Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C
Sal 23°C

Çamur banyosuna yoğun ilgi

Çamur banyosuna yoğun ilgi
REKLAM ALANI
Mayıs 27, 2014 4:24 pm
1.338
A+
A-

Çamur banyosuna yoğun ilgi

Yerli ve yabancı turistler hastalıklarından kurtulmak, güzelleşmek için çamura giriyor

Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi’ndeki çamur banyoları, yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

Kaunos Antik Kenti, kaya mezarları ve caretta caretta kaplumbağalarıyla ünlü Dalyan’da, çok sayıda yerli ve yabancı turistin geldiği çamur banyolarında ilginç görüntüler oluşuyor. Sezonun başlamasıyla İngiltere, Hollanda, Almanya ve Rusya’dan gelen turistler, çamur banyolarında hareketliliğe neden oldu.

Ziyaretçiler, çamur banyosuna girdikten sonra vücutlarındaki çamurun kuruması ve ciltlerinin gerilmesi için güneşin altında uzun süre bekliyor. Daha sonra duş alan turistler, kaplıca havuzlarında sıcak suya giriyor.

Tur rehberi Serdar Selçuk Işık, yaptığı açıklamada Dalyan’ın çamur banyosuyla ünlü bir yer olduğunu söyledi.

Dalyan’ın tarihte de çok önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Işık, “Sultaniye çamur banyolarına baktığımız zaman antik dönemde bir hastane olarak kullanıldığını biliyoruz. Çok eski dönemlerden bu zamana kadar çamur buradaki insanlara sağlık getirmiş. Çamurun ve suyun içerisindeki kükürt cilde fayda sağlıyor. Bu sebeple insanlar burayı binlerce yıldır kullanmış. Bugün de biz turistleri bir etkinlik olarak buraya getiriyoruz” dedi. 

Işık, çamurun faydalarının yanı sıra turistler için büyük bir eğlence kaynağı olduğunu ifade etti. 

Daha önce Türkiye’ye hiç gelmediğini belirten İngiliz Robb Sargent şunları kaydetti: 

“Buraya ilk defa geliyorum. Çamura ilk girdiğimde vücudumuzun değişmeye başladığını hissettik. Faydası olduğunu düşünüyoruz. Çamurla birlikte 25 yaş gençleştim. Buraya tekrar gelmeyi düşünüyorum. Güzel bir hava yakalarsam bunu tekrar tecrübe etmek isterim.” 

İngiltere’nin Manchester şehrinden geldiğini dile getiren Venni Holland ise, ülkesinde böyle bir aktivite olmadığını, bunu tecrübe etmek için tura katıldığını belirtti. 

– Esnaf sezondan umutlu 

Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin, sezon başı olmasına rağmen yabancı turistlerde geçen yıla göre yüzde 15 artış olduğunu dile getirdi. 

Günde yaklaşık 70 teknenin sefere çıktığına işaret eden Gültekin şunlar kaydetti: 

“Bu müşterilerin yüzde 95’ine yakını çamur banyolarını ziyaret ediyor. Çamur banyoları, güzelleşmek, cilt bakımı için tercih ediliyor. Ayrıca bu çamur banyolarında yer altından çıkan doğal sıcak sularımız var. Bu da dünyada radyon bakımından birinci sırada olan kaplıcalarımız. Onun için yabancı turistler özellikle bu bölgedeki çamur banyolarını tercih ediyor.” 

Gültekin, çamur banyolarından faydalanan turistlerin, kral mezarlarında fotoğraf çekme, Kaunos antik şehri ve İztuzu plajını görme fırsatı bulduklarını ve Dalyan’da mutlu ayrıldıklarını söyledi. 

-“Dalyan çamur banyoları” 

Klorür, sodyum, hidrojen sülfür, florür ve radyoaktif radon gazı içeren 39 derece sıcaklıktaki kükürtlü sularla oluşturulan çamur banyolarının romatizma, siyatik, kireçlenme, cilt hastalıkları, mantar, mayasıl, kaşıntı, kadın hastalıkları, damar sertliği, tansiyon, böbrek taşı gibi bazı hastalıklara iyi geldiği ifade ediliyor.

Ali Rıza Akkır

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.