Dolar 32,5785
Euro 34,6971
Altın 2.521,50
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Köy muhtarları Büyükşehir’den yana ama…

Köy muhtarları Büyükşehir’den yana ama…
REKLAM ALANI
Aralık 27, 2012 4:33 pm
1.851
A+
A-
AKINCI+KÖ.. - Köy muhtarları Büyükşehir’den yana ama…

Akıncı Köyü Muhtarı Şefik Gökçen

GÜZELYURT..4 - Köy muhtarları Büyükşehir’den yana ama…
Güzelyurt Köyü Muhtarı Vedat Yavuz
FEVZİYE+K.. - Köy muhtarları Büyükşehir’den yana ama…
Fevziye Köyü Muhtarı Durmuş Bozkurt
köy+ömer+.. - Köy muhtarları Büyükşehir’den yana ama…
Güzelyurt’ta Köylünün geçim kaynağı Hayvancılık

Köy muhtarları Büyükşehir’den yana ama…

Ömer Kundakçı

Akıncı, Güzelyurt ve Fevziye köyü muhtarları Muğla’nın Büyükşehir olmasıyla birlikte köy statüsünden çıkarak Ortaca’ya bağlı mahalle olmaları durumunda yaşanabilecek sıkıntıları ve kazanımları dile getirdiler. 3 köyün en büyük sıkıntısı ise içme suyu olarak öne çıkarıldı.

Akıncı, Güzelyurt ve Fevziye köyü muhtarlarının değerlendirmeleri şöyle;

AKINCI KÖYÜ

 Akıncı Köyü Muhtarı Şefik Gökçen “Başaramadığım bir şey kalmadı”

10 yıldır Akıncı köyü muhtarlığı yapan Şefik Gökçen en büyük sıkıntımız içme suyu. Sarıgerme bölgesinin kullanma suyu sadece Akıncı köyünde var. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı TURAŞ isimli firma köyün içme suyunu köye hiçbir karşılık vermeden 14 yıl kullandı. Muhtar seçildikten sonra firmayla oturup konuştuk tekrar anlaşma yaptık. Köyün bir damla suyunu boşa kullandırmadım. Bu anlaşmayla köyümüze 110 tonluk krom çelik su tankı yaptırdık. Tüm masraflar TURAŞ’a ait olmak üzere yaklaşık 1 yıldır böyle kullanıyorlar. Köylümüzden ton başına 80 kuruş alıyoruz. Bundan çalışan elemanın parası çıkıyor. Köyde 12 bin ton su basıyoruz, 3 bin ton su parası toplanıyor. Kaçak olduğunu tespit ettik. Bunların sebebi şebekenin eski olmasından dolayı. Köye yeni hat döşeniyor. 1 milyon 580 bin liraya tüm hat yenilenecekti, 5 kilometresi döşendi, çeşitli sebeplerden dolayı da şu an durdu. Vatandaşın cebinden bir kuruş para çıkmadan ana hat ve abonelere akıllı sayaç bağlanacak. Belediyeden de sözleşme yapacağız, protokol isteyeceğiz.   Vatandaştan bir kuruş para alınmayacak” dedi.

*Maaşını köy bütçesine bağışladı

Akıncı köyünde son iki dönemdir muhtar olarak görev yaptığını söyleyen Gökçe ilk dönem için alacağım olan aylıkların toplamı 31 bin lirayı köy bütçesine bağışladım. Bunu köyüme hizmet için yaptım. Yeni yasalarla belediyeye dahil olursak şimdilik 21 bin lira olan alacağımı belediyeye bağışlamamayı düşünüyorum”

*Büyükşehir olursa kazanımlarımız da olur kayıplarımızda

Büyükşehir konusu aklımızı biraz kurcalıyor. Büyükşehir olursa kazanımlarımız da olur kayıplarımızda. Örneğin köyde herkes hayvan besliyor. Bu imkan ileriki yıllarda kalkar. Artezyenler kullanılamayacak, saat takılmak zorunda. Bunun yanı sıra da emlak, çevre ve çöp vergileri gelecek. Bölgede pamuk bitti, narenciyede istediğimizi alamıyoruz. Bunlar köylü vatandaşa yük demek. Diğer taraftan da mahalle olarak yapılacak olan hizmetlerde Ortaca belediyesinden de kısa sürede faydalanacağımızı düşünüyorum şu anda da istediğimizde destek alabiliyoruz. Köyün sadece yol sıkıntısı var o da su şebekesi hattının yenilenmesinden dolayı, Dalaman çayının taşması sonucu geçtiğimiz yıllarda yaşanan taşkınlar da yaşanmaz oldu. Bunun yanı sıra Akıncı turizme açık bir bölge bunlarda değerlendirilecektir, mutlaka zorluklar olacaktır. Elimden geleni yapmaya çalışacağım”

