COMENİUS’TA DALAMAN MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU BAŞARILI
COMENİUS’TA DALAMAN MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU BAŞARILI
COMENİUS OKUL ORTAKLIKLARI KAPSAMINDA 2012 YILINDA DALAMAN MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU ORTAKLIĞI İLE BAŞLATILAN PROJE ÇALIŞMALARININ FİNALİ FRANSA’DA YAPILDI
Ulusal Ajans tarafından desteklenen Türkiye, Fransa, İtalya, Finlandiya, Polanya ve Hırvatistan’ın katılımı ile” Avrupa’nın Somunu Ekmek Projesi –Bread,A loaf of Europe” adlı Comenius projesi (Çoklu okul ortaklıkları) final çalışmaları 15/05/2014 21/05/2014 tarihleri arasında Fransa’ nın Lyon şehrinin Yssingeaux kasabasında bulunan College Jean Monnet okulunda yapıldı.
Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu müdürü Celal Bulut, İngilizce öğretmeni Emel Mutlu, Türkçe öğretmeni K.Emrah Bağlıca, Resim öğretmeni Gülcan Güçlü, okul öğrencilerinden Gizem Baylan, Celal Ayyıldız, Ahmet Beldek, Hafife Ayyıldız, Emine Ayyıldız ve Mehmet Doğan proje çalışmasana katıldılar.
Final çalışmaları kapsamında düzenlenen festivalde her okul kurdukları stantlarında kendi kültürlerini yansıtan ürünleri, proje süresince yaptıkları çalışmalarını sergilediler. Ayrıca proje çalışmalarına katılan idareci, öğretmen ve öğrenciler yerel yetkililer ile görüşerek, şehrin tarihi, coğrafi ve kültürel yerlerini görebilmenin yanında ülkenin eğitim-öğretim sistemleri hakkında bilgi edinmişlerdir.
İngilizce öğretmeni Emel Mutlu : ”Proje final çalışmaları öğretmenler ve öğrenciler açısından çok verimli sonuçlar sağlamıştır. Öğretmen ve öğrenciler 2012 yılında başlatılan ortak çalışmalar süresince farklı ülkelerin kültürlerini tanıyarak kültürler arası benzerlik ve farklılıkları gözlemleme imkanına sahip olmuşlardır. Avrupa ve Avrupa insanları hakkında daha fazla bilgi edinmişlerdir.Yeni arkadaş ve dostlar edinme imkanı elde etmişlerdir.Ayrıca farklı bir ülkenin eğitim sistemini görmeleri ,yaşadıklarını ve deneyimlerini okul arkadaşları ile paylaşmaları, diğer öğrencilerin de bu tür projelere ilgilerinin artmasını sağlamıştır.Öğrenciler açısından farklı ülkelerin insanları ve öğrencileri ile iletişim kurabilmek için birden fazla yabancı dil bilmelerinin gerekli olduğu bilincine varmışlardır.
Festival çalışmalarımız oldukça verimli ve başarılı geçmiş olup, Türk standının yoğun ilgi görmesi ülkemiz adına sevindiricidir”.dedi.
“Türk yemeklerini tatma şansı tanıyoruz”
Türkçe öğretmeni K.Emrah Bağlıca : ”Fransa tüm güzelliklerini turizme kazandırmaya çalışan, var olanı koruyan ve olmayanı bulup turizme katan bir ülke. Gezip gördüğümüz bölge doğal güzelliği ve beşeri güzelliği ile ön plana çıkıyor. Sokaklarda gezerken tarihin mistik kokusu ciğerlerimize işliyor.
12. yüzyıldan kalma kiliseleri ve taştan yapılmış evleriyle tarihin içinde dolaşıyoruz Doğal afetlerle oluşan çatlaklar ya da yıkıntılar aslına uygun restore edilmiş. Soğuk diye bilinen Fransızlar kendilerini yenileyip, sıcak bir kimliğe bürünmüş. Ama; gördüğümüz bölgede sıcak Fransızların yemekleri hala soğuk. On öğünün birinde sıcak yemek bulabildiğimiz Lyon’un Le Puy kentinde sulu yemek de yapılmıyor. Neyse ki bölgemizin yemek tariflerini içeren bir kitapçığı veriyoruz ve onlara da leziz Türk yemeklerini tatma şansı tanıyoruz. Fransa görülmeye değer”dedi.
“kültür alış verişine köprü oldu”
Görsel Sanatlar öğretmeni Gülcan Güçlü : ”Kültür-Sanat festivali havasında geçen Fransa çalışmaları çok güzel kazanımlar, deneyimler getirmiştir. Ülke kültürleri arasında güçlü bir etkileşim ve kültür alış verişine köprü olmuştur. Dili geliştirmek için iyi bir fırsat olarak görüyorum.
“Fransa’da büyük bir heyecan ve sevgiyle karşılandılar”
Okul müdürü Celal Bulut: ”Öğrencilerimizin Fransız ailelerin yanlarında misafir olarak kalmış olmaları yeni aile ve arkadaşlar edinmelerine vesile oldu, bu durum öğrencilerimizi mutlu etmiştir. Giderken neyle karşılaşacaklarını bilemeyen öğrenciler, Fransa’da büyük bir heyecan ve sevgiyle karşılandılar. Dil olarak rahat iletişim kuramasalar da bakışlar ve hareketlerle çok iyi anlaştılar. Öğrencilerimizin tamamı projeden memnun ayrıldılar. Ülkemize dönerken yeni arkadaşlarını geride bırakmanın üzüntüsü gözlerinden yaş olarak düştü. Gelecekte yine Fransa‘ya gitmek isteyen öğrencilerimiz bu tür projelerin ülkeler insanları arasındaki ön yargıyı yıkacağını, kültür etkileşimi yaşattığını ve kendilerine yeni ufuklar açtığını ifade ettiler”dedi.
“6 ülkede yaptığımız proje çalışmaları yaptık”
Okul müdürü “2012 Ekim ayında fiilen başlatılan proje çalışmalarının 21/05/2014 tarihinde başarılı bir şekilde tamamladık, proje süresince sırasıyla ilk toplantımızı Türkiye’de, (Dalaman) başlattık daha sonra sırasıyla Finlandiya, Hırvatistan, İtalya, Polanya ve son toplantımızı da Fransa da yaparak bitirdik.
6 ülkede yaptığımız proje çalışmaları çok başarılı geçti, proje ekibi olarak Türk halkı adına olumlu izlenimler bırakarak okulumuzu, ilçemizi, ilimizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğimiz inancındayım.”