Dalaman Yat Limanı Başbakanlıktan izin bekliyor
Dalaman Yat Limanı Başbakanlıktan izin bekliyor
CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir’in TBMM görüşmelerinde Turizm Bakanına yönelttiği “Datça’yla Bodrum arasındaki feribot seferleri bu sene oldukça kesintiye uğradı ve burada karşıdaki Kos’tan da yine yanaşmalar, yatların gelmesi engellendi. Bu konuda çalışmalar var mı? Körmen Limanındaki ihale süreci ne aşamadadır” sorularının arasında turizm bakanlığı tarafından “Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüs Yanaşma Yeri”nin de son durumu ve Dalaman Çayı üzerindeki Atatürk Köprüsü hakkında bilgiler verildi.
CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir’in TBMM görüşmelerinde Turizm Bakanına yönelttiği sorular ve cevapları şöyle;
SORU 1- Katil yosun, Balon balığı ve balık biti gibi denizlerimizi, kıyılarımızı ve balıkçılığımızı olumsuz etkileyen durumlarla mücadelede bakanlığınız neler yapıyor? Balast suyu projesi ne aşamadadır? Uygulamaya ne zaman geçilecektir?
CEVAP 1- Gemilerin balast suları ile taşınan zararlı sucul organizmaların ülkemiz denizlerinde yarattığı olumsuz etkiyi azaltmak amacıyla yapılan “Balast Suları ile Taşınan Zararlı Sucul Organizmaların Kontrolü ve Yönetimi Projesi” 2008 yılında tamamlanmış, Limanlarımızda denetimlere başlanmıştır. Projenin pilot uygulaması İskenderun Körfezi BOTAŞ Liman Başkanlığı’nda başlatılmış ve devam etmektedir.
Uluslararası Balast Suları ve Sedimanları Yönetimi ve Kontrolü Sözleşmesinin imzalanması süreci başlatılmış TBMM Genel Kurulu’nda onaylanma aşamasındadır. Sözleşmenin kabulünden sonra denetimler tüm limanlarımızda başlatılacaktır.
Böylece deniz ticaretindeki gereksiz gecikmelerin önlenmesi, balıkçılık, kültür balıkçılığı, turizm, çevre alanlarında zararlı organizmaların neden olduğu zararın giderilmesi sağlanacak ve geçimini denizler vasıtası ile yapan kişilerin kayıpları önlenecektir.
SORU 2- Sanatsal ve tarihi eserlere gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ediyorum. Özellikle Dalaman Çayı üzerindeki Atatürk Köprüsü’nün çok tarihi ve önemli bir geçmişi var. Bunu da planlamaya almayı düşünüyor musunuz?
CEVAP 2- Tarihi Dalaman Köprüsü (Betonarme Kemer Köprü) Mustafa Kemal Atatürk’ün emri, dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün talimatı ve Nafıa Vekili İsmet Çetinkaya’nın yakından ilgilenmesiyle 1934 yılında yapımına başlanmış ve bir yıl içinde tamamlanarak hizmete açılmıştır. Betonarme sistemle yapılan köprü, 107,13 m uzunluğunda, 5,00 m genişliğinde ve 3 açıklığa sahiptir. Söz konusu köprünün restorasyon çalışmaları Karayolları Genel Müdürlüğümüz tarafından 2011 yılında tamamlanmıştır.
SORU 3- Datça’yla Bodrum arasındaki feribot seferleri bu sene oldukça kesintiye uğradı ve burada karşıdaki Kos’tan da yine yanaşmalar, yatların gelmesi engellendi. Bu konuda çalışmalar var mı? Körmen Limanındaki ihale süreci ne aşamadadır?
CEVAP 3- Datça Yat Limanı, Yap-İşlet-Devret Modeline göre gerçekleştirilmek üzere, 22 Haziran 2012 tarihinde yer teslimi yapılmıştır. Proje sahasında imalatlara başlanmıştır. Diğer taraftan, dalgakıranın yüzer sistemle gerçekleştirilmesine yönelik hidrolik model deneyleri yürütülmektedir. Datça Yat Limanı 250 + 100 = 350 yat kapasitesine sahiptir. Toplam yatırım tutarı 10.500.000 $’dır. İşin Şubat 2015’te bitirilmesi öngörülmektedir.
Muğla Ören Yat Limanı; Yap-İşlet-Devret Modeline göre gerçekleştirilmek üzere 10 Ağustos 2010 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır. Yer teslimi yapılmıştır. Uygulama projeleri onaylanmış olup inşaatına başlanmıştır. 200+100 = 300 yat kapasitesine sahip olan projenin yatırım bedeli 9.750.000 $ olup, 2014 yılı ilk çeyreğinde ( Mart sonu) bitirilerek, turizm sezonuna hazır hale getirilecektir.
Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüs Yanaşma Yeri; Yap-İşlet-devret modeline göre gerçekleştirilmek üzere, projenin ihalesi yapılmış, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı onayı sağlanmıştır. Başbakanlıktan izin talep edilmiş olup, izin yazısı geldiğinde yer teslimi yapılarak işe başlanacaktır. Dalaman Yat Limanı 950 yat kapasitesine sahiptir. Toplam yatırım tutarı 12.400.000 $’dır. İşin öngörülen bitim süresi yer teslimi tarihinden itibaren 2 yıl 6 aydır.