Dolar 32,3326
Euro 35,1252
Altın 2.303,54
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

Dalaman Yat Limanı Başbakanlıktan izin bekliyor

Dalaman Yat Limanı Başbakanlıktan izin bekliyor
REKLAM ALANI
Ocak 17, 2013 4:12 pm | Son Güncellenme: Ocak 17, 2013 4:15 pm
1.894
A+
A-

DSC 8281 - Dalaman Yat Limanı Başbakanlıktan izin bekliyorDalaman Yat Limanı Başbakanlıktan izin bekliyor

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir’in TBMM görüşmelerinde Turizm Bakanına yönelttiği “Datça’yla Bodrum arasındaki feribot seferleri bu sene oldukça kesintiye uğradı ve burada karşıdaki Kos’tan da yine yanaşmalar, yatların gelmesi engellendi. Bu konuda çalışmalar var mı? Körmen Limanındaki ihale süreci ne aşamadadır” sorularının arasında turizm bakanlığı tarafından “Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüs Yanaşma Yeri”nin de son durumu ve Dalaman Çayı üzerindeki Atatürk Köprüsü hakkında bilgiler verildi. 

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir’in TBMM görüşmelerinde Turizm Bakanına yönelttiği sorular ve cevapları şöyle;

SORU 1- Katil yosun, Balon balığı ve balık biti gibi denizlerimizi, kıyılarımızı ve balıkçılığımızı olumsuz etkileyen durumlarla mücadelede bakanlığınız neler yapıyor? Balast suyu projesi ne aşamadadır? Uygulamaya ne zaman geçilecektir?

CEVAP 1- Gemilerin balast suları ile taşınan zararlı sucul organizmaların ülkemiz denizlerinde yarattığı olumsuz etkiyi azaltmak amacıyla yapılan “Balast Suları ile Taşınan Zararlı Sucul Organizmaların Kontrolü ve Yönetimi Projesi” 2008 yılında tamamlanmış, Limanlarımızda denetimlere başlanmıştır. Projenin pilot uygulaması İskenderun Körfezi BOTAŞ Liman Başkanlığı’nda başlatılmış ve devam etmektedir.

Uluslararası Balast Suları ve Sedimanları Yönetimi ve Kontrolü Sözleşmesinin imzalanması süreci başlatılmış TBMM Genel Kurulu’nda onaylanma aşamasındadır. Sözleşmenin kabulünden sonra denetimler tüm limanlarımızda başlatılacaktır.

Böylece deniz ticaretindeki gereksiz gecikmelerin önlenmesi, balıkçılık, kültür balıkçılığı, turizm, çevre alanlarında zararlı organizmaların neden olduğu zararın giderilmesi sağlanacak ve geçimini denizler vasıtası ile yapan kişilerin kayıpları önlenecektir.

SORU 2- Sanatsal ve tarihi eserlere gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ediyorum. Özellikle Dalaman Çayı üzerindeki Atatürk Köprüsü’nün çok tarihi ve önemli bir geçmişi var. Bunu da planlamaya almayı düşünüyor musunuz?

CEVAP 2- Tarihi Dalaman Köprüsü (Betonarme Kemer Köprü) Mustafa Kemal Atatürk’ün emri, dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün talimatı ve Nafıa Vekili İsmet Çetinkaya’nın yakından ilgilenmesiyle 1934 yılında yapımına başlanmış ve bir yıl içinde tamamlanarak hizmete açılmıştır. Betonarme sistemle yapılan köprü, 107,13 m uzunluğunda, 5,00 m genişliğinde ve 3 açıklığa sahiptir. Söz konusu köprünün restorasyon çalışmaları Karayolları Genel Müdürlüğümüz tarafından 2011 yılında tamamlanmıştır.

SORU 3- Datça’yla Bodrum arasındaki feribot seferleri bu sene oldukça kesintiye uğradı ve burada karşıdaki Kos’tan da yine yanaşmalar, yatların gelmesi engellendi. Bu konuda çalışmalar var mı? Körmen Limanındaki ihale süreci ne aşamadadır?

CEVAP 3- Datça Yat Limanı, Yap-İşlet-Devret Modeline göre gerçekleştirilmek üzere, 22 Haziran 2012 tarihinde yer teslimi yapılmıştır. Proje sahasında imalatlara başlanmıştır. Diğer taraftan, dalgakıranın yüzer sistemle gerçekleştirilmesine yönelik hidrolik model deneyleri yürütülmektedir. Datça Yat Limanı 250 + 100 = 350 yat kapasitesine sahiptir. Toplam yatırım tutarı 10.500.000 $’dır. İşin Şubat 2015’te bitirilmesi öngörülmektedir.

Muğla Ören Yat Limanı; Yap-İşlet-Devret Modeline göre gerçekleştirilmek üzere 10 Ağustos 2010 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır. Yer teslimi yapılmıştır. Uygulama projeleri onaylanmış olup inşaatına başlanmıştır. 200+100 = 300 yat kapasitesine sahip olan projenin yatırım bedeli 9.750.000 $ olup, 2014 yılı ilk çeyreğinde ( Mart sonu) bitirilerek, turizm sezonuna hazır hale getirilecektir.

Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüs Yanaşma Yeri; Yap-İşlet-devret modeline göre gerçekleştirilmek üzere, projenin ihalesi yapılmış, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı onayı sağlanmıştır. Başbakanlıktan izin talep edilmiş olup, izin yazısı geldiğinde yer teslimi yapılarak işe başlanacaktır. Dalaman Yat Limanı 950 yat kapasitesine sahiptir. Toplam yatırım tutarı 12.400.000 $’dır. İşin öngörülen bitim süresi yer teslimi tarihinden itibaren 2 yıl 6 aydır.

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.