Dolar 32,3122
Euro 35,0643
Altın 2.278,43
BİST 9.012,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Az Bulutlu
Muğla
23°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 24°C
Paz 26°C
Pts 26°C

DALAMAN’DA SICAKLAR BAŞLADI

DALAMAN’DA SICAKLAR BAŞLADI
REKLAM ALANI
Temmuz 10, 2021 11:03 am
2.233
A+
A-

DALAMAN’DA SICAKLAR BAŞLADI

Prof. Dr. Niyazi Özdemir

Akdeniz iklim kuşağında bulunan Dalaman ilçesi yazın çok sıcak oluyor. Haziranın ortalarında başlayan sıcak hava Eylülü kapsayarak 4 aya yakın devam ediyor. Akdeniz kuşağının en önemli özelliği yazlarının çok sıcak ve kurak geçişidir. Haziran başlayınca yağmur sona erer ve bu kuraklık en az 4 ay sürer. Temmuz ayı içindeyiz ve hava sıcaklığı gündüzleri 37-40 dereceler arasında seyrediyor. Nem oldukça yüksek, mecbur olmadıkça dışarı çıkmamak gerekir. Geceleri 22-25 dereceye inse de klima kullanmadan yatmak, odanın içinde oturmak çok zor. Son 20 yıl içinde sıcaklığın yaklaşık 10 derece arttığı bir gerçek. İnsanlar sıkıntı içindeler. Herkes gölge bir yer arıyor. Klimalara yüklenmek ise sorunu çözmüyor.

Sıcak iklimin insan sağlığı için uygun olmadığı bilimsel olarak da biliniyor. 2021 temmuz ayı ortalarındayız, toprak kurudu, nisan ayından beri bir damla yağmur düşmedi. İnsanlar yeraltı sularını bilinçsiz kullanıyor. Toprağa su verseniz aynı gün kuruyor, Sıcak havada buharlaşma oldukça yüksek .

YERALTI SULARI TÜKENMEZ DEĞİLDİR

Yağmur olmayınca yeraltı suları beslenemiyor ve seviyeleri devamlı düşüyor. Kentlere su sağlayan barajlar ve göllerde aşırı buharlaşma sonucu su kaybı artıyor. Susuzluk , açlıktan daha beter bir yıkımdır. Gazeteye bir göz attım, 37 metreyle Avrupa’nın en yüksek barajları arasında ilk sıralarda yer alan Adnan Menderes Barajı alarm vermeye başlamış. Su seviyesi %19’a inmiş. Enerji üretiminin yanında tarımsal sulamada kritik öneme sahip,91 bin dekar araziyi taşkınlardan koruyan 215 bin 840 dekar alanda ekilen ürünleri sulayan baraj sos vermeye başlamış. 2019 yılında 249 milyon metreküp sudan dörtte biri kalmış, 59 metreküpe inmiş. Aydın ovası için can damarı görevi yapan barajın suyu bir ay daha yeter diyor Ziraat Odası başkanı.

Konya ovasında yeraltı suları hoyratça kullanıldı, Pancar sulamada yeraltında su kalmadı. Yağmur yok, akarsular yetersiz, çoğusu kirlenmiş, sulamada kullanmaya asla elverişli değil. Her yerde su kuyusu açılmış, vatandaş para vermeden suyu istediği gibi kullanmaya devam ediyor. Oysa gerekli tedbir alınmalı, suyu kullanan herkes, kullandığı suyu saatten geçirip , ne kadar su kullanırsa parasını ödemelidir. Böyle başıboşluk devam ederse bu günkü durumu arayabiliriz. Ülke çapında yüzlerce petrol istasyonlarında araba yıkama kontrol altına alınmalıdır. Buralara da saat takılmalı.

Kentlerin su ihtiyacını karşılayan, doğal göller ve barajlar en çok kontrol altına alınması gereken hazinelerdir. Asla ihmal edilmemesi, suyu ölçülü kullanmada özen gösterilmesi gerekirken, sulamada kullanılmaya uygun , kirlenmemiş kaynakların günden güne elden çıkışına seyirci kalınmamalı.

Yakın gelecekte suyun petrolden daha değerli olacağı bir gerçektir. Susuz hayatın olmayacağını ne zaman fark edeceğiz. Yeraltı suları, sulama barajları tükenmez değildir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.