Dolar 32,3355
Euro 35,1734
Altın 2.241,30
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 14°C
Yağmurlu
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çar 14°C
Per 14°C
Cum 13°C
Cts 14°C
REKLAM ALANI
Kasım 3, 2017 10:32 am | Son Güncellenme: Kasım 5, 2017 6:25 pm
2.720
A+
A-

İsmail Küçükkaya şaşkın,

“YEREL BASIN YOK MU?”

Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi (B) sınıfı hassas zon alanı, 2b ve caretta carettaların yuvalama bölgesi olan Kargıcak koyundaki Survivor yarışlarını ve bölgeye getirisini yerel basın öve öve bitiremedi.

A1 -

FOX TV Çalar Saatte sabah haberleri sunucusu tecrübeli gazeteci İsmail Küçükkaya’yı ise Zonguldak Çatalağzı’na yapılması için izin çıkan 8. Termik santralin yerel basında hiç haber olmaması şaşırttı. İsmail Küçükkaya, konuğuna sizin orada “YEREL BASIN YOK MU?” diye sordu.

 

-1 aylık ücret verdiler 3 aydır koyu kapattılar

Kamp çadırının dahi kurulmasının yasak olduğu, Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi  (B) sınıfı hassas zon alanı, 2b ve caretta carettaların yuvalama bölgesi olan Kargıcak koyu mesire alanına izin alınmadan kurulan dev Survivor platformu için Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ivedilikle incelenerek bilgi verilmesini istedi. Kargıcak koyundaki Survivor platformu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile maliye Bakanlığı da inceleme başlattı.

Çıkan haberler üzerine ilgili firma çalışmalar tamamlandıktan sonra 4 Ekim 4 Kasım tarihleri arasında film çekeceğiz diyerek Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü’ne alel acele 38 bin 750 lira (+KDV) ücret ödemek zorunda kaldı.

Çalışmaların Ağustos ayında başladığı, Aralık ayına kadar devam edeceği öğrenildi. Ücretlendirmenin kaç ayı kapsadığı ise öğrenilemedi.

 

-İvedilikle incelenecek

Gazetede çıkan haberi dikkate alan ve harekete geçen Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,  Ortaca Belediye Başkanlığı ile Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne gazete haberinde belirtilen hususların bölgenin Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğu da göz önüne alınarak 3621/3830 sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik ve diğer tüm mevzuatlar kapsamında incelenmesi, yasal gereğinin yapılması, yapılan işlemler sonucundan bilgi ve belgelerle birlikte bilgi verilmesini istedi.

A4 -

-Çadır kurmanın yasak olduğu koya Survivor platformu

Daha önce bariyer ve iskele yapılmak istenen ve çevrecilerin karşı çıktığı Ortaca’nın Gökbel mahallesindeki Kargıcak koyu şimdi de Survivor platformu ile gündeme geldi.

Kamp çadırının dahi kurulmasının yasak olduğu, Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi (B) sınıfı hassas zon alanı, 2b ve caretta carettaların yuvalama bölgesi olan Kargıcak koyu mesire alanına dev Survivor platformu kuruldu yarışmalar başladı.

A3 -

-İskele izni çıkmamış, istinat duvarı yıkılmıştı

Mesire alanını işleten Ar-Deniz Turizm Tarım Tic. A.Ş.’nin yapmayı planladığı 17 metre uzunluğunda, 16 metre eninde toplam 100 metrekare iskele ve kumsala yapılan istinat duvarı Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan ve İztuzu Koruma Platformu (İKUP) üyelerinin tepkisi üzerine Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü harekete geçmiş, İskele için izin çıkmamış, kumsala yapılan istinat duvarı ise yıkılmıştı.

A2 -

 

-Hassas zonlar ekolojik koruma alanlarıdır

Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan, Köyceğiz – Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgeleri için geçerlikte olan 1/25 000 ölçekli Çevre Düzeni Planında söz konusu Kargıcak Koyunun ‘B sınıfı hassas Zon olarak satışı ve tahsisi yapılamaz’ alanlar olarak tanımlandığına dikkat çekti.

Özhan, “B sınıfı Hassas Zonlar bir veya daha fazla ekosistemin birleştiği ekolojik koruma alanlarıdır. Bu alanlar mutlak koruma alanlarına geçiş alanlarıdır. Çevre koruma amaçlarına uygun olmak kaydıyla rehberli ve belirlenecek rotalar üzerinde olmak üzere yörenin ekolojisini tanıtıcı turistik geziler, Kuş gözleme, Şnorkel ile dalma ile ekolojiye uygun önlemler alınarak ve geliştirilerek geleneksel balıkçılık gibi bazı yöresel faaliyetlere ÖÇKK’nca belirlenen kurallara uymak koşuluyla izin verilebilir”

 

 

-Yerel basın öve öve bitiremedi

Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi  (B) sınıfı hassas zon alanı, 2b ve caretta carettaların yuvalama bölgesi olan Kargıcak koyu mesire alanında yapılan yarışmaları ve bölgeye getirisini yerel basın öve öve bitiremedi.

İztuzu plajının özelleştirilmesi sürecinde ve İztuzu plajındaki DEKAMER’e yapılması istenen Kaplumbağa görünümlü hastane yapımına karşı haberler yapan yerel basın Kargıcak’ta şok yarattı.

Kargıcak koyunun özel yapısına hiç değinmeyen yerel basına göre yarışmaları 30 milyondan fazla kişi izledi. Ortaca ve Dalyan’daki esnaflara kısa sürede yüzbinlerce liralık gelir sağlandı.

 

-İsmail Küçükkaya şaştı kaldı

FOX TV Çalar Saatte sabah haberleri sunucusu tecrübeli gazeteci İsmail Küçükkaya, geçtiğimiz günlerde bir programında konuğuna yerel basının çevreye karşı duyarlı yayınlar yapması gerektiğini savundu. Küçükkaya aldığı cevap karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

İsmail Küçükkkaya’nın şaşkınlığını gizleyemediği olay kısaca şöyle:

 

İsmail Küçükkkaya’nın konuğu Zonguldak Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün. Konu 7 bin nüfuslu Çatalağzı’na 8. Termik santralin yapılması.

İsmail Küçükkaya, Belediye başkanına “biz bu olayı yeni öğrendik. Peki vatandaş ve siz bu kadar çok santralin yapılmasına karşı çıkmıyor musunuz” diye sordu.

Başkan Adnan Akgün ise “çıkıyoruz efendim sesimizi duyuramıyoruz” diye cevap verdi.

İsmail Küçükkaya şaşkın. Herkesi kendi gibi sanıyor ve yapıştırıyor soruyu, “Biz bu olayı yeni öğrendik.

 

Orada “YEREL BASIN YOK MU?”

Küçükkaya’yı şaşkına çeviren, şok eden cevap, Başkan Akgünden, “Yerel basın var efendim olmaz olur mu. Ancak, termik santrallerin ihalelerine giriyorlar, ilan reklam alıyorlar”

Biz buradan şunu anlıyoruz, İsmail Küçükkaya’nın “Kamp çadırının dahi kurulmasının yasak olduğu, Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi  (B) sınıfı hassas zon alanı, 2b ve caretta carettaların yuvalama bölgesi olan Kargıcak koyu mesire alanına izin alınmadan kurulan dev Survivor platformu ve yarışmaları öve öve bitiremeyen yerel basından, hatta ve hatta Survivor platformunun kurulmasını sağlayan ve koyun mesire alanı işletme temsilcisinin de basının içinde olmasından haberi yok.

Ömer Kundakçı

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.