Dolar 32,5702
Euro 34,9795
Altın 2.423,87
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 21°C
Az Bulutlu
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Per 23°C
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 27°C

BAŞKAN KILAVUZ’DAN SERT TEPKİ

BAŞKAN KILAVUZ’DAN SERT TEPKİ
REKLAM ALANI
Nisan 19, 2021 3:36 pm
1.288
A+
A-

BAŞKAN KILAVUZ’DAN SERT TEPKİ

 

Dalaman Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Özkan Kılavuz;

 “FETHİYE’DEKİ ODALARI ELEŞTİRDİ”

“DALAMAN’I ARTIK DALAMANLILAR DİZAYN EDECEK”

“EKOLOJİK TURİZMİ BAŞLATMAK ZORUNDAYIZ”

“96 BİN TEKNEYE 4 RESTORAN YETERLİ DEĞİL”

 

Dalaman’ın bölge turizminin başladığı nokta olmasına rağmen hak ettiği payı alamadığını ifade eden Kılavuz, ekolojik turizmin önemine değindi.

Fethiye Ticaret Odası ve Fethiye Deniz Ticaret Odası’nın yaptığı açıklamaları da eleştiren Kooperatif Başkanı Kılavuz, konuyu yakından takip ettiklerini belirtti.

BASKAN KILAVUZ

BASKAN KILAVUZ

Dalaman Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Özkan Kılavuz, açıklamaları şu şekilde;

“Son günlerde Göcek koyları ile ilgili yakından takip ettiğimiz, sessiz bir şekilde izlediğimiz, insanları takip ettiğimiz aylardayız. Şu an Fethiye Ticaret Odası, Fethiye Deniz Ticaret Odası birçok açıklama yapıyor. MUÇEV bazı kiralamalar ile ilgili kararlar alıyor bazı yerleri kiraya veriyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın, Orman Bakanlığı’nın bazı çalışmaları var. Bunları yakinen takip ediyoruz.

Dalaman Turizm Geliştirme Kooperatifi’ni niye kurduk. Dalaman turizmin ilk başladığı adım. Yani Muğla’ya gelen her turist ilk bölgemize adım atıyor. Dolayısı ile Dalaman turizmde üstüne düşen payı alamıyor. Niçin alamıyor? Dalamanda Sit var, ÖÇK var, Orman var, var oğlu var. Her gelen madde koymuş. Yüzlerce yasa üst üste birikmiş. Bir yasa öncekini çürütmüş, kilit olmuş kimse çözemiyor. Biz bunu çözeceğiz. Biz bunu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı anlatacağız. Bölgedeki ekonomi geçiminin tamamen turizme dayalı olduğunu biz sayın Cumhurbaşkanımıza ve Turizm Bakanımıza, Valimize, Kaymakamımıza anlatacağız. Umarım onlarda bizi dinleyeceklerdir. Ankara’dan görüldüğü gibi, anlatıldığı gibi işlerin olmadığını anlayacaklar, bu kararlar geri döneceklerdir diye düşünüyorum.

“EKOLOJİK TURİZMİ BAŞLATMAK ZORUNDAYIZ”

Şu anda Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın MUÇEV altında kiraya verdiği bazı yerler var. Mantıklımı evet. Ekolojik turizm için mantıklı ve olması gereken şey bunlar. Bugün burnumuzun dibinde 7 milyon nüfuslu Yunanistan 34 milyon turisti ağırlıyor, bizim ülkemiz nüfusunun 10’da 1’i değil ve şuanda turizm pastasından inanılmaz bir pay alıyor. Biz alamıyoruz, çünkü bizde bilende konuşuyor, bilmeyende konuşuyor. Biz ekolojik turizmi burada başlatmak zorundayız.

Ekolojik turizm, geri dönüşümlü kanalizasyon sistemi olan, ahşap, betonarme yapıların olmadığı, mermer tozları değil de mevcut kumların dışında herhangi bir katkı maddesi kullanılmayan düzgün bir şekilde turizmin yapılmasıdır.

Göcek koylarında konuşması gereken Dalaman Belediyesi, Dalaman Sivil Toplum Kuruluşları, Dalaman Kaymakamlığı ve Muğla Çevre Şehircilik Müdürlüğü’dür. Ama bakıyorum, Fetiye Ticaret Odası, Fethiye Deniz Ticaret Odası konuşuyor.

Fethiye Deniz Ticaret Odası’nın varlığından 20 yıldır kimin haberi vardı. Tekneleri denetlemek dışında ne yaptılar. Göcek koylarında tonoz çalışması mı yaptılar, atık geri dönüşümle ilgili projemi yaptılar. Hayır, sadece eleştiriyorlar.

20 yıldır Yassıcaada’da işletme varmıydı? Evet vardı. Yassıcaada’da işletme varken kimsenin sesi çıkmıyordu MUÇEV bu işletmeyi kaldırdı, ekolojik turizm adı altında turizm yapacaksın dedi mi? Dedi. Peki neden şimdi çevreciymiş gibi gazetecileri oraya getirip açıklamada bulunuluyor. Neden devlet bir proje yaptığında koylar elden gidiyor diyorlar. Koylar elden gitmiyor.

Datça’da koyları işletmeye açarken, Dalaman’da ÖÇK koyların korunma derecesini artırıyor. Kardeşim sen burada hayvan dahi besleyemezsin diyor. Dolayısı ile bölgemizdeki bu gidişat daha da daralıyor.

“96 BİN TEKNEYE 4 RESTORAN YETERLİ DEĞİL”

Geçen sene, Dalaman koylarında 96 bin tane tekne gelmiş. Gelen en küçük tekne 20 metre, en büyüğü 140-150 metre. Soruyorum, Yunanistan’dan yakıtını, yiyeceğini, içkisini, her şeyini alıyor, bizim koylarımıza geliyor yiyor, içiyor, basıyor marşa gidiyor. İtalya, Monako, Mikonos, Rodos, Yunanistan bundan faydalanıyor, biz ne yapıyoruz? Çöpünü alıyoruz. Neden?

96 bin tane teknenin geldiği koylarda topu topu 4 tane restoran var. 4 tane restoran kooperatif adı altında işletmeye açılıyor. Biz bunun karşısındayız. Olması gerekiyorsa ekolojik turizmde herkes payını alacak. Mevcut işletmelere karşı değiliz, biz bunun sınırlı sayıda bırakılmasına karşıyız. Bu işletmeler 4 değil, 10-15-20 hatta 30 tane ekolojik turizm adı altında olmadı. Ekolojik turizmde sadece adı olmamalı, gerçekten ekolojik turizm uygulanmalı.

2015 yılında 24 milyon deniz turizminden Yunanistan adalarına misafir gelmiş, bizim 96 bin tane teknemiz gelmiş sadece Göcek koylarına.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.