Ortaca-Dalyan Yağlı Güreşleri yapıldı
Ortaca-Dalyan Yağlı Güreşleri yapıldı
Ortaca Belediyesi tarafından Dalyan Stadı’nda düzenlenen güreşlere, 13 kategoride 151 güreşçi katıldı. Başpehlivanlık için İsmail Balaban ile Mehmet Yeşil Yeşil karşılaştı. Rakibini yenen Yeşil, başpehlivanlığı kazandı.
Ortaca’da 21 yıl aradan sonra düzenlenen ve sabah saatlerinde başlayarak akşam saatlerine kadar devam eden güreşleri yaklaşık 5 bin kişi izledi.
Ortaca’da 21 yıl aradan sonra ilk kez güreş yapıldığını hatırlatan İnanç, “25 tane başpehlivanımız var. Müsabakalara Türkiye’nin en seçkin sporcuları katıldı. Biz ata sporumuz güreşi gelecek nesillere aktarmakla yükümlüyüz” dedi.
Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, 21 yıl aradan sonra düzenledikleri güreşe olan yoğun ilginin kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti. Karaçelik, bölgedeki yabancı misafirlere de ata sporu güreşi tanıtmak istediklerini ifade etti.
Karaçelik: “Ortaca’mızın ekonomik değerlerinden birisi olan domatesin, narın, limonun ve portakalın hasat mevsimi, ve turizm sezonunun bitmesi itibariyle de turizmde de hasadın sonu olması sebebiyle de hasat şenliği düzenlemek istemiştik. Bunun içerisine birçok etkinlik koyacaktık ancak maalesef ülkemizde yaşanan acı olaylar bunu yapmamızı engelledi. Bizde Sadece yağlı güreşlerini ve bu milli bir spor olması nedeniyle yöremizin yöremizin turistik Dalyanımızda Sarıgerme’mizde yaşayan ve burada misafir olan yabancı misafirlerimize de milli sporumuzu tanıtmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenledik. Gerçekten Ortacalı’nın bu şenliğe bu güreşlere ne kadar aç olduğunu, ne kadar istekli olduğunu da gördük. Destek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
– Dünya yağlı güreşe ukteyle bakıyor
Dünya Güreş Birliği Yönetim Kurulu üyesi Rodica Maria Yakşi, yağlı güreş çok sevilen bir olimpik olmayan spor dalı olduğunu söyledi.
Uluslararası Güreş Federasyonu ve Dünya Güreş Birliği’nin yeni projelerinin içerisinde yağlı güreşin de olduğunu dile getiren Yakşi, şöyle konuştu.
“Yaklaşık 2 ay sonra İstanbul’da olimpik olmayan güreş stilleriyle ilgili bir irtibat ofisi açılacak. Bunun için Türkiye seçildi. Çünkü kökenimiz çok derin. Yağlı güreşimiz geleneksel bir spor. 650 yıldan fazla bir tarihi olduğu için dünya yağlı güreşe ukteyle bakıyor. Birkaç yıl önce Kırkpınar yağlı güreşi de UNESCO değerli sporlar arasına alabildik. Muhteşem bir seyirci kitlesi var. Keşke bütün bu seyircileri mindere de çekebilsek.”
Avrupa Güreş Birliği Yönetim Kurulu üyesi Önder Yakşi ise yağlı güreşin geleneksel olduğunu, dünyanın tanıdığını belirtti.
Sumo güreşinin dünyada popüler olduğunu, her akşam televizyonda seyredilebildiğine işaret eden Yakşi, “Böyle geleneksel, 700 sene temele dayanan bir Peygamber sporunu dünyaya daha iyi tanıtmak daha marketing çalışması yapmak lazım. Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı’na bu görev düşüyor. Biz de uluslararası hüviyetimizden dolayı federasyonumuzun aldığı bu tür kararları iyi bir formatla zirveye taşımalıyız diye düşünüyorum” diye konuştu.
-İlk organizasyonda şampiyon olmak mutluluk verici
Ortaca’da başpehlivanlığı elde eden Mehmet Yeşil Yeşil, güreşe gösterilen ilgiden çok memnun olduğunu belirtti.
Başpehlivan Yeşil Yeşiil, ”İyisiyle kötüsü ile bir sezonu bitirdik. Sezonun kapanışını şampiyonlukla yaptığım için mutluyum. Bana bir teselli olarak geldi. İnşallah güzel bir çalışma sezonu geçirerek ilkbahar ayında başlayacak yeni sezona en iyi şekilde hazırlanıp, gelecek sezonki Kırkpınar güreşlerinde 2009, 2010’dan sonra tekrar başpehlivan olmak istiyorum. Yıllar sonra tekrar burada bu organizasyonun başlaması çok güzel bir olay. İnşallah uzun yıllar sürer. Bu yörenin halkı güreşi çok seviyor, teşekkür ediyorum”