Yavru carettalar denizle buluşuyor
Ortaca ilçesine bağlı Dalyan İztuzu kumsalındaki yuvalarında 2 aylık kuluçka dönemini tamamlayan yavru caretta carettalar yumurtalarından çıkarak denize ulaşmaya başladı.
Kuluçka dönemini tamamlayan, ancak denize ulaşmayı başaramayan yavru caretta carettalar ise Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinde (DEKAMER) görev yapan öğrenciler tarafından denize ulaştırılıyor.
DEKAMER Sorumlusu Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska “Mayıs başlarında yuvalamaya başlayan caretta carettalar ilk yumurtalarından çıkmaya başladı. İlk yuvamız biraz sezonun başında havaların serin gitmesi sebebiyle 60-65 gün civarında kuluçka süresi yaşadı. Ve bu yuvalardan ilk yavrularımız da sezonun ilk yavruları olarak denize kavuştu. Ortalama olarak yuvalardan yüzde 70’i, yüzde 80’i gibi başarıyla yavru çıkışı gerçekleşiyor. 500 civarında bir yuvamız olacağını tahmin edersek de bu sezon içerisinde yaklaşık 30, 35 bin civarında yavrunun denizle buluşmasını tahmin ediyoruz” dedi.
-Korumanın karşılığını alıyoruz
Kaska, “Son 3 yıldır deniz kaplumbağalarının yuvalarında ve yavru sayılarında ciddi artışlar var. 1 yıllık korumanın değil, 25-30 yıl önce başlayan koruma çalışmalarının bir ürünü. Belki de bu, kumsaldan ilk gönderdiğimiz yavruların anne olarak bu kumsala gelmeye başladıklarının bir göstergesidir. Bizim 80’li yılların sonlarında bu kumsalda başladığımız çalışmaların ürünü olarak ilk gönderdiğimiz yavruların anne olarak bu kumsala geldiğinin başladığının bir göstergesini sizlerle paylaşmaktan büyük onur duyuyorum. Çünkü bir nesli korumak için bunların tekrar anne olarak üretime ve devreye girebildiklerinin göstergesi olarak bu kumsaldaki yuva sayısının artışını bizim kadar Akdeniz’deki diğer ülkelerinde ilgisini çekiyor. Bu sayede caretta caretta kaplumbağaları Akdeniz ölçeğinde korunma statülerinde de duyarlı ancak iyiye gidiş var anlamına gelen bir koruma statüsüne kavuştu. Bu da bizim uzun süreli yapmış olduğumuz koruma çalışmalarının bir sonucudur” diye konuştu.
-Yavru çıkışlarına dikkat
Yavru çıkışlarının başladığı şu günlerde vatandaşların ve sahillere yakın işletmelerin daha duyarlı olmalarını isteyen Kaska, “tabi sadece bu kumsal açısından değil, Türkiye’deki diğer kumsallar açısından da düşünecek olursak yuvalardan yavruların çıktığı ortamdaki otellerin ve restoranların ışıklarını ya kapatmalılar ya da kırmızı ışık kullanmalılar. Yada o tarafı perdeleyecek bir yöntem kullanmaları gerekiyor ki yavrular denize gitsin. Çünkü yavrular ışığa gidiyorlar, Eğer denizdeki ayın parıltısını ve dalgaları göremezse yavrular geri taraftaki otellerin ışığına doğru gidiyor ve daha başka bir yerlerde ölüp gidiyor. Yavrular üzerindeki en büyük tehlike Akdeniz ölçeğinde budur. Özellikle tesis sahiplerinin bu dönemde daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz”