Dolar 34,8490
Euro 36,6599
Altın 3.019,26
BİST 10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 14°C
Cts 11°C

Carettaların annesi, Kaptan June’un hayatı film oldu

| Son Güncellenme: Ekim 12, 2016 11:18 am
3.089
A+
A-

Carettaların annesi,

Kaptan June’un hayatı film oldu

dsc_1763_30195566055_o dsc_1749 dsc_1723

 

1922 yılında İngiltere’de doğan, 30 yıldır Muğla Dalyan’da yaşayan  ‘Kaptan June’ ismiyle tanınan Türk vatandaşı June Haimoff’un yaşamını konu alan “JURNEY TO SELF” (BEN’E YOLCULUK) isimli belgesel filminin Dalyan çekimleri tamamlandı.

 

1986 yılında İztuzu sahilinde bir barakada yaşamaya başlayan Kaptan June, sahilde yapılmak istenen otel projesinin iptal edilmesine katkı sağlamış ve bu güne kadar bölgede caretta carettaların annesi olarak anılmaktadır. Dünyada ise özellikle doğayı ve caretta caretta’ların korunması konularında tanınmaktadır.

 

Filmin yapımcılığını çeşitli uluslararası ödüllü belgesel filmlere imzası atmış olan Fehmi Gerçeker, yönetmenliğini ise İstanbul’da birçok sanatsal proje, tiyatro oyunları ve kısa filmlere imzasını atmış olan Enes Kabaoğlu yürüttü. Filmin özgün müzikleri Edinburg film müzik orkestrasının başkanı, ”Potemkin Zırhlısı” gibi dünyaca ünlü birçok filmin müziğini bestelemiş olan Yati Durant tarafından yapıldı.

 

Kaptan June Haimoff’a başta Muğla Valisi Amir Çiçek olmak üzere kurum ve kuruluş temsilcileri tarafından

Dalyan’ın dünyaya tanıtılmasına, doğa ve hayvanların korunmasına yaptığı katkılardan dolayı özel plaket verildi.

Belgeselin yapımcısı Fehmi Gerçeker, Yönetmeni Enes Kabaoğlu ve hayatı belgeselleştirilen June Haimoff katılımcılara belgesel içeriğini anlatıp; belgeselin çekimi tamamlanan bölümünü izletti.

 

-Muğla Valisi Amir Çiçek “Bu gördüğümüz güzellik sadece suyla, yeşillikle veya güneşle kumla tarihi eserle değil içinde bulundurduğu canlılarla da önemli. O nedenle bu canlıların elbette ki bugünkü insanlığa değil daha nice yıllar sonraki nesle de intikal etmesi için bu canlılardan en önemlisi caretta carettaların bunların çoğalmasını, neslinin azalmasını engel olucu çalışmalarımızı tabiki yapıyoruz. Bugün izlediğimiz bu “Jurney To Self” yani “Ben’e Yolculuk” belgeselini yapan arkadaşlarımız çok güzel bir belgesel hale getirmişler. Çünkü buraya zamanla turizm niyetiyle, turist olarak gelmiş ama buradaki caretta carettaları, kaplumbağaları görerek burada yaşamayı kendine karar vermiş ve dost edinmiş çevreyi. Ve buradaki çevreyi olumsuz olan kaplumbağaların yaşamasına engel olacak her türlü olumsuzlukların bertaraf edilmesini kişisel çalışmalarıyla bu güne kadar getirmiş. Eğer buralar korunmasaydı, kollanmasaydı bozacak şekilde buralarda turizm işletmeleri olmuş olsaydı bugün elbetteki bu belgeseli izleyenler üzülürdü. Fakat bu belgesel geleceğe hitap ettiği için önemlidir. İnşallah bu belgeselin daha sonrada sanatçılar tarafından, sinema sanatçılarımız tarafından sinema hayatına da konu olacak şekilde sinemaya çevrilebilir”

 

-Belgeselin yapımcısı Fehmi Gerçeker “Bu belgesel June Haimoff’un yaşamı ile ilgili bir belgesel. “Jurney To Self” yani özüne insanın dönmesi üzerine bir dizi olacak bu. Onların başında June’la başladık. Buradan yola çıkarak bunu gerçekten becerebilmiş ve başarabilmiş kişileri bu belgeselde ortaya çıkarıyoruz. June’un çok çok zengin, görkemli bir yaşamdan, İsviçre’de Şatolarda herşeyi bir gün bırakıp tek başına 14 metrelik botla dünya turuna çıkabiliyor. İşte bizi ilgilendiren konