Dolar 34,7504
Euro 36,5394
Altın 2.954,22
BİST 9.884,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Az Bulutlu
Muğla
12°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C
Cts 14°C

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Karakuş:“Hedef 12 ay turizm, bölge ekonomisine katkı”

| Son Güncellenme: Ocak 23, 2013 10:32 am
1.524
A+
A-

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Karakuş:

“Hedef 12 ay turizm, bölge ekonomisine katkı”

Ömer KUNDAKÇI – Güngör ÇOBAN

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ve yönetim kurulu üyeleri Ortaca’da Botanik Restaurantta basın mensupları ile bir araya gelerek turizmin 12 aya çıkarılması konusunda yapılan projeleri anlattı.

*SORUNLARA ÇÖZÜMLERİ BİRLİKTE ARIYORUZ

 Muğla’nın 1124 km’lik sahil şeridi, yüzde 68’lik ormanlık alana sahip olmasının yanı sıra, ilçelerinin doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri ve tarihsel birikimiyle dünyada turizmle öne çıkan önemli illerden biri olduğunu ifade eden Bülent Karakuş; “ İlimiz ülkemizin diğer bölgelerine göre iklim açısından da adından söz ettiren bir turizm beldesidir. Biz turizmdeki birçok sorunu çeşitli toplantılarda tespit edip konuşuyoruz. Nasıl çözebileceğimizi değerlendiriyoruz. Tespit ettiğimiz sorunları çözümleri ile ilgili neler yapabileceğimizi belirleyip turizm bakanlığı ve milletvekillerimiz nezdinde girişimlerde bulunarak çözüm yolları arıyoruz”

*TURİZMDE YEŞİL BAYRAK DÖNEMİ

Bülent Karakuş, turizmin kalitesini artırmak hem de nitelikli iş gücü çalıştırarak istihdama da katkıda bulunmak amacıyla yapılan çalışmalar olduğunu kaydederek “Turizmi 12 aya yayma anlamında, ülkemizdeki  tüm üniversitelerin aktivite kulüpleri, binlerce etkinlik organize ediyor. Bu kulüplerin etkinliklerini kışın yaptıkları üniversite öğrenimi gören öğrencilere yaptıkları etkinliklerin ilimizde yapılması ile ilgili bazı desteklerde bulunduk. Bazı tanıtımlarda bulunup bunları ilimize çekmek için mutlaka paket turlar hazırlamamız gerektiğini hizmet fiyatlandırması ve kalite standardizasyonun ilimizde ülkemizin en iyi standartlarının oturtulması gerektiğini bununla ilgili de uluslararası standardizasyon kuruluşları ile bir çalışma yapıp, hizmet, yemek ve turizmdeki tüm çıktılar konusunda bir standart oluşturulması gerektiğini vurguladık. Gerekirse tesislerimize yeşil bayrak verebiliriz.  Bu yeşil bayrak projesini hayata geçirebilirsek artık turist geldiğinde hangi tesisten en iyi hizmeti en iyi şartlarda alabileceğinden emin olacak. Ondan sonra da yandaki tesisler de bu yeşil bayrağı alabilmek için o standartlara kavuşma adına bizim düzenleyeceğimiz kurslarla kendi kalitesini hizmet kalitesini arttırmak adına mutlaka yeşil bayrağı tesisine çekmek isteyecektir. Çünkü yeşil bayraklı tesisle yeşil bayraksız tesis arasında gelen müşteri ve kazandığı para bakımından önemli bir fark doğacaktır. Onun dışında turizm sektörüne tarım ve hizmet sektörleri çok ciddi anlamda girdi sağlamaktadır. Bu anlamda hem ilimizdeki turizmin kalitesini artırmak hem de nitelikli iş gücü çalıştırarak istihdama da katkıda bulunmak amacıyla bir takım teşvikler var. Sektörlere verilecek teşvikler konusunda konunun uzmanları tarafından üyelerimizi bilgilendirmek adına toplantılar düzenliyoruz ve toplantıları üyelerimize de mutlaka duyuruyoruz ve üyelerimiz katıldıkları zaman bütün sorularına da cevap bulabiliyor. Söz konuşu teşviklerden tüm sektörlerin yararlanması için oda olarak da gereken tüm desteği biz her zaman vermeye hazırız. Üyelerimizin hazırlayacağı projeler ile odamızın projelendirme birimi sizlere bütün desteğini verecektir”

