Dolar 34,8651
Euro 36,6510
Altın 3.028,52
BİST 10.057,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
13°C
Parçalı Bulutlu
Per 12°C
Cum 14°C
Cts 11°C
Paz 9°C

Oyuncu Tuna Arman’dan sokak hayvanlarına destek;

| Son Güncellenme: Mart 1, 2013 2:39 pm
1.998
A+
A-

Oyuncu Tuna Arman’dan sokak hayvanlarına destek;

“tek istedikleri sevilmek” 

Ömer KUNDAKÇI 

Şişli belediyesi ve Ortaca Belediyesi işbirliğiyle HAYDOS sokak hayvanları bakım ve rehabilitasyon merkezinde kısırlaştırma ve sağlık taraması çalışması yapıldı. 

HAYTAP Muğla temsilcisi ve Ortaca Hayvan Dostları Derneği (HAYDOS) başkanı Türkan Dağdelen rehabilitasyon merkezinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 

Dağdelen, Şişli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekim Gönül Koç, Veteriner Hekim Necdet Uğur, Veteriner Sağlık Teknisyeni Sabri Ersoy, görevli ekipler Muzaffer Kurtyemez, Sibel Malu ve Esra Maçal’dan oluşan 6 kişilik ekibin beş gün boyunca HAYDOS sokak hayvanları bakım ve rehabilitasyon merkezinde kısırlaştırma ve sağlık taraması çalışması yaptıklarını, Çalışmalara tiyatro, dizi oyuncusu ve televizyon sunucusu Tuna Arman’ın da katılarak destek verdiğini söyledi.

 Rehabilitasyon merkezinde 600 civarında köpek ve 150 kedinin yaşadığını belirten Dağdelen “barınaklar ve bakım merkezleri vatandaşların destekleri sayesinde ayakta durabilen yerlerdir. Vatandaşlarımızın buraları ziyaret etmelerini ve destek olmalarını bekliyoruz” diye konuştu. 

*Bu hayvanların sokakta yaşaması zor 

HAYDOS rehabilitasyon ve bakım merkezinde yapılan çalışmalara destek olmak için geldiğini söyleyen Tuna Arman, “buradaki barınağın varlığını duyurmak destek olmak için geldim. Çünkü maalesef hayvanları bir yerlere tıkıyoruz oysa toplumda bizimle yaşamak hakları. Onları bir yere tıktığımız zaman, tek istedikleri sevilmek, çünkü maalesef köpek insansız yaşayamayan bir varlık. Böyle barınaklara koyduğumuz zaman en azından halkımız gelip kafalarını okşamaları, sevmeleri gerekiyor. O yüzden buranın varlığını anlatabilmek için geldim. Bunların birçoğu terk edilmiş ev hayvanları, bunların sokakta yaşaması çok zor. Bu kadın onlara yaşam mücadelesi veriyor bizde destek için geldik” dedi. 

*Çalışmalar çok başarılı 

HAYDOS bakım ve rehabilitasyon merkezinin çalışmalarını yakından takip ettiğini ve olumlu bulduğunu ifade eden Arman “Burası için barınak demeyelim, yaşam alanı diyelim. Çünkü çimene basıyorlar, ağaçların altında oturuyorlar, onların doğal hayatı, tek eksikleri dokunulmak, sevilmek. İnsanın tek başına yetme şansı yok. Buralar ziyaret edilirse, okullarda çocuklara hayvan sevgisi verilirse dokunulur, temas edilir diye düşünüyorum” 

*Farkında mısın? projesi 

2011 yılında engelli hayvanların varlığına dikkat çekmek amacıyla, radyo programcısı ve hayvan hakları aktivisti Tolga Öztorun ve fotoğrafçı Ateş Kantürk ile birlikte “Farkında mısın?” projesini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Arman “o çok güzel bir çalışma oldu. Türkiye’deki çeşitli barınaklara 30 ton mama yardımı topladık. Burada amaç engelli hayvanların varlığını anlatmaktı. Toplum engelli hayvanların da var olduğunu anladı. Göz ameliyatları yaptırdık, maalesef kısırlaştırmalar yaptırıyoruz”

 *Evinde 13 engelli kedi ve köpeği var 

Kendisinin de evinde engelli hayvanlar olduğunu kaydeden Arman “bir ev için çok fazla ama 13 engelli hayvanım var. Hepsi engelli oldukları ve bir hikayeleri oldukları için ve engelli hayvanları tercih etmedikleri için bizlerin evleri ve hayatları dolu. Buradaki engelli bölümünde bir sürü engelli kedi var. Evde olsalar çok daha rahat ederler. Toplumun önceliği engellilere vermesi gerekiyor. Çünkü hayvan zaten zor yaşıyor, birde engelli olunca daha da zor yaşıyor. Engelli insan düşünün. Bir engelli akrabamız olsa kaç kişi yardım ederiz. Gözleri görmeyen bir hayvanın toplumda yer alması çok zor”

 *Ortaca-Şişli Belediyesi işbirliği

 Şişli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekim Gönül Koç “Ortaca belediyesi ve Şişli Belediyesinin ortak işbirliği ile buraya veteriner hekim desteği vermek için geldik. Kısırlaştırmalarımıza iki gündür devam ediyoruz. Sokak hayvanları ülkemizde çok büyük sorunlardan biri, ama bu sorunun tek çözüm yolu onları kısırlaştırmak ve üremelerinin önüne geçmek. Bizde bu çalışma için buradayız. Günlük ortalama 25 köpek kısırlaştırıyoruz, hafta sonuna kadar kalmayı hedefledik 100’ü geçeceğimizi düşünüyoruz” dedi.

 *Her zaman destek bekliyoruz

 Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik “belediyelerin gerçekten çok ciddi sorunlarından birisi olan sokak hayvanları konusunda Şişli belediyesinden arkadaşlarımız bize destek olmak üzere geldiler. Ortaca belediyesi olarak bildiğiniz gibi yıllardır Türkan hanımla işbirliği yaparak sokak hayvanları konusunda rehabilite, kısırlaştırma ve aşılama çalışmaları yapıyoruz. Bizlere bu desteği veren Şişli Belediye başkanı Mustafa Sarıgül’e, veteriner ve ekip arkadaşlarımıza ve özellikle destek amacıyla gelen tiyatro, sinema, dizi sanatçımız Tuna Arman’a teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da bu işbirliğinin devam edeceğini umuyorum. Bir dileğimiz daha var ülkemizde bu tür işbirliklerinin gelişerek sokak hayvanlarının sorunlarının biraz daha azaltılması için çaba gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. Yasaya göre, rehabilitasyonu yapılan, tedavisi tamamlanan, kısırlaştırılan hayvan sokağa salınmak zorunda. Ancak burası hem rehabilitasyon merkezi, hem de hayvanların barınması anlamında çok kapasiteli bir barınak. O anlamda da çok ciddi yem ihtiyacı var. Türkiye’nin  ve dünyanın duyarlı hayvan severleri ve doğa severleri buralara yem gönderiyorlar. İşte gördüğünüz gibi kampanya sonucu gelmiş yeni bir mama yem biraz önce geldi. Biz ülkemizdeki duyarlı vatandaşlarımızdan bu barınağa bu anlamda yardımlarını ve duyarlılıklarını bekliyoruz”

 *Tuna Arman kimdir?

 Tiyatro, dizi oyuncusu ve televizyon sunucusu. 1980 yılında AÇOK adlı grupta tiyatroya başladı. 1982 yılında TES Şan Tiyatrosu kursuna gitti. 1984’te İstanbul Belediye Tiyatrosu’na devam etti. 1985’te ilk tiyatrosunu Devlet Tiyatrosu’nda Kızıldereliler adlı oyunda oynadı. Sadri Alışık Tiyatrosu, Abdullah Şahin Tiyatrosu, Deve Kuşu Kabare tiyatrolarında oynadı. Günümüzde Asuman Dabak Tiyatrosu’nda oynamaktadır.

 2011 yılında engelli hayvanların varlığına dikkat çekmek amacıyla, radyo programcısı ve hayvan hakları aktivisti Tolga Öztorun ve fotoğrafçı Ateş Kantürk ile birlikte “Farkında mısın?” projesini gerçekleştirdi. Projede engelli bir hayvanla fotoğraflanan her ünlü, makyaj veya fotoğraf müdahalesiyle engelli gösteriliyor.

 *Oynadığı dizi ve sinema filmleri

 Çorap Söküğü, Derman, Hepsi1, Avrupa Yakası, Tatlı Hayat, Evimiz Olacak mı?, Çiçek Taksi, Cümbüş Sokak, Bizim Mahalle, Altınkuş Musiki Cemiyeti, Uzak Kentin İnsanları (Köprü), Mavi Mavi ve Uzak Kentin İnsanları.

 Vikipedi