalarını ithal eden ve tüm Ege bölgesine bayiler kanalıyla ve evsel , ticari işletmeler, otel ve spa’ların ısıtma ve sıcak su ihtiyaçları için projeler yapıyor.
Çin şirketi yetkilisi Judy Ko ve Ken ko, Enerji maliyetlerinin her yıl artması ve fosil yakıtların çevreye zarar vermesi nedeniyle ısı pompalarının öneminin her geçen gün artmakta olduğunu belirterek, Türkiye’deki partnerleriyle hem gelişen teknolojik bilgilerin paylaşılması hemde Ortaca’yı ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade ettiler.
ISI POMPASI NEDİR.?
Isı pompası son yıllarda adını konut ısıtmasında sıkça duyduğumuz ve ülkemizde de gittikçe yaygınlaşmaya başlayan bir iklimlendirme sistemidir. Daha aşina olduğumuz klima, chiller ve evlerimizde kullandığımız buzdolapları da aslında birer ısı pompasıdır. Isı pompası kavramı, Carnot Çevrimi’nin ters çalıştırılması ile ısının çevreden çekilip yüksek sıcaklık bölgesine transfer edilebileceği fikri ile ortaya çıkmıştır. Sistemin temel çalışma prensibi kış aylarında düşük sıcaklık kaynağı olarak kullanılan dış havadan, topraktan veya bir su kaynağından (nehir, göl, vb.) alınan ısının ısıtılması hedeflenen mahallere transfer edilmesidir. Sistemde genel olarak tüm soğutma çevrimlerinde yer alan kompresör, evaparatör, kondenser, genleşme vanası ve sistemde dolaşan bir soğutucu akışkan gibi temel elemanlar kullanılmaktadır. Isı Pompaları genel olarak villa, ev, otel, işyerlerinin ısıtılması ve soğutulması için kullanmaktadır. Bu sistem aynı zamanda havuz ısıtması ve sıcak su ihtiyacınızı da karşılayabilmektedir. Fosil yakıtlardan tamamiyle bağımsız olarak çalışan ısı pompaları, herhangi bir emisyon açığa çıkarmadan çalışır. Bu sistem doğa dostu olmasının yanı sıra %70’e varan tasarruf sağlamaktadır.
Ali Rıza AKKIR