*Bir dönem daha görev yapmak istiyorum

“284 haneli Akıncı köyünün 640 nüfusu, 470 seçmeni bulunuyor. Bir dönem daha görev yapmak istiyorum. Köyde yaptığımız ve yapacağımız çok şeyler var. Heder olmasını istemiyorum. Başaramadığım bir şey kalmadı. Önümüzdeki süreçte de park ve bahçe işleri, sosyal faaliyetlerin yapılabileceği bir yer ve otopark yapmayı düşünüyorum”

*Şefik Gökçen kimdir?

1951 yılında Akıncı köyünde doğan Şefik Gökçen ilkokulu Akıncı köyünde, ortaokulu Ortaca-Köyceğiz’de, liseyi Aydın’da okudu. Ankara Üniversitesinde Yüksek İnşaat Teknikeri olarak mezun oldu. 5 yıl Ortaca belediyesinde de çalışan Gökçen 26 yıl proje inşaat servisinde çalıştığı Aydın DSİ 21. Bölge müdürlüğünden emekli oldu. Eşi öğretmen olan Şefik Gökçen 2 çocuk babası. 2004 yılında yapılan seçimlerde muhtar olan Gökçen halen bu görevini sürdürüyor.

GÜZELYURT KÖYÜ

*Güzelyurt Köyü Muhtarı Vedat Yavuz “Köylü arayış içerisinde”

Güzelyurt Köyü Muhtarı Vedat Yavuz ise; “Tarımla uğraşan Güzelyurt köyünde son yıllarda hayvancılığın yaygınlaşmasıyla yaklaşık bin 700 civarında büyükbaş hayvan bulunuyor. Köylü geçimini bu yönde sürdürmeye çalışıyor. Eskiye göre pamuk çok az. Nar ve limon sıkıntılı, bu ürünlerde para durumu çözülse çiftçi başka yol aramaz. Köylü arayış içerisinde, köy statüsü kalkıp ilçeye bağlandığımızda turizmde de gelişmeler yaşanacaktır” diye konuştu.

*Yol ve su sorunu umarım kısa sürede çözülür

Son 1 yıldır içme suyunda sıkıntılar yaşandığını söyleyen Vedat Yavuz “Güzelyurt-Çürükdağ Kırdaş mevkisinde olan su deposundan köye kadar olan ana boru hattı yenilenecek. Bunun için daha önceden ayrılan 230 bin liraya ilaveten 2013 bütçesinden de 300 bin lira olmak üzere 530 bin lira ödenek ayrıldı. Dalaman Havalimanı-Sarıgerme yolunun Güzelyurt güzergahı ve Ortaca-Sarıgerme yolu turizm ağında buralar içinde ödenek ayrıldı. Umarım kısa sürede çalışmalar başlar ve tamamlanır” dedi.

Köyde düğün salonunun olmamasının büyük eksiklik olduğunu söyleyen Yavuz “en büyük eksikliklerden bir tanesi de Güzelyurt şehit Asteğmen Tayyar Milat İlkokulu ve Ortaokulunun çok amaçlı salonunun olmayışı. Burada 400 öğrenci eğitim görüyor ve büyük sıkıntı çekiyorlar. Buraya 300 bin lira ödenek ayrıldı. Bizde üzerimize düşeni yaparak bir an önce çok amaçlı salonu yapmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

*Güzelyurt turizmde önü açık bir bölge

Vedat Yavuz’un Büyükşehir ile ilgili düşünceleri ise şöyle; “Büyükşehir’in köylüye faydası da zararı da olacak. Burada köylü kendi geçimini sağlıyor. Bu engellenecek. Vergi 2-3 kat artacak, suyu parayla, çöp ve çevre vergileri olacak. Bununla birlikte Güzelyurt turizmde önü açık bir bölge. Bina yığını olmazsa sakin yaşanılacak yer. Turizm açısından yönlendirme ve değerlendirme yapılması gerekir. 650 haneli Güzelyurt köyünün bin 860 nüfusu, bin 250 seçmeni bulunuyor. Güzelyurt değerlendirilirse bulunduğu konum itibariyle önemli diye düşünüyorum”

*Vedat Yavuz kimdir?

