Kaunos Antik Kenti’nde 50. yıl
Kaunos Antik Kenti’nde 50. yıl
Köyceğiz’deki 3 bin yıllık tarihe sahip Kaunos Antik Kenti’nde 2015 yılı çalışmaları başladı. Geçen yıl UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Kaunos Antik Kenti’nde Apollon kutsal tapınağı ve Sultaniye kaplıcalarında kazı, tiyatroda ise restorasyon çalışması yapılacak. Çalışmalar ekim ayına kadar devam edecek.
– Kaunos Antik Kenti’nde 50. yıl
Kaunos’ta ilk kazıların 1966’da başladığını hatırlatan Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, “Önümüzdeki yıl Kaunos’ta kazı çalışmalarının 50. yılı. Bu çok özel bir zaman birimi. Kaunos kazısı, özellikle Türkiye’deki arkeolojik kazı alanları dikkate alındığında uzun soluklu devam eden kazıların başında geliyor” dedi.
Sultaniye Kaplıcaları’nın Kaunos’un kutsal alanı olduğunu, kaplıcaların Antik çağda da termal olarak kullanılan ve tanrıça Leto adına tesis edilmiş bir kutsal mekan olduğunu ifade eden Işık, kaplıcaların yanı sıra Kaonus’ta bulunan Apollon kutsal alanında kazı çalışmaları, tiyatroda da restorasyon çalışmaları yapılacağını kaydetti.
Işık, Sultaniye Kaplıcaları’nda 10 yıl önce hem su altında hem de karada 5 yıllık çalışma yapıldığını, bu sene tekrar karada ve suda araştırma çalışmalarının devam edeceğini anlattı.
– Kaunos bir fanus ile korunmalı
Kaunos Antik Kenti’nin geçen yıl UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alındığını dile getiren Işık şöyle konuştu:
“Kaunos Antik Kenti çevresiyle birlikte ziyaretçiyi en fazla alan çeken ören yeri konumunda. Kaunos bir fanus altında korunması gereken bir yer. UNESCO buna geç uyandı. Bu bölgenin koruma altına alınması ve UNESCO tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edilmesi çok geç kalınmış bir durumda. Geçici listeye alındı ama bu ne zaman sonuçlanır. Ucu açık. Bugün Efes bile 21 yıl sonra kabul edilmiş. Yani 21 yıl mı bekleriz, 10 yıl mı bekleriz veya 5 yıl mı bekleriz bilemiyorum ama önemli olan görülmüş olması. Önemli olan bu bölgenin hakikaten bir fanusta, kuvöz içerisinde korunması gerektiğine inanan birisiyim.”
-Kaunos Antik kenti
Muğla Dalyan’a yakın Köyceğiz sınırları içinde bulunan, bir diğer adı da “Kbid” olan antik kenttir. Dalyan, kanalının öbür yakasında bulunan kent, bir mitosa göre Miletos’un ikiz çocuklarından biri olan Kaunos tarafından Karya – Likya sınırında kurulmuştur. Antik Çağ’da bir liman kenti olan Kaunos günümüzde kıyıdan hayli içeride kalmıştır. Kente girişte kaya mezarları ziyaretçilerin ilgisini çeken eserlerdir. Diğer taraftan kenti tahkim eden yaklaşık 3 km. uzunluğundaki sur duvarları, Stoa, agora, çeşme, hamam, tiyatro ve tapınak kalıntıları Kaunos’un Antik Dönemde teşkilatı tam bir kent olduğunu ortaya koymaktadır. Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde hayli yaygın olarak yerleşim geçiren kent, M.S. yüzyılda terkedilmiştir. Yukarı Akropol Orta Çağ’da bir ara tahkim edilerek kullanılmışsa da, bu yerleşim fazla uzun süreli olmamıştır.
Kaunos’a genelde Dalyan’dan deniz motorları ile gidilmektedir. Motorlardan inip 1 kilometre kadar yokuş yukarı yürümek gerekir. Antik kentin etrafını surların çevrelediği görülür.