Dolar 32,5180
Euro 34,7833
Altın 2.420,34
BİST 9.750,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 21°C
Az Bulutlu
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 26°C

İnsansız sualtı aracı PUSAT bilime hizmet edecek

İnsansız sualtı aracı PUSAT bilime hizmet edecek
REKLAM ALANI
Mayıs 26, 2023 9:34 am
405
A+
A-

İnsansız sualtı aracı PUSAT bilime hizmet edecek
ÖMER KUNDAKÇI – ÖZGÜRER DENİZ KUNDAKÇI
TEKNOFEST 2023’te ‘İnsansız Sualtı Sistemleri’ kategorisinde 400 takım arasından 4’üncü olan sualtı keşif ve gözlem aracı PUSAT bilime hizmet edecek.
Pamukkale Üniversitesi Sualtı Teknolojileri Takımı’nın (PUSAT) AR-GE çalışması sualtı keşif ve gözlem aracı Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) gözetiminde Dalyan İztuzu Sahilinde denendi. PUSAT’tan elde edilen görüntü ve veriler DEKAMER görevlilerince değerlendirilecek.
PUSAT Sualtı Teknolojileri ekibi Yiğit Turgut Argıtlı, Metin Baydarakçı, Ertuna Özderya ve Yusuf Güngör tarafından tasarlanan ve açık denizde yaklaşık 10 metre derinliğe kadar dalabilen PUSAT, bölgede yaşamını sürdüren deniz kaplumbağaları ve deniz canlılarının keşif ve gözleminde kullanılabilecek.

348932395 204861019105357 3395798316176526631 n - İnsansız sualtı aracı PUSAT bilime hizmet edecek
-“BİLİMSEL VERİ, KEŞİF VE GÖZLEM YAPACAK”
Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Deniz kaplumbağalarının deniz altındaki yaşamlarını anlamak, onların gizemli hayatını belgesel halinde görüntülemenin çok önemli olduğunu söyledi.
Yakup Kaska, “Pamukkale Üniversitesi’ndeki sualtı araştırmalarındaki ekibimiz PUSAT denizaltı dronu diyebileceğimiz bir cihazı geliştirdiler. Biz bunu deniz kaplumbağalarında da nasıl kullanabileceğimizi test ediyoruz. Sadece bu değil yuvaların veya kumsalın sıcaklığının, neminin kaydedildiği cihazlar gibi farklı cihazları da çalışıyorlar. Deniz kaplumbağalarının daha iyi korunabilmesi için bilimsel veri elde etme amaçlı bu cihazları bizim için geliştiriyorlar. Dolayısıyla biz de ileride bu geliştirilmiş teknolojileri burada kullanabileceğiz” dedi.
-“400 TAKIM ARASINDA 4’ÜNCÜ OLDU”
Proje sorumlusu Metin Baydarakçı, Pamukkale Üniversitesi Sualtı Teknolojileri Takımı’nın (PUSAT) 2019’da kurulduğunu, 4 kişilik takımın insansız sualtı teknolojileri kategorisinde yarıştığını ifade etti.

Baydarakçı, “Teknofest 2023’de yaklaşık 400 takım arasından 4’üncülük derecesini elde ettik. Bu bağlamda insansız sualtı otonom aracı geliştirmek üzere yolumuza devam ediyoruz. Bu aracımız keşif ve gözlem amacıyla ilk etapta üretim yapıldı. Daha sonra bu aracımıza çeşitli görevleri yapabilecek şekilde geliştirmelere devam edeceğiz” diye konuştu.
-“AR-GE ÇALIŞMALARIMIZA DESTEK BEKLİYORUZ”
Proje sorumlusu Yiğit Turgut Argıtlı da, “Deniz kaplumbağalarının ve deniz canlılarının daha rahat izlenebilmesi ve AR-GE çalışmalarının yapılabilmesi, akademik çalışmaların yapılabilmesi adına çalışıyoruz. DEKAMER’in de bize sunmuş olduğu bu değerden dolayı teşekkür ediyoruz. AR-GE çalışmalarımızı daha kaliteli bir hale dönüştürebilmemiz için sponsorlara ve yatırımcılara ihtiyaç duyuyoruz.”

347228907 962866814854097 6100585138224804777 n - İnsansız sualtı aracı PUSAT bilime hizmet edecek
-PUSAT-
Sualtı teknolojileri ekibi tarafından üretilen insansız sualtı aracı keşif gözlem amacıyla kullanılmaktadır. 8 motoruyla her eksende hareket edebilmektedir. Sensörler ve kameralar yardımıyla su altında keşif gözlem amaçlı geliştirilmekte olan sualtı aracı sualtı haritalama çalışmalarında kullanılmaktadır. Araç üzerindeki kabloyla aldığı görüntüyü yüzey istasyonundaki bilgisayara aktararak anlık olarak görüntü aktarımı yapabilmektedir.
Araç su altında arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere geliştirmelere devam etmektedir
Cihaz üzerindeki batarya ile 2 ila 4 saat sualtında kesintisiz çalışma ve veri kaydı yapmaktadır.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.