*DALYAN’DAN EKİNCİK’E KADAR 10 KİLOMETRELİK YÜRÜYÜŞ YOLU

Turizmden elde edilecek gelirlerin artırılması ve diğer bölgelerin de faydalanması için de çalışmaların sürdüğünü kaydeden Karakuş bu çalışmaları ise şöyle sıraladı. “Oda olarak ilçelerimizle birlikte turizmi sadece deniz, güneş, kum gibi geleneksel turizm şeklinde değil, var olan potansiyelimizi değerlendirerek turizmi 12 aya yaymayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Karakuş konu hakkındaki çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi. “Datça’yı da kapsayan 800 kilometrelik Karia Yürüyüş Yolu projemizi tamamladık. 3 Şubat’ta Karia’da yürüyüş yolu projemizin açılışını hem sektör temsilcilerimiz hem de basınımızın beraberliğinde gerçekleştireceğiz. Karia yolu Muğla ve Aydın illerini kapsayan 800 kilometrelik bir trekking rotasıdır. İsmini antik çağda bu bölgede yaşamış Karia medeniyetinden alan yürüyüş rotası sıradışı güzellikte köylerden, tepelerden, koylardan ve antik kentlerden geçmektedir. Akdeniz’den Ege’ye geçmişten günümüze uzanan kültürü tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bir yolculuğa çıkaran Karia yürüyüş yolu bölgenin yurt içi ve yurt dışı tanıtımlarında büyük bir yere sahip olacaktır. Alternatif ve sürdürülebilir turizmin kırsal kesime de yayılmasına katkı sağlayacak olan yürüyüş yolu aynı zamanda Muğla’nın markalaşmasına katkı sağlayacaktır. Halen kullanılmakta olan Dalyan’dan Ekincik’e kadar 10 kilometrelik bir yürüyüş yolu mevcuttur. Söz konusu bu güzergahın Karia yürüyüş yoluna dahil edilmesiyle birlikte daha keyifli bir rotaya dönüştürülmesi hedeflenmiştir’’

*FUAR ALANI MUĞLA’YI MARKA HALİNE GETİRECEK

“Yine turizmi 12 aya yayma adına yola çıktığımız projelerimizden bir tanesi ise uluslararası fuar alanı.  Uluslararası Fuar Alanı bizim göreve gelirken söz verdiğimiz bir proje idi. Şu anda her şeyi bitti ve ihale aşamasına gelmiş durumda. Sadece kesin irtifak hakkının alınması konusunda bir tane imzayı bekliyor. O imzada alınır alınmaz fuar alanının da temelini atacağız. İki yıl gibi bir sürede de fuar alanını hayata geçirip, hem Muğla’daki ürünlerimizin hem de hizmetlerimizin tanıtımına katkıda bulunacak ve Muğla’yı marka haline getirecek olan fuar alanımızın da inşaatına başlamış olacağız. Söz konusu proje ile Yörük yaşamını birebir anlatan, ziyaretçiler içine girdiği zaman 100 yıl önce 200 yıl önce Yörüklerin tüm yaşam tarzını yerinde görebilecek. Muğla’mıza yaklaşık yerli yabancı 7-8 milyon turist geliyor. Bu rakamın 3 milyonu yabancı 4-5 milyon civarında da yerli turist şeklinde.  Bu turistlerin mutlaka yüzde 10 civarındaki kısmının bu köyü ziyaret edip iç bölgelere ciddi bir gelir sağlamasını hedefliyoruz. Bunun yanında yine gıda ve lojistik ihtisas organize sanayi bölgesi ile ilgili girişimlerimize başladık ve bu organize sanayinin kurulması ile ilgili bu hafta başvurusunu yapıyoruz. Valiliğimizin de destekleri ile ilerleyen günlerde de yer tespitini kesinleştirip organize sanayi bölgemizi de hayata geçirdiğimizde tüm turizm bölgelerimize hizmet verecek bir tesisimiz ve önemli bir istihdam kaynağımız da hayata geçmiş olacak. Bunun dışında da yine biz Muğla’daki bütün odalar olarak turizmi 12 aya yayma konusunda çalışıyoruz ve projeler üretiyoruz. Onları gönülden destekliyorum. Maddi manevi tüm odalar hep beraber hareket ediyoruz”

*SARIGERME’YE FUTBOL SAHASI

Ortaca’da yapılacak olan çalışmalara da değinen Karakuş “Ortaca’da çevre ilçelerin de faydalanabileceği Temsilcilik binası için arsa satın aldık ve önümüzdeki süreçte de bu arsaya bir hizmet binası yapacağız. Diğer taraftan yine turizmi çeşitlendirmek ve daha da geliştirmek amacıyla Sarıgerme’de futbol sahası projemiz var. Bu projeye valiliğimizin desteği var, yapımı için oda olarak GEKA’ya proje sunacağız. Bu proje bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacak. Devre aralarında kamp için Antalya’yı tercih eden takımlarımızı bu bölgeyi seçmelerini sağlayabiliriz. Bunun için de oda olarak elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz”