KİRA BEDELİ EN YÜKSEK OLAN İLLER ARASINDA MUĞLA 1. OLDU


Nisan’da satılık ve kiralık konut fiyatları rekor kırdı
KİRA BEDELİ EN YÜKSEK OLAN İLLER ARASINDA MUĞLA 1. OLDU
Endeksa verilerine göre Muğla’da kiralarda yıllık değer artışı %91,65 seviyesinde, ortalama metrekare kira 117,25 TL, ortalama kira ise 12 bin 897 TL, geri dönüş süresi 18 yıl. Olarak belirlemdi.
Türkiye genelinde konut satış fiyatları son bir yılda %147, kiralar ise %120 artış gösterdi.
Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa. com’un verilerine göre Türkiye genelinde Nisan ayı itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı %147, kiralarda ise %120 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde Nisan ayında ortalama konut metrekare satış fiyatı 8 bin 252 TL, ortalama konut fiyatı 1 milyon 114 bin 20 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi 18 yıl olurken, ortalama kira ise 4282 TL oldu.
Kira bedeli en yüksek olan iller sırasıyla Muğla, Antalya, İstanbul, İzmir
Türkiye genelinde kira bedeli en yüksek olan iller sırasıyla Muğla, Antalya, İstanbul, İzmir ve Çanakkale oldu. Endeksa verilerine göre Muğla’da kiralarda yıllık değer artışı %91,65 seviyesinde, ortalama metrekare kira 117,25 TL, ortalama kira ise 12 bin 897 TL, geri dönüş süresi 18 yıl. Antalya’da kiralar son 1 yılda %278,61 artış gösterdi. Ortalama metrekare kira 78,21 TL, ortalama kira ise 8 bin 604 TL, geri dönüş süresi 17 yıl.
Satılık ve kiralıkta artış trendi rekor kırarak devam ediyor
Verileri değerlendiren Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Satılık ve kiralıkta artış trendi rekor kırarak devam ediyor. Ay bazında baktığımızda satılık konutlarda Nisan ayında Türkiye çapında son 4 yılın en yüksek artışı yaşandı. Nisan’da aylık değişim %15.56’ya ulaştı. Geçtiğimiz aylarda da ilk 5 il içerisinde yer alan Antalya, İstanbul ve Aydın Nisan verilerine göre de yıllık değer artışının en çok yaşandığı iller olarak dikkat çekiyor. Yabancıya konut satışında oran olarak ilk, adet anlamında da İstanbul’un ardından ikinci sırada yer alan Antalya Nisan verilerine göre yıllık değer artışının en yüksek olduğu il olarak karşımıza çıkıyor. Bir süredir Türkiye’nin gündeminde olan kira artışlarına baktığımızda da Muğla, Antalya, İstanbul, İzmir ve Çanakkale en yüksek artışların olduğu yerler. İstanbul dışındaki illeri incelediğimizde ortak özelliklerinin yazlık bölgeler olduğunu görüyoruz. Pandemi döneminde sayfiye yerlerine doğru başlayan göçün kiraya etkilerini daha net görebiliyoruz artık.” diye konuştu.