1956 yılında Güzelyurt’ta doğan Yavuz evli ve 1 çocuk babası. Seka’dan emekli olan Vedat Yavuz 2 dönemdir Güzelyurt köyü muhtarlığı yapıyor. Proje üretemezsem muhtar olmama gerek yok diyen Yavuz “köyümüzde başta okulumuzda bulunan eksiklikler olmak üzere birkaç önemli ihtiyaçlar var. Bunları hayata geçirmek için 1 dönem daha bu görevi yapmayı istiyorum”

FEVZİYE KÖYÜ

*Fevziye Köyü Muhtarı Durmuş Bozkurt  da yaptığı değerlendirmede “Projen varsa her şey olur. Muğla’ya gitmekten kurtuluruz. Turizm açısından da fayda sağlayacaktır” dedi.

*İçme suyu tesisi iflas etti diyebilirim

Fevziye köyünde en büyük sıkıntı içme suyu. 3 köyün kullandığı içme suyu hattında kaçaklar var ve su tesisi iflas etti diyebilirim. Kısa sürede yapılması gerekiyor. Bunun yanında Fevziye çok fazla sıkıntı yaşayan bir yer değil. Alt yapısı tamamlanan 5 kilometrelik asfalt yapılmayı bekleyen yol var. Bunun da programa alındığı ve bütçesinin ayrıldığını öğrendik kısa sürede gerçekleşeceğini düşünüyorum”

*Büyükşehir için gerçekçi olmak lazım

“950 nüfusu, 730 seçmeni bulunan Fevziye köyünde her evde 1 emekli, 1 çiftçi ya da diğer işlerde çalışan var. Tarımla uğraşılıyor, narenciye ve zeytincilik yapılıyor. Fevziye’de tüm köylü çalışıyor. Büyükşehir konusuna gelince doğrudur orman köylüsüyüz, birçok ihtiyacımızı karşılıyoruz, köy statüsü kalktığında çeşitli vergiler olacak, ama gerçekçi olmak lazım. Büyükşehir olmamızın faydaları daha fazla olacak. İlçeden hizmet alamayız diye bir şey yok. Şu anda da belediyeden işimiz yapılıyor. Projen varsa her şey olur. Muğla’ya gitmekten kurtuluruz. Turizm açısından da fayda sağlayacaktır. Sarıgerme’deki tesislerin köylere faydası yok, ilçeye de olduğunu zannetmiyorum. Bir başıboşluk var bundan da kurtuluruz. Ortaca için yeni gelir kaynakları olacak ve ilçemizin zengin olmasının bize de faydası olur”

 *Taşkın riski ortadan kalktı

“Dalaman Akköprü barajı su tutmaya başladıktan sonra artık taşkın riski ortadan kalktı. Daha önceden taşkından dolayı imar izni verilmeyen yerlerde de artık bu izinler veriliyor. Köylü daha rahat edecek diyebilirim”

Durmuş Bozkurt kimdir?

1947 Fevziye köyü doğumlu olan Bozkurt 4 dönem muhtarlık yaptı. Esnaf emeklisi olan Durmuş Bozkurt halen Fevziye köyünde kurduğu Zeytinyağı Fabrikası işletmeciliği yapıyor. Evli ve 3 çocuk babası olan Durmuş sağlık sorunlarından dolayı önümüzdeki dönemde muhtar adayı olmayacağını söyledi.

GÜZELYURT KÖYÜNDE YAŞAM

*Güzelyurt’ta Köylünün geçim kaynağı Hayvancılık

Son yıllarda tarımda istediğini bulamayan Güzelyurt köyündeki vatandaşlar yavaş yavaş hayvancılığa yöneliyor. Yaklaşık bin 700 büyükbaş hayvanın bulunduğu Güzelyurt’ta köylüler geçimlerini büyükbaş hayvan ve süt satarak karşılıyor.

6 yıl önce 1-2 baş hayvanla bu işe başladığını söyleyen Engin Akdoğan “5-6 yıldır bu işi yapıyorum. 2 büyükbaş hayvanla bu işe başladım. Ticari anlamda geçimimizi bununla sağlıyoruz. Sütlerimizi günlük olarak Pınar, Aynes, Yörükoğlu ve Ülkere kilosu 80-90 kuruştan satıyoruz.  Köyümüzde de bir çok aile artık hayvancılıkla uğraşmaya başladı” dedi.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.