Dolar 32,5893
Euro 34,7427
Altın 2.497,91
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Köy Enstitüleri’nin 82’nci yılı…

Köy Enstitüleri’nin 82’nci yılı…
REKLAM ALANI
Nisan 18, 2022 6:05 pm
1.590
A+
A-

 

Köy Enstitüleri’nin 82’nci yılı…

Köy Enstitüleri’nin 82’nci yılı dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Ortaca Şubesi tarafından etkinlik düzenlendi.

thumbnail DSC 9820 - Köy Enstitüleri’nin 82’nci yılı…

Ortaca otogardaki çay bahçesinde düzenlenen etkinlikte Köy Enstitüleri ve Atatürk konulu sergi açıldı.

Etkinlikte, ADD Ortaca Şubesi Başkanı Günür Karaağaç, Köy Enstitüsü mezunları Durali Kılınç (83) ile Nedim Can (86) anılarını katılımcılarla paylaştı.

Etkinliğe, CHP Ortaca İlçe Başkanı Evren Tezcan, İYİ Parti Ortaca İlçe Başkanı Barbaros Canlı ile emekli eğitimcilerle vatandaşlar katıldı.

Etkinlik sonunda CHP Ortaca İlçe Başkanı Evren Tezcan ile İYİ Parti Ortaca İlçe Başkanı Barbaros Canlı Köy Enstitüsü mezunları Durali Kılınç ve Nedim Can’a çiçek verdi.

CHP Ortaca İlçe Başkanı Evren Tezcan burada yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin en önemli kazanımlarından biri olan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 82’nci yılında halen anılarda yaşatıldığını söyledi.

Evren Tezcan, “Cumhuriyet’in ilk zamanlarında okuma yazma oranının düşük olmasından dolayı bu durumla mücadele etmek amacıyla kurulan Köy Enstitüleri’nde, köylerde yaşayan çocuklar kız erkek ayırımı yapılmadan belirli bir eğitimden geçtikten sonra köyünde öğretmen olarak görev yapmak üzere görevlendiriliyordu. Köy Enstitüleri’nde, Türkçe, fizik, matematik, kimya, müzik, halk oyunları, uygulamalı tarım, inşaat, demircilik, marangozluk, terzilik gibi zanaat dersleri veriliyordu” dedi.

Toplumsal yaşamda yarattığı olumlu etkiler nedeniyle kısa süre içinde hedef haline getirilen ve bazı ülkeler tarafından da örnek alınan Köy Enstitüleri maalesef 1954’de kapatıldığına işaret eden Tezcan, “Köy Öğretmen Okulları’na dönüştürülen Köy Enstitüleri’nin kapatılmasından sonra ülkemiz, kendine özgü projeler üretmekten uzaklaştı. Geldiğimiz noktada ise, AKP iktidarı döneminde uygulanan politikalarla eğitimin niteliğinin düştüğünü görüyor, Köy Enstitülerinin önemini daha iyi anlıyoruz. Ülkemizin ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişiminde belirleyici bir rol oynayan Köy Enstitüleri’nin aradan geçen 82 yıla rağmen hala unutulmamış olması bunun en büyük göstergesi. Bu duygu ve düşüncelerle 17 Nisan 1940 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulan Köy Enstitüleri’nin 82’nci yılını kutluyorum” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.