Dolar 32,4513
Euro 34,7535
Altın 2.443,48
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Açık
Muğla
26°C
Açık
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 24°C
Sal 23°C

CARETTALARIN ANNESİ HAYATINI KAYBETTİ

CARETTALARIN ANNESİ HAYATINI KAYBETTİ
REKLAM ALANI
Nisan 23, 2022 3:46 pm
1.719
A+
A-

CARETTALARIN ANNESİ HAYATINI KAYBETTİ

 

“Caretta Carettaların annesi” olarak Caretta Caretta’ların yaşam alanlarının korunması için verdiği mücadele nedeniyle tanınan June Haimoff hayatını kaybetti.

Kaptan June, bugün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Kaptan June’un cenazesi Çandır Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

-KAPTAN JUNE : 1922 yılında İngiltere’de doğan June Haimoff, Kaptan June, varlıklı bir ailenin kızıydı. ABD’de ve İsviçre’de yaşadı. Dünya jet sosyetesinde yer aldı. Gençliğinde opera şarkıcısı olmak için müzik, dans ve bale okuluna gitti, daha sonraları yağlıboya resim çalışmalarına başladı. Satın aldığı bir balıkçı teknesi ile Ege’de seyahat etti ve Yunanistan’da 20 yılını geçirdi. İlk defa Temmuz 1975´te teknesiyle Dalyan sahilindeki Ekincik Koyu’na geldi. Daha sonra tatilini geçirmek için sürekli bu bölgeye geldi. Dalyan’a 1986’daki gelişinde İztuzu Plajı’nda bir barakada ve teknesinde yaşamaya başladı. Bu dönemde, geceleri yumurta bırakmak için kumsala gelen deniz kaplumbağaları Caretta Caretta´larla karşılaştı. Nesli tükenmeye yüz tutmuş bu kaplumbağaları gözleyerek bu sahillere nasıl, ne zaman geldiklerini, yumurtlama, üreme ve Akdeniz’e geri dönüşleri hakkında bilgi edindi.

Caretta carettaların yuvalama ve yaşam alanı olan İztuzu Sahili’nde otel yapılmak istendiğini öğrendiğinde bir kampanya başlatarak dünyanın ilgisini bu kumsala çekti ve otel yapma girişiminin durdurulmasını sağladı. Haimoff, Özel Çevre Koruma Kurumu’nun kurulmasında önemli rol oynadı. Bu mücadelenin ve kazanılan zaferin öyküsünü 2002 yılında İngiltere’de yayınladığı “Captain June and the Dalyan Turtles” kitabında anlattı. Kitap aynı yıl “Kaptan June ve Kaplumbağalar” adı altında Türkçeye çevrildi. June Haimoff ayrıca 2003 yılında geliri Caretta Carettaların korunması amacıyla kullanılmak üzere tek şarkılık CD yaptı. Dalyan Belediyesi tarafından evinin bulunduğu sokağa kendi adı verilmiştir. Haimoff, 2009 yılında Türk vatandaşı oldu. Kurduğu Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı (kısaca “Kaplumbağa Vakfı”) 2011 yılı başında tescillendi. Haimoff ayrıca 2011 yılında, Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından “Britanya Onur Listesi”nde yer verilerek (British New Year’s Honour’s List). nişanı aldı.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.