Dolar 32,3650
Euro 34,6947
Altın 2.390,09
BİST 10.171,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 24°C
Pts 25°C

Caretta caretta yavruları mavi sularla buluşmaya başladı

Caretta caretta yavruları mavi sularla buluşmaya başladı
REKLAM ALANI
Temmuz 10, 2023 9:27 am
249
A+
A-
Caretta caretta yavruları mavi sularla buluşmaya başladı
ÖMER KUNDAKÇI
Ortaca ilçesindeki Sarıgerme sahilinde yumurtadan çıkan caretta caretta yavrularının denizle buluşma süreçleri başladı.
Nesli tükenme riskiyle karşı karşıya bulunan canlılar arasında yer alan deniz kaplumbağaları caretta carettaların nisan ve mayısta başlayan yumurtlama döneminin ardından yumurtalarından çıkan yavruları suyla buluşuyor.
Bölgede faaliyet gösteren Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlileri minik kaplumbağaların hayata tutunması için çalışma yapıyor.
Denize ulaşamayan yavrular, bir gün merkezde bekletildikten sonra güneşin batmasıyla suya bırakılıyor. Yavruların çıkışlarının tamamlanmasının ardından DEKAMER görevlileri, yuvaları kontrol ederek yumurta ve yavru sayısını tespit ediyor.
Yuva kafeslerini ve yavru çıkışlarını izlemek üzere alan çalışması yapan DEKAMER ekipleri, sahildeki bir yuvadan yavru çıktığını tespit etti. Son yavrunun yuvadan ayrılarak denizle buluşmasını bekleyen ekipler, yuvadaki kontrollerini gerçekleştirdi.
-“İLK YAVRU DENİZLE BULUŞTU”
DEKAMER gönüllüsü arazi sorumlusu Birol Çakıroğlu, sezonun ilk yavru çıkışına şahit olduklarını, çok güzel ve heyecanlı bir gün yaşadıklarını söyledi.
Birol Çakıroğlu, “Muğla bölgesinde DEKAMER olarak sorumlu olduğumuz, koruma yaptığımız alanlardan Dalyan, Sarıgerme ve Fethiye’ye kadar uzanan kumsallarda ilk yavru çıkışımız bugün itibariyle gerçekleşti. Muğla sınırları içerisinde gerçekleşen ilk caretta caretta yavrularını bugün denizle buluşturduk” dedi.
DEKAMER olarak sorumluluk alanında an itibariyle 647 adet yuva tespit ettiklerini belirten Çakıroğlu, “Yavru çıkışları bu sezon tahmin ediyorum Ekim ayının ortalarını biraz daha geçecek. Çünkü hava sıcaklıkları henüz yeni yeni yükseliyor. Soğuk bir sezon geçirdik. Ekim ayı ortasına kadar yavru çıkacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.
-“BU SEZON ERKEK BİREY SAYISI BİRAZ DAHA YÜKSEK OLACAK GİBİ”
Hava ve kum sıcaklıklarının kaplumbağaların cinsiyetlerinde önemli bir etken olduğunu dile getiren Çakıroğlu, “Kaplumbağalar doğduklarında cinsiyetleri belirsiz doğuyorlar. Tamamen kumun ve havanın sıcaklığına göre cinsiyetleri oluşuyor. 26 derecenin altındaki sıcaklıklarda erkek bireyler, üstündeki sıcaklıklarda ise dişi bireyler meydana geliyor. Kişisel tahminim, tecrübeme dayanarak söylüyorum bu sezon erkek birey sayısı biraz daha yüksek olacak gibi gözüküyor. Bu önemli çünkü, biliyorsunuz küresel ısınma sebebiyle kumsal sıcaklıkları, kum sıcaklıkları epey bir yükselmiş durumda. Bu da dişi bireylerin yüksek, erkek bireylerin de düşük olarak çıkması söz konusu. Dolayısıyla bu sezon belki bunu biraz daha bertaraf etmiş olacağız diye düşünüyorum” dedi.
-“IŞIKSIZ VE SESSİZ BİR ORTAM, TERS IŞIK YAVRULARIN ÖLÜMÜNE SEBEP OLUR”
Yavru çıkışlarının ekim ayının ortalarına, belki de sonlarına kadar olabileceğine dikkat çeken Birol Çakıroğlu, “Bu süreç içerisinde gerek tatilciler gerekse bölgedeki işletmelerin dikkat etmesi gereken konuların en başında ışıksız, sessiz bir ortam gerekiyor. Bu yuvadan çıkan yavrular tamamen ışığa odaklı gidiyorlar. Eğer arka planda, denizin arka planında daha kuvvetli bir ışık gördükleri takdirde tamamen arka tarafa gidiyorlar. Bu da caretta yavrularının ölümüne sebep oluyor. Bu konuda biz gerek işletmecileri gerekse vatandaşları sık sık uyarıda bulunuyoruz. Umarım bu konuya dikkat edilir” ifadelerini kullandı.
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.