Dolar 32,4671
Euro 34,6955
Altın 2.437,43
BİST 9.908,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Açık
Muğla
26°C
Açık
Cts 25°C
Paz 27°C
Pts 24°C
Sal 24°C

61 yıllık hasret…

61 yıllık hasret…
REKLAM ALANI
Şubat 15, 2022 6:28 pm
1.197
A+
A-

61 yıllık hasret…

thumbnail 1 1 1

Muğla’nın Dalaman ilçesinde 61 yıllık marangoz, okuma hayalini Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Eğitim Programı ile gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Ailesinin maddi imkansızlıklarından dolayı yalnızca ilkokulu okuyabilen 73 yaşındaki marangoz evli iki çocuk babası Bahri Atakul, 12 yıl önce açık öğretimi okuyarak ortaokul diploması aldı. İçindeki okuma azmini hiç kaybetmeyen Atakul, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Eğitim Programı kapsamında Meslek Lisesi Diploması almak için kolları sıvadı.

Bahri Atakul, Dalaman Mesleki Eğitim Merkezi’ne kayıt yaptırarak Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürü Taner Şen ve Dalaman Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Aytül Deniz’den bilgi aldı. Yüz yüze ilk dersine girdi.

Mardin’in Midyat ilçesi Düzgeçit mevkisinde 1993’de şehit düşen jandarma er Hamza Atakul’un babası Bahri Atakul’un hayali üniversite diploması almak.

thumbnail 1 16

-Bahri Atakul, “73 yaşındayım. 61 yıllık şu meslekte geçmişim var. Çok çırak çıkardım. Ahşap sanatkarıyım. Ahşap doğrama, ağaç işleri yapıyorum. Yabancılara ahşap villalar yaptım yakın zamana kadar İskandinav tipi, Kanada tipi. Mesleği dolu dolu yaşadım. Ama geriye dönüp baktığımız zaman eğitim göremedim fakir aileydik. Bir çift ayakkabı 5 lira para, bir pantolon bulamamadan ailemde çok fakir okuyamadık. Mecburen kendimizi sanata yönlendirdik. Sanatta da çok sevdik, sanatımızı severek yaptım. Acı tatlı çok ekmeğini yedim. Artık hobi amaçlı bu atölyedeyim. Bütün özlemim vaktiyle okuyamadığım eğitimimi tamamlamak için çok uğraştım. Dışarıdan açık öğretim orta okul bitirdim. Lise sırası geldiğinde bu sefer yüz yüze eğitim karşıma çıktı. Açık öğretim meslek liselerine kayıt olamadım”

-“BİR MESAJ HERŞEYİ DEĞİŞTİRDİ”

“İçimde bir uhteydi. Bir gün bir mesaja ulaştım esnaf odası kanalıyla Dalaman Mesleki Eğitim MESEM aracılığı ile mesaj çekilmiş. Meslek Lisesi diploması alınabilecek. Ustalık belgesine haiz olan, eğitici belgesine haiz olan, ortaokul mezunu olanlara lise diploması imkanı. 30 Ocak son gün diye gördüm. Bu sefer ilgili meslek eğitim merkezine vardım, sordum. Sağ olsun onlar da çok yardımcı oldular. Şu şu evrakları getirirseniz bunlar varsa elinde hay hay niye kayıt olmasın yaş sınırımız yok dediler. Bu beni daha da teşvik etti. Oradaki aldığım pozitif enerji ile kayıt yaptırdım. Eğitimime devam ediyorum. Sınavlara katılıyorum, dersime çalışıyorum. Bunun sonunda Allah izin verirse iki yıllık yüksek okulla mesleğimle ilgili bir yüksek okula kayıt yaptırıp onu da bitirmek. Ha dönüp baktığım zaman ben bu diploma olduğu zaman elime ne geçecek, yaşım olmuş 73. Ben içimde 61 senelik uhtemi yerine getirmiş olacağım, içimden bunu atmış olacağım. Ha nedir torunuma, efendim kendimden küçüklere bir rehber olmak, faydalı olabilmek, aile ve çevreme en azından bir danışılacak insan olabilmek bütün gayem. Yani ilim Çin’deyse de okuyun der. Çin eskiden çok uzakmış şimdi yakın ama. Bir de Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ ilkesiyle devlet başkanımız, sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın direktif ve emirleri ile Milli Eğitim Bakanımız sayın Mahmut Özer’in direktifleri ile bu okul olayı da kolaylıkla bana bir fırsat doğurdu ve bundan çok mutluyum. Çok şükür sağlığım gayet yerinde. Azmimden bir şey kaybetmedim. Eğitim özlemimi de Allah izin verirse, eğer ömrüm vefa ederse iki yıllık üniversiteyi de bitirmek. Ama dört de olabilir”

thumbnail 1 18

Mesleki eğitim merkezlerine kimler başvurabilir?

Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 veya 2 gün okulda teorik eğitim, 3 veya 4 gün işletmelerde pratik eğitim alıyor. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:

  • En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
  • Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.
  • Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde “Usta Öğreticilik Belgesine” sahip bir usta bulunması gerekir).
  • Kayıt için yaş sınırı yoktur.
  • Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.

Mesleki eğitim merkezlerine nasıl başvurulabilir?

  • Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya bir işletmede çalışmayıp ancak mesleki eğitim almak isteyen herkes kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
  • Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme alabilirler.
  • Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar.
  • Öğrenci okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilir.
  • Öğrencinin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortası ve maaşı kayıt olduğu andan itibaren başlar ve 4 yıl sürer.
  • thumbnail 1 1 1

Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamalar

  • Mesleki eğitim merkezleri, tüm illerde bulunuyor.
  • En az ortaokul mezunu olan herkes yıl boyunca kayıt yaptırabilir.
  • 181 farklı dalda istenilen eğitime başvuru yapılabilmektedir.
  • Haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletmelerde eğitim alınmaktadır.
  • 9,10 ve 11. sınıflar asgari ücretin en az %30’unu, 12. sınıflar en az yarısı kadar maaş alırlar.
  • Çıraklık eğitimi 3 yıl sürmektedir. Bu süreçte en az asgari ücretin %30’u kadar maaş verilir.
  • Kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir. Bu süreçte asgari ücretin en az %50’si kadar maaş verilir.
  • Ustalık sınavını geçenler, ustalık belgesi ve diploma alarak kendi iş yerlerini açabilirler.
  • Ustalar, alacakları iş pedagojisi eğitimi ile ‘Usta Öğretici’ belgesine sahip olurlar.

Meslekî eğitim merkezine nakil işlemleri

  • 9. sınıf öğrencileri ile ara sınıflarda olup aynı alandan mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrenciler, bulundukları sınıf seviyesinden zamana bağlı olmaksızın ve dönem kaybetmeden nakil ve geçiş yapabilecek,
  • Farklı bir alandan veya diğer okul türlerinden nakil ve geçiş yapmak isteyen 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri ise ikinci dönemin başlangıcına kadar nakil ve geçiş yapmış olmaları halinde 10. sınıf seviyesinden eğitime devam edebilecek. İkinci dönemin başlangıcından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrencilerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız işletmede mesleki eğitim almak üzere kayıtları yapılacak ve bu öğrenciler de ilgili okulun toplam öğrenci sayısına dahil edilecek.
  • Bu öğrencilerin nakil ve geçiş işlemleri e-Okul sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt sayfasından yapılacak.
  • Başvurular ve meslekî eğitim merkezi irtibat numarası/adresi için:
  • https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/egitim/mesleki-egitim internet adresi ziyaret edilebilir.

Mesleki eğitim merkezleri ne gibi avantajlar sağlıyor?

  • 181 farklı alanda mesleki eğitim
  • Ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme fırsatı
  • Meslek lisesi diploması
  • Eğitim alanlarında %88 istihdam oranı
  • 9. sınıftan itibaren maaş ve iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta
  • 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %30’u kadar maaş.
  • 12. sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yarısı kadar maaş imkânı.
  • Ustalık belgesi ve kendi iş yerini açma fırsatı.

Yüksek istihdam oranı

OSB’ler mesleki eğitimde öğrencilerin uygulama becerilerini geliştirmek için önemli bir potansiyele sahip. Mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilerin staj ve işbaşı eğitimlerini yapabilecekleri birçok kurumun bir arada olması, bu öğrencilerin uygulamaya dönük becerilerini geliştirmeleri için öğrencilere çeşitli fırsatlar sunuluyor.

Mezunlarının istihdam oranlarının oldukça yüksek (%88) olduğu mesleki eğitim merkezlerinde öğrenciler yoğun işbaşı eğitimi alıyor. OSB’lerdeki mesleki eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılmasının, mezunların istihdam olanaklarını zenginleştireceği ve işbaşı eğitimi yaptığı işletmede istihdam edilen mezun oranını %75 artıracağı ön görülüyor. Böylece OSB’lerde uygulamalı eğitimle yetişen mesleki eğitim merkezi mezunları ile özel sektörün usta ve kalfa ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.