

Üstündağ ailesi tepkili:
“Sağlık Müdürünün görüntülerden haberi yok”
Ortaca Devlet Hastanesi acil servisinde sedyeden düşürülen ve 15 gün sonra yaşamını yitiren 72 yaşındaki Zeliha Üstündağ’ın yakınları İl sağlık Müdürü İskender Gencer’in açıklamalarına tepkili.

ZELİHA ÜSTÜNDAĞ
-Sağlık Müdürünün görüntülerden haberi yok
Muğla İl Sağlık Müdürü İskender Gencer, sosyal medya ve bazı internet sitelerinde yer alan haberlerin gerçekle bağdaşmadığını ifade ederek “Söz konusu olayla ilgili hastanın sedyeyle devrilmesi sonucu yapılan muayenede herhangi bir travma bulgusu bulunamamıştır. Hızla gerekli müdahale yapılarak önlemler alınmıştır.” açıklamasına Zeliha Üstündağ’ın kızı Ayşegül Üstündağ Varna tepki gösterdi. Ailenin Avukatı Durmuş İlhan ise gazetemize açıklamalarda bulundu.
Varna, “İl Sağlık Müdürü İskender Gencer, açıklamalarını görüntü kayıtlarını izlemeden yaptığı kesin. Annemin sedyeden düşürülmesi ile sedyeye alınması ve ambulansa taşınması 10 saniyelik bir zaman ve karga tulumba götürülüyor. Hiçbir müdahale yok. Muğla İl Sağlık Müdürünün görüntüleri izlemesini tavsiye ediyoruz. İdari yönden ciddi bir araştırma yapılmadığı açıkça görülüyor. Olayın kapatılmaya çalışıldığını düşünüyoruz. Biz ailesi olarak olayın peşini bırakmayacağız” dedi.
– Soruşturma izni verilmemesi kararında gerekçe kabul edilebilecek en ufak bir hukuki cümle bulunmamaktadır
Ailenin Avukatı Durmuş İlhan, gazetemize yaptığı açıklamada, “Şikayet üzerine Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturmada 4483 SK. gereği Ortaca Kaymakamlığından şüpheliler hakkında soruşturma izni istenmiş fakat “iddiaların subuta ermediği anlaşıldığından” gerekçesiyle soruşturma izni verilmemiştir. Soruşturma izni verilmemesi kararında gerekçe kabul edilebilecek en ufak bir hukuki cümle bulunmamaktadır. Ağır cezayı gerektirecek suç teşkil edebilecek fiil ve ihmali hareketler olmasına rağmen Ortaca Kaymakamlığının soruşturma izni vermemesi üzerine İzmir Bölge İdare Mahkemesine itirazda bulunduk” diye konuştu.
-Görüntülerde hiçbir müdahale yok
Olay 6 Mart 2017 tarihinde yaklaşık 9 ay önce öğle saatlerinde yaşandı. Evde rahatsızlanan Zeliha Üstündağ (72) komşularına ait otomobil ile Ortaca Devlet hastanesi acil servisine getirildi.
Burada kalp krizi geçirdiği ve kalbi durduğu belirlenen Zeliha Üstündağ yapılan müdahale ile yaşama döndürüldü. Bir süre sonra Dalaman Devlet Hastanesi’ne sevkine karar verilen Zeliha Üstündağ ambulansa alınmak üzere hazırlıklar yapıldı.
Sağlık personeli ve 112 görevlileri tarafından yataktan sedyeye alınan Zeliha Üstündağ sedyenin devrilmesi üzerine yere düştü. Tekrar sedyeye alınan Üstündağ, herhangi bir muayeneden geçirilmeden ambulansa alınarak Dalaman Devlet Hastanesi yoğun bakım servisine götürüldü.
Sedyeden düşürülen 72 yaşındaki 4 çocuk annesi, Zeliha nine 15 gün kaldığı yoğun bakımda yaşamını yitirdi. Zeliha Üstündağ’ın ölüm raporuna solunum yetmezliğinden yaşamını yitirdiği yazıldı.
Annesinin sedyeden düşürüldüğünü olaydan 1 ay sonra gelen bir telefonla öğrenen Ayşegül Üstündağ Varna, sorumluların bulunması, annesinin gerçek ölüm sebebinin belirlenebilmesi için Ortaca Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunarak şikayetçi oldu.
Hastanın sedyeden düştüğü 1 ay sonra gelen telefon ihbarının ardından güvenlik kameralarının incelenmesi sonucunda ortaya çıktı.
Hastanız vefat ediyor. Kalbi duruyor. 7 gün 24 saat sizin için gece gündüz çalışan sağlık personeli hastanızı tekrar hayata tutunmasını sağlıyor. Hastanın düştüğünü büyük haber yapmışsınız ancak 112 personeli robot değil düşebilir ancak kardiyak arrest sonrası döndürülen hastada öncelik uygun hastaneye nakildir. Orada hasta için tekrar muayene yapılması hastanın kalp damar cerrahi bölümü olan uygun hastaneye sevkini geciktirecektir. Tamam hata olarak kabul edelim bunu ama hastanın yaşama ihtimali çok çok düşüktü. Hastanıza tekrar hayat veren elleri dava ettiniz, sağlık personeli için onur kırıcı bi durum bu! Sağlık personeli olarak bu haberi yapanların neyi düşündüğünü anlayamıyorum. Kalp krizlerinde kalp masajı yapılırken bazen kaburgalar kırılabilir, ama kaburgalar o an önemsizdir öncelik hastanın hayatta kalmasıdır. Allah Rahmet Eylesin. Ancak avukatınız bu konularda biraz bilgi sahibi olmalı.