Dolar 32,5875
Euro 34,8655
Altın 2.496,07
BİST 9.694,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 21°C

Yarım asırdır demir dövüyor

Yarım asırdır demir dövüyor
REKLAM ALANI
Nisan 28, 2015 2:25 pm
1.593
A+
A-

Yarım asırdır demir dövüyor

 

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Ali Girgin, 15 yaşından bu yana babasından öğrendiği demircilik mesleğiyle geçimini sağlıyor

 

Baba mesleği demirciliği yarım asırdır devam ettiren Girgin, Gülpınar Mahallesi Fevzipaşa Caddesi’ndeki 30 metrekarelik iş yerinde, bölgede kullanımı yaygın olan tarım aletlerinden özellikle balta, keser, orak, tahra yaparak mesleğini yıllardır özveriyle sürdürüyor.

-Devletin sahip çıkması lazım

İlkokulu bitirdikten sonra babasının yanında demirciliğe başladığını anlatan Girgin, “Askere gidip geldikten sonra yine bu işi yapmaya devam ettim. 50 yıldır da bu işi yapıyorum. Burada balta, keser, saban, tahra gibi her türlü tarım aletini üretiyorum” dedi.

Ürettiği aletlerin dayanıklı olduğunu anlatan Girgin, “Ürettiğim aletler fabrikalarda da üretiliyor ama ben isteğe göre yapıyorum. Fabrika ürünü bir yıl dayanır, benim yaptığım 10 yıl kullanılır. Yaptığım tahrayı 30, baltayı 40, orağı 20 liradan satıyorum” diye konuştu.

Girgin, çırak bulamadığını ve demircilik mesleğini bir kaç yıl sonra bırakacağını, bu işlerin güç isteyen ve gençlerin yapabileceği iş olarak ifade etti. Çocuklarını demircilikten kazandığı parayla okuttuğunu kaydeden Ali ustanın tek isteği ise kaybolmaya yüz tutan mesleklerin yaşatılması için devletin kendilerine sahip çıkması.

-Ali ustayla bir devir bitiyor

İlçede yaşayan 68 yaşındaki Ahmet Yücel ise, Ali ustanın yıllardır Köyceğiz’de demircilik yaptığını söyledi.

Köyceğiz’de Ali ustadan sonra bu işi yapacak kimsenin olmadığını vurgulayan Yücel şunları kaydetti: “Özel tarım aletlerini yapan bölgenin tek ustası. Zor bir meslek, ter akıtıyor ve ekmeğini böyle yiyor. Basit bir iş değil, haysiyetli bir meslekle uğraşıyor. Ali usta son devri kapatıyor. Bu meslekle uğraşan Köyceğizde başka kimse yok.”

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.