Dolar 32,3854
Euro 35,0481
Altın 2.326,29
BİST 9.078,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 24°C

Dalaman’daki tarihi Atatürk köprüsünde restorasyon çalışması başladı

Dalaman’daki tarihi Atatürk köprüsünde restorasyon çalışması başladı
REKLAM ALANI
Ocak 20, 2023 7:06 pm
1.256
A+
A-

Dalaman’daki tarihi Atatürk köprüsünün restorasyonu başladı
Dalaman Çayı üzerine 89 yıl önce, (1934) Atatürk’ün emriyle yaptırılan ve o dönemde Muğla-Antalya arasındaki karayolu ulaşımını sağlayan tarihi “Atatürk Köprüsü”nde Dalaman Kaymakamlığı’nın girişimleriyle Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları başladı.
Yaklaşık 1 yıl sürecek olan Atatürk köprüsünün restorasyon çalışmalarında, tarihi yapılarda kullanılan izolasyon ve güçlendirme malzemeleri kullanılacak.
Köprünün çevresinde yapılacak olan çalışmalarla vatandaşın günübirlik kullanabileceği rekreasyon alanı ve su sporları merkezi olacak.
Köprüde yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Dalaman Kaymakamı Mesut Yakuta, tarihi Dalaman Atatürk köprüsünün 1935 yılında yapıldığını ve hizmete açıldığını söyledi.
Atatürk köprüsünün uzun yıllar Fethiye-Muğla arasındaki ulaşımı sağlayan bir köprü olduğunu dile getiren Mesut Yakuta, “Bu köprüde birtakım yıpranmalar ve eskimeler vardı. Bunları biz tespit ettik ve Antalya Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne talebimizi ilettik. Gerekli çalışmaları yaptılar, projeleri hazırladılar. İlgili makamlardan izinleri alarak projeyi ihale ettiler. Proje bu yılın 12’nci ayına kadar tamamlanmış ve bitmiş olacak, güzel bir eser ortaya çıkacak. Bu güzel köprümüz uzun yıllar daha halkımıza hizmet edecek şekilde restorasyonu ve güçlendirmesi yapılmış olacak” dedi.
Mesut Yakuta, “Çalışmalar kapsamında köprünün güçlendirme çalışmalarının yanı sıra köprünün iki tarafında da 100’er metre uzunluğunda taş tahkimat yapılacak. Burada güzel bir rekreasyon alanı ortaya çıkacak. Kaymakamlığımız ve belediyemizin GEKA desteğiyle burada rafting kamp eğitim merkezi çalışmamız var. Onun da çalışmalarımız devam ediyor. Onu da tamamladığımız vakit burası halkımızın nefes alacağı güzel bir mekan haline gelecek. Bu köprü de halkımıza uzun yıllar hizmet edecek. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
-Proje sorumlusu İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Arslan da, o dönemin dünyadaki köprü tiplerinden esinlenilerek Türk mühendisleri ve Türk bayındırlığının inşa ettiğini söyledi.
Mehmet Arslan, “takriben 80 küsur yıl karayollarımıza hizmet etmiş ve bu sürçte de betonarme taşıyıcı elemanlarında taşıma gücü kayıpları, hava ve iklim şartlarında malzeme deformasyonları, şekil değiştirmeleri, tahribatları olmuş. Karayolları da bu çerçevede 2020 yılında restorasyon güçlendirme projesi yaptırarak 2022’de ihaleye çıktı. Ve biz bunu M-Arslan İnşaat olarak ihaleden aldık, yapımına başladık. Köprünün güçlendirme restorasyonunu mimari yapının mimari süliyetine, mimari koruma kurulu kararına uygun bir şekilde 5-6 ay içerisinde bitirmeye çalışacağız. Sonra dere ıslahı çerçevesinde taş tahkimatına geçeceğiz. Yeniden karayollarının tali bir yolu olarak hizmete açılacak” dedi.
Mehmet Arslan, “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Sanat Yapıları Dairesi Başkanlığı daha önce de Samsun’da ve bu tip köprülerin olduğu bazı yerlerde köprü güçlendirmesini karbon fiber, karbon kanaviçe dediğimiz taşıma gücü yüksek, özellikle çekme gerilmeleri açısından yüksek malzemeyle yapının yapı elemanlarının taşıma gücü kaybını gideren bir projelendirme yapmış. Burada da o proje uygulanacak. Dolayısıyla yeni teknolojik malzemeyle güçlendirme yapılıp, ancak mimari tarihseli ve mimari restorasyon yapının yapı elemanlarının mimari özgün özelliği korunacak. Dolayısıyla biz restorasyon güçlendirmesini bitirdiğimizde mimari yönden yapı orijinalliğini, tabiliğini korumuş olacak. Ama en az bir yüzyıl daha taşıma gücü ve yapı statiği açısından, yapı mukavemeti açısından yapı güçlendirilmiş olacak” ifadelerini kullandı.
-Ege ile Akdeniz’i birbirine bağlayan tarihi Atatürk köprüsü, Atatürk’ün emri, Başbakan İsmet İnönü’nün Nafia Vekili (Bayındırlık Bakanı) Ali Çetinkaya’ya talimatıyla yaptırıldı. O dönemde Muğla-Antalya arasındaki karayolu ulaşımını sağlayan tarihi Atatürk Köprüsünün yapımına 1934 yılında başlandı. Atatürk Köprüsü, 1935’te 170 işçi tarafından 1 yılda Fransız mimarisine uygun olarak, bombeli kemer şeklinde inşa edildi. 4 metre genişliğe, 14 metre yüksekliğine sahip, 3 ayak üzerine kurulan köprü 117 metre uzunluğunda.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.