Dolar 32,5089
Euro 34,5693
Altın 2.491,93
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 22°C
Az Bulutlu
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 20°C
Cum 14°C
Cts 17°C

İtirazlar değerlendirilecek

İtirazlar değerlendirilecek
REKLAM ALANI
Aralık 10, 2013 9:00 am
1.363
A+
A-

Taş ocağına köylülerden tepki

Dalaman’ın Kapukargın köyünde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan taş ocağı ve kırma-eleme tesisine köylüler tepki gösterdi. Yerleşim yerlerine yakın ve tarım arazilerini de etkileyecek olan tesisin yapılmaması için köylüler direneceklerini söylediler.

-25 hektarlık alan 85 hektara çıkarılacak

Toplantıda firma yetkilisi 850 dönüm alanı kapsayan tesis hakkında köylülere bilgi verdi. Bölgede mevcut olan 24,96 hektar alanda bulunan taş ocağının genişletilerek 85,35 hektara çıkarılacağını söyledi. Taşın çıkarılmasında yer üstü üretim yöntemlerinden delme, patlatma metodu uygulanacağını anlatan firma yetkilisi şunları kaydetti: “Hazırlanacak ÇED Raporunda patlatmaların miktarı, şiddeti, çevreye ne kadar taş fırlatacağı hesaplanacak. Yakında yerleşim yeri varsa mevzuatların izin verdiği ölçüde patlatma yapılacak. Buna göre gerekli tedbirler alınacak. Patlatma sırasında oluşacak olan toz ve gürültü için de gerekli mevzuat uygulanacak. Gerekiyorsa yollarda sulama çalışması yapılacak. Bu proje öncesinde çevreye etkiyi değerlendirme amacıyla bir deneme patlatması yapılacak. Çevrede yaşayan vatandaşların en az zarar göreceği şekilde çalışma yapılacak.”

OKN0159 - İtirazlar değerlendirilecekOKN0183 - İtirazlar değerlendirilecek

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdür Vekili Sami Salim, projenin bakanlığın internet sitesinde yer aldığını ÇED İzin Raporunun tamamlanıncaya kadar yazılı olan müracaatların değerlendirmeye alınacağını söyledi.

ÇED İzin Raporu sürecinin her aşamasının askı edileceğini belirten Salim, “ÇED olumlu kararı ya da olumsuz kararı çıktığında yine de vatandaşların itiraz kararı olacak. Toplantıdaki amacımız sizleri proje hakkında bilgilendirmek. Bilmediğimiz bir çevresel etkiye maruz kalabiliriz. Eğer projeye eklenmesini isteğiniz özel bir durum varsa bunu öğrenebilmek. Bu çevresel, doğal, kültürel bir mirasımız da olabilir” dedi.

-Köylü istese de biz istemiyoruz

Muğla’nın dünya çam balının ana vatanı olduğunu vurgulayan  Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ise, yapılması planlanan taş ocağının çam balının üretimini sağlayan böceği yok edeceğinin savundu. Tesisten kaynaklanan toz bulutlarının çevreye, içme sularına zarar vereceğini ve arıları da etkileyeceğini ileri süren Şahin, tüm köylü projeye onay verse bile arıcılar birliği olarak projenin yapılmasına karşı çıktıklarını ifade etti.

-Verilen bilgiler tatmin edici değil

Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz bilgilendirme toplantısının daha da genişletilerek ayrıntılı bir şekilde vatandaşlara anlatılmasını istedi. Yılmaz “burada köylünün mağduriyeti söz konusu olacak, verilen bilgiler vatandaşlar tarafından tatmin edici bulunmadı. Konunun uzmanı kişilerden ayrıntılı bilgi istiyoruz. Ayrıca toplantının aralarında ilgili kurum temsilcilerinin de katılımıyla daha genişletilmiş şekliyle düzenlenmesi fayda sağlayacaktır” dedi.

-Eskisinden de zarar gördük

Toplantıya katılan köylüler ise daha az kapasitede çalışan mevcut taş ocağından zarar gördüklerini ifade ederek, “Yollarımız çok dar iki arabanın geçmesi bile zor iken buradan iş makineleri nasıl geçecek. Evlerimiz bu alana çok yakın, duvarlarımız çatladı ve camlarımız kırıldı. Zeytinliklerimiz çok yakın, her taraf ormanlık alan. Bu çevrede yeraltı suları mevcut. Projenin yapılmasını kesinlikle istemiyoruz” dediler.

-İtirazlar kayda geçirildi

Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri köylülerin projeye itiraz sebeplerini not aldı. Kapukargın Köyü kahvehanesinde kapasite artırımı projesinin köylülere tanıtımı ve bilgilendirme toplantısına projeyi yapacak olan firma yetkilisi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Şube Müdür Vekili Sami Salim, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ve köylüler katıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.