Dolar 36,4485
Euro 39,4774
Altın 3.424,47
BİST 10.188,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 20°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
20°C
Parçalı Bulutlu
Per 21°C
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Özcan’dan çağrı: “Muğla’da Narenciye Üreticisi Destek Bekliyor”

Mart 5, 2025 11:08 am | Son Güncellenme: Mart 5, 2025 11:09 am
109
A+
A-

Muğla Milletvekili Gizem Özcan, tarımsal desteklemelerin yetersizliği nedeniyle azalan narenciye üretimini TBMM’ye taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi veren Özcan, “Muğla’mızın bereketli topraklarında üretilen narenciye, hak ettiği değeri görmeli, üreticimiz emeğinin karşılığını almalıdır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, satış fiyatlarının maliyeti karşılamaması, iklimsel faktörler, çevresel etkenler ve en önemlisi de tarımsal desteklemelerin yetersizliği nedeniyle azalan narenciye üretimini Meclis gündemine taşıdı. 2014-2024 yılları arasında narenciye üretiminde belirgin değişiklikler olduğunu vurgulayan Özcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

“2024’te narenciye üretimi düştü, üretici mağdur oldu”

Muğla’da öne çıkan narenciye ürünleri arasında portakal, mandalina, turunç ve limonun yer aldığını söyleyen Özcan, “Son yıllarda bu ürünlerin üretim miktarlarında belirgin değişimler gözlemlenmiştir. 2017’de 296 bin 617 ton olan portakal üretimi, 2023’te 241 bin 637 tona düşerken, 2024’te 116 bin 845 tona düşmüştür. Mandalina üretimi 2023’te 27 bin 983 ton iken, 2024’te 24 bin 161 ton seviyesine gerilemiştir. Limon üretimi ise 2023’te 140 bin 622 ton olurken, 2024’te büyük bir düşüşle 85 bin 253 ton seviyesine inmiştir” dedi.

“Kooperatifler devlet desteğinden yeterince faydalanamıyor”

Muğla bölgesinde narenciye üretiminden elde edilen ürünlerle faaliyet gösteren küçük kooperatifler bulunduğunu ifade eden Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu kooperatifler, gerekli devlet desteklerinden yeterince faydalanamamaktadır. Oysa, bu kooperatiflerin desteklenmesi, sadece narenciye üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yerel kalkınmayı da güçlendirir. Küçük ölçekli üreticilerin kooperatifleşmesi, üretim verimliliğini ve ürün çeşitliliğini artırma noktasında önemli bir adım olacaktır.”

“Çiftçimizin alın teri yanlış tarım politikaları nedeniyle heba ediliyor”

Muğla’da narenciye üreticilerinin emeğinin karşılığını alamadığını vurgulayan Özcan, “Muğla, Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden birisi olup, narenciye üretimi açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak Muğlalı üreticilerimiz ne yazık ki emeklerinin karşılığını alamamakta, iktidarın yanlış tarım politikaları altında ezilmektedir. Gübre, ilaç, sulama ve işçilik maliyetleri hızla yükselirken, üreticimiz hak ettiği desteği görememektedir. İktidar üretimi teşvik edeceği yerde ithalata dayalı bir modeli benimseyerek çiftçimizin alın terini yanlış tarım politikaları nedeniyle heba ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Özcan’dan Bakan Yumaklı’ya 10 soru

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti;

  • 2024 yılında özellikle portakal ve limon üretimindeki düşüşün başlıca nedenleri nelerdir?
  • Muğla ilindeki narenciye üreticilerinin yaşadığı dalgalanmalara karşı alınan önlemler ve teşviklerin etkinliği konusunda ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
  • Üretim düşüşlerine karşı, portakal, mandalina ve limon üreticileri için ek destekleme mekanizmaları düşünülecek midir?
  • Narenciye üretimi ile ilgili olarak, iklim değişikliği ve kuraklık gibi çevresel faktörlerin etkilerini azaltmaya yönelik bir strateji belirlenmiş midir?
  • Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Bodrum gibi bölgelerde üretimde gözlemlenen düşüşlere karşı, yerel üreticilere maddi destek sağlanması planlanmakta mıdır?
  • Özellikle Bodrum gibi şehirleşmenin etkisiyle üretimi azalan bölgelerde, üreticilerin yeniden narenciye üretimine teşvik edilmesi amacıyla bir politika geliştirilmiş midir?
  • Muğla ilinde faaliyet gösteren, narenciye üretiminden elde edilen ürünlerle çalışan küçük kooperatiflerin desteklenmesi için bir strateji oluşturulmuş mudur?
  • Bu kooperatiflere yönelik finansal teşvikler ve altyapı destekleri nelerdir?
  • Küçük kooperatiflerin verimliliğini artırmaya yönelik kooperatifleşme süreçlerinde eğitim, teknik destek ve pazarlama ağlarının güçlendirilmesi için hangi adımlar atılmaktadır?
  • Muğla’daki narenciye üretiminin verimliliği göz önüne alındığında, bu ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarda daha fazla yer bulabilmesi için geliştirilen stratejiler nelerdir? Alternatif pazarlara yönelik bir planlama yapılmakta mıdır?
blank
YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.