Dolar 32,3577
Euro 34,9584
Altın 2.325,14
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C
Sal 23°C

BELEDİYELERİN SANAT- BİLİM- EĞİTİM ETKİNLİKLERİ

BELEDİYELERİN  SANAT- BİLİM- EĞİTİM  ETKİNLİKLERİ
REKLAM ALANI
Eylül 14, 2013 3:15 pm
1.414
A+
A-

BELEDİYELERİN  SANAT- BİLİM- EĞİTİM  ETKİNLİKLERİ 

 Prof.Dr. Niyazi Özdemir 

Dünyanın belli başlı kentlerini tehdit eden en büyük tehlikelerden biri, kentlerde yaşayan insanların biribirlerine karşı duyarsız olmalarıdır. Kent büyüdükçe duyarsızlık artmaktadır . Kimsenin kimseye saygı göstermediği, yardımcı olmak istemediği günümüzde kent belediyelerine önemli görevler   düşmektedir. Belediyeler, kentde yaşayan herkesin uğrak yeridir. Valiye, kaymakama çok az işi düşer vatandaşın. Yaşamın gerektirdiği her türlü  izni belediye verir.    

Günümüz koşullarında belediyelerin işi zordur ve nüfus arttıkça daha da zorlaşmaktadır. Kentte yaşamak demek, sadece o kentte bulunmak demek değildir. Kentlilik bir bilinç işidir, aktif çaba gerektirir. Vatandaş duyarlı değilse, yasalara uymazsa, kısacası kendi kapısının önünü temizlemezse , böyle kentlerde belediyelerin işi zordur. 

Bir belediyenin başarısı kent insanına hizmettir. Hizmetler okadar çeşitlidirki nereden başlamalı, hangilerine öncelik tanınacaktır. Bence bir beledıye kentinin haritasını açıp, önce kenti tanımalıdır. Yol, kaldırım, pazar yeri ,garaj,trafik düzeni v.b.hizmetler yeterli olmaz. Kentin tarihi geçmişi, hangi medeniyetlerin gelip geçtiği, onların yaşantısı hakkındaki bilgi ve belgelerin ortaya çıkarılması , sergilenmesi görevi de belediyelerce yürütülür. Her ne kadar böyle görevler ilgili bakanlıklara verilmiş olsa bile , belediyeler el atmadıkça  bunlar disipline edilemez. 

Belediyeler kendi sınırları içindeki her türlü dogal  ve yapay varlıkları korumanın yanında,  bunların devamlarının   saglıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarma görevini de üstlenmişlerdir. Yörede bulunan deniz, göl, akarsular ormanlar,yeşil alanlar,meyve bahçeleri v.b.  ne durumda?. Kirlenmişmi, temizmi? Yok olma tehlikesi ile karşı karşıyamı? Bu soruların cevabı evet ise , yok oluş ve kirletici nedenleri bulup önlemler almak gerekir. Bu görevi üstlenmiş diğer kurumlardan fazla bir şey beklemeyin. Yörenizin sorunlarına siz eğilmezseniz , daha da bozulacak , sorun büyüyecektir. 

Kentlerin nüfusu arttıkça belediyelerin işi artar. Her aileyi ayrıcalıkları ile tanıma, ailede kaç fert var, bunların eğitim düzeyleri, gelir kaynakları, barınakları, yaşam koşulları nasıl?. Belediyeler bunları bilmek ve bunlara duyarlı olmak zorundadırlar. Bunlar bizim işimiz değil diyemezsiniz.

        Halkta çevre bilinci gelişmişmi?. Etraf temiz ve düzgünmü. Koku varmı, cadde ve sokaklar temizmi, insanlar düzgün bir çevrede dolaşabiliyormu?. Tüm bunlardan belediye sorumludur. 

Trafik düzgün işliyormu? .İnsanlar cadde ve sokaklarda rahat dolaşabiliyormu, gürültü varmı?. Gürültü , yaşam kalitesini bozan en önemli etkendir.Özellikle araba, motor, gereksiz hoporlör ve muzik sesi kontrol ve disiplin altına alınmalıdır. Halk  bunlardan şikayetçi ise belediye görevini yapmıyor demektir. 

İnsanların oturup dinlenebilecekleri park, yeşil alana önem vermeyen belediyeler çevre bilincinden uzaktır. Keza betonlaşmanın artışı bir belediye için övülünecek bir durum olmamalı. Yeşillik kesinlikle ön planda tutulmalıdır.   

       KENT  KONSEYLERİ  İYİ ÇALIŞMALIDIR 

5393 Sayılı belediyeler yasasının 76. maddesi kent konseyinin görevlerini tarif eder. Kent konseyi çok önemlidir. Kenti tanıyan, bilinçli kişilerden oluşan konseyler beledıyeye yol gösterir, adeta belediyelere danışmanlık yaparlar. Proje üreterek, kentin saglıklı büyümesine katkıda bulunurlar. Belediyeler konseyin önerilerini dikkate almakla yanlışların önüne geçebilir.

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.