Dolar 32,5203
Euro 34,9397
Altın 2.439,68
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 25°C

HAYVANLARI TANIYINCA

HAYVANLARI TANIYINCA
REKLAM ALANI
Aralık 24, 2015 7:20 am
1.480
A+
A-

HAYVANLARI TANIYINCA

Prof. Dr. Niyazi Özdemir

Zooloji ile ilgilenen düşünürler şu görüşte birleşiyorlar : “ Hayvanları Tanıdıkça İnsanlardan Nefret Eder Oldum “ . Çok anlamlı bir cümle . Gerçekten bu böylemidir ?. Evet hayvanlar insanlardan çok daha vefalıdır.

Hele köpekler ve atlar , geçmişte ve günümüzde bu vefa örneklerini sergilemişler , devam ediyorlar. Harpte ölen atlı savaşçının baş ucunda durarak ona vefa borcunu ödemeye çalışan, ya da savaşçının evine koşarak ailesine haber veren çok olay dinledik. Köpeklerde de aynı duygu hakim. Sizi asla yalnız bırakmaz , hele yalnız yaşıyorsanız , size en yakın arkadaş olur. Yeter ki onlara merhametli davranılsın , karınları doysun.Asla iyiliği unutmazlar , siz onlarla ilgilendikçe , o size candan bir dost olur. Lise yıllarımda yakın olarak ilgilendiğim köpeğimi bırakıp üniversiteye gelmiştim . Bir yıl sonra gece yarısı Kars’a döndüğümde beni unutmamış , sesimden beni tanıyarak ayaklarıma kapanmıştı. Asla unutamadığım bir olaydır bu ..

Aslında hayvanlar genelde bu yapıdadırlar. Eğitilmiş hayvanların neler yaptıklarını , sergiledikleri hünerleri çok kez görüyoruz. Hayvanlar aç gözlü yaratılmamış , içlerinde istisna olanlar elbette var. Bir aslan ailesi aç kalmadıkça avlanmaz. , yiyebileceği kadar avı yakalar. Öldürüp bırakmaz. Doğanın en vahşi yaratığı olan aslanları bile terbiye etmek mümkündür. Yeter ki onların dilinden anlayın, size asla zarar vermez.

Üniversitede akademisyen olan yabancı bir zoolog “ Orangutanların hayatını incelerken” şu ön yargı ile onlara yaklaşmış. Bunlar vahşi yaratıklardır. Acaba bana zarar verirler mi ?. Yaz tatillerinde onların yaşadığı Afrika ormanlarına gider , onlara yaklaşarak sosyal yaşamlarını araştırmaya başlamış. Önceleri araştırıcı hanımı kabul etmemişler. Zamanla öğle yakın bir dostluk kurmuş ki , sanki onların ailesinden biri gibi olmuş. Orangutanlar , hanımın kendilerine zarar vermediğini görünce dostluk ilerlemiş. Bunların hakkında kitaplar yazmış , hatta filme konu olmuş bu serüven..İnsanlar hiç rahat dururmu , hayvanat bahçelerine hayvan toplayan tacirlerin yolu buradan da geçmiş . Araştırıcı hanım buna engel olmaya çalışmış , İngiliz hükümetine ihbarda bulunmuş. Ancak gözü dönmüş insanlar bu defa hanımı hedef alarak , onu bir gece çadırında yatarken öldürmüşler.

İnsanlar maalesef böyledir. Aç gözlü , şeytani düşüncelere sahip bir yapıdırlar. Şu gerçeği hatırdan asla çıkarmamalı : “Birisine iyilik ettiyseniz onun karşılığında kötülük bekleyin “ böylece hayal kırıklığı yaşamazsınız. Yaptığınız iyiliğin karşılığı ummadığınız bir yerden sizin karşınıza çıkacaktır..

Sonuç şu : Hayvanlar insanlardan daha vefalıdır. Verdiğiniz bir dilim ekmeyi unutmaz , size sadakatlarını gösterirler…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.