Dolar 32,4550
Euro 34,8072
Altın 2.447,60
BİST 9.890,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Açık
Muğla
26°C
Açık
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 24°C
Sal 23°C
REKLAM ALANI
Mart 24, 2018 10:19 am | Son Güncellenme: Mart 24, 2018 10:20 am
1.578
A+
A-

Atı alan “İztuzu”nu geçti…

“MUÇEV

kamu yararına dernek değil” kararı çıktı…

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) 12. toplantısının sonuç bildirgesinde: “Muğla Çevre Vakfı Limited Şirketi (MUÇEV)’le imzalanmış ve imzalanacak tüm protokollerin hukuki dayanağı kalmamıştır” denildi.

DSC 6948 -

Dünyaca ünlü İztuzu Plajının işletmesini Ortaca Belediyesi’nin elinden alan, başta İztuzu plajı olmak üzere Sarıgerme SARÇED plajı ve Muğla’nın birçok yerinde işletmeleri kendi belirlediği yöntemlerle kiraya veren, MUÇEV’in kamu yararına dernek olmadığı, Danıştay tarafından da onandığı bildirildi.

MUÇEV Ortaca Belediyesi tarafından işletilen İztuzu Dalyan ağzı plajının işletmesini usulsüz ihaleyle Dalyan Çevre Geliştirme A.Ş. (DALÇEV)’e vermişti.

-Kamu yararına dernek veya vakıf değil

Muğla Çevre Platformu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Muğla kıyı alanlarında bilinen 14 işletmenin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Muğla Valiliği ile birlikte kurdukları MUÇEV Ltd. Şti. unvanlı şirkete ihale bile yapılmadan bir protokolle verildiği belirtilerek, “Bu protokollerden Akyaka Kadın Azmağı ve İztuzu bölgesine ait olanların idare mahkemesi kararlarıyla, MUÇEV LTD. ŞTİ’nin yönetmelikte belirtilen ‘kamu yararına dernek veya vakıf olmadığı’ gerekçesiyle iptal edildiği, bu kararlardan birinin Danıştay tarafından da onanmıştır” denildi.

-MUÇEV’le yapılan tüm protokollerin hukuki dayanağı kalmadı

Muğla Çevre Platformu sonuç bildirgesinde açıklamalarını şöyle sürdürdü.

“Danıştay ayrıca, MUÇEV LTD. ŞTİ.’ne devir işlemine dayanak gösterilen Yönetmeliğin 65. maddesini de iptal etmiştir. Danıştay’ın bu kararlarından sonra, MUÇEV’le imzalanmış ve imzalanacak tüm protokollerin hukuki dayanağının kalmamıştır. MUÇEV LTD. ŞTİ ile imzalanmış olan ve hukuka aykırılığı kararlarla tescil edilen mevcut tüm protokollerin iptali talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapılarak, bu taleplerin reddi halinde, dava açılması kararı alınmıştır”

-Vatandaş plajı peşkeş çektirmeyiz demişti, haklı çıktı

Ortaca Belediyesi tarafından işletilen Dalyan İztuzu Dalyan ağzı plajı Danıştay tarafından da kamu yararına dernek olmadığı onanan “Muğla Çevre Vakfı Limited Şirketi (MUÇEV)” tarafından usulsüz ihale edilerek Dalyan Çevre Geliştirme A.Ş. (DALÇEV)’e kiraya verilmişti.

İztuzu Kumsalını Koruma Platformu öncülüğünde vatandaşlar, plajın usulsüz olarak Dalyan Çevre Geliştirme A.Ş. DALÇEV’e kiraya verildiği gerekçesiyle günlerce eylemler yaptı.  Yapılan eylemlerin ardından Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından plajın MUÇEV aracılığı ile DALÇEV’e kiraya verilmesi tek taraflı olarak iptal edildi.

-Bilimsel araştırmalar için verildi, MSKÜ işletmeci oldu

İztuzu Plajı bakanlığın aldığı kararla “Bilimsel Araştırmalar yapmak üzere” Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne verildi.

Ortaca Belediyesi’nin, “sadece bilimsel araştırmalar yapmak üzere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne emaneten verilen, MSKÜ’nün de İktisadi İşletme kurarak işletmecilik yaptığı ” İztuzu plajına tekrar talip olup olmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

DSC 6948 -

Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, yaklaşık 4 yıl sonra haklı çıktı.

Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik’in, İztuzu’nun verilmesi süreci ile ilgili her platformda yaptığı açıklama ve konuşma şu şekildeydi.

“Muğla’nın büyükşehir olmasıyla birlikte Dalyan beldesi Ortaca ilçesinin mahallesi olmuştur. Bununla birlikte ilçeye ilgili bakanlıktan gelen yazıda Dalyan belediyesinin işlettiği yerlerin Ortaca Belediye’sine devredilmesi istendi. Bu yazışmalardan sonra 3 Haziran 2014’te Valiliğe davet edildim. Bir beyefendi bana İztuzu Plajını ihaleye çıkaracaklarını söyledi. O zaman da bu ihalenin hukuka uygun olması gerektiğini söyledim. Bunu resmi yazıyla karşı taraftan bize bildirmelerini istedim. Bana İztuzu için ne kadar verebilirsin? diye sordular. Bunun bu şekilde olamayacağını kendilerine ifade etmeme rağmen hiçbir şey değişmedi. 12 Haziran’da ise bana İztuzu’nun bir firmaya (DALÇEV) verildiğine yönelik bir telefon geldi. Kaça ve nasıl verildiğini sorduğumda ise 1 milyon 400 bin liraya verdiklerini söylediler. Böyle ihale görülmemiştir. Neye göre verildiği konusunda ise halen bir açıklama alamadık. Burada herhangi bir ihale olmadı sadece telefonla ve yetkiliyle görüş alışverişinde bulunduk. İhalenin hangi şartnameye göre olduğu belli değil.”

 

ÖMER KUNDAKÇI

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.