Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 20°C
Az Bulutlu
Muğla
20°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 25°C
Sal 23°C
Çar 22°C

KAOS VE DENGE

KAOS VE DENGE
REKLAM ALANI
Nisan 25, 2024 10:50 am
60
A+
A-

KAOS VE DENGE

        Güneş doğmak için sizin hazır olmanızı beklemez. Ya da yağmur yağmak için bir takım doğa olaylarının sonucunu bekler, sizi değil. Aslında olan her şey bizden bağımsız gerçekleşir. Tüm varlıkların bir dengesi var, canlı ve cansızların, hücreden sonsuz evrene kadar her şeyde var olan bir denge. Herkesin kendi iradesi ile gerçekleştirdiği veya iradesi dışında gelişen, olan, yaşanan anlar var. Kesinlikle biliyorum ki; ben olmasam da bu dünyadaki düzen asla bozulmayacak ve her şey nasılsa öyle olmaya gibi devam edecek. Milyarlarca insandan sadece bir tanesi yok diye dengeler mi bozulacak? Belki yok olana değer veren birkaç kişinin canı acıyacak, o da en fazla birkaç gün. Sonra onlar da bakacak hayatlarına ve devam edecekler yollarına. Madem bu kadar önemsiz bir detaysak neden kendimizi bu kadar özel ve vazgeçilmez sanırız? Çünkü gerçekten de öyleyiz. Bütünün bir parçası olmak bütünden olmak demekse, biz ve bizim gibilerin bir araya gelişi o bütünü var ediyorsa, o halde evet gerçekten özeliz. Sağlıklı ve mutlu bizlerin oluşturduğu bir bütün de sağlıklı ve mutlu olacaktır.

            Kelebek etkisini duyanınız vardır illa ki. Bilmeyenler için her yerde bulabileceğiniz haliyle “Kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır.” Edward N. Lorenz isimli meteorolog bilim adamının çalışmalarından biri olan Kaos Teorisi ile ilgilidir. Lorenz; “Amazon Ormanları’nda bir kelebeğin kanat çırpması, Amerika’da fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, Dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir” der. Benim dediğimin tam zıttı bir düşünce fark ettiyseniz. Ben bir kelebeğin kanat çırpması, olan hiçbir şeyi değiştirmez diyorum, Lorenz ise değiştirebilir diyor. Aslında belki de her ikisi de yanlış veya her ikisi de doğru olabilir. Ancak ikisini bir arada düşünmeye çalışırsak müthiş bir dengenin varlığını destekliyor.

            Denge bir bütünü devam ettirmek için gerekli şartların korunması ile ilgili olsa bile, söz konusu bütünün dengesi, ihmal edilebilecek kadar küçük bir değişimin bozamayacağı kadar mükemmeldir. Bazı yazar ve düşünürler “ İlk bakışta rastgele gibi görünen bir şey ise tamamen deterministtir. Yani bize rastgele görünen ve fark edilmeyen tüm değişiklikler birleşip farkı oluşturur. Bu küçük farklılıkların birleşme hızı, her kaotik sistemde, artık davranışını doğru bir şekilde tahmin edemeyeceğimiz bir süre boyunca bir tahmin ufku sağlar ” diyor. İşte burada da olasılıklar devreye giriyor.

            Dolayısı ile değiştirilemez sandığınız pek çok şeyi değiştirme seçeneğiniz hep var. Çünkü kendi hayatınızla ilgili algılayabildiğiniz her şey, birilerinin seçimlerin sonucudur. Açıkçası ben determinist (gerekirci) düşünceye katılıyorum ve kadere inanıyorum. Bu şekilde yaşarken mutlu olmadığım bir sonuca varırsam bunu değiştirebileceğimi de biliyorum. Vazgeçmek, yeniden başlamak, farklı yollar denemek gibi pek çok farklı seçenek varken neden boyun eğmeniz gereksin ki? Haydi, artık üzerinizdeki değişmez sandığınız şeylerin etkisinden kurtulmak adına bir adım atın. Herkes hayatı kendince yaşar ve bazen hiç olmadık yerlerde ve hiç olmadık zamanlarda bazı yollar kesişiverir.  “Bu nasıl iştir yahu başıma gelene bak” dediğiniz yer, o an farkında olmasanız da hayatınızda bir dönüm noktası olabilir. Yani düşündüğünüz zaman, bazı şeyler bizim dışımızda gelişir ve bunun için yapabileceğimiz hiçbir şey yoktur. Yine de bu, hiçbir şey yapmayın ve vazgeçin demek değildir elbette.

            Emin olun, değişmeyecek olanla uğraşmanıza da gerek yok. Bırakın değişmesin, ancak siz onu artık yük gibi taşımayın, koyun bir kenara ve yolunuza devam edin. Hayat aslında o kadar keyifli ki. Bunu anladığınızda ve yüklerinizden birer birer kurtuldukça hafifleyecek, mutlulukla dolacak, sağlıklı ve açık bir zihinle içinizdeki gerçek potansiyeli açığa çıkarabileceksiniz. Işıl ışıl parlayacaksınız ve lütfen bırakın parlayan ışığınız gözleri kamaştırsın. Çünkü siz en güzeline layıksınız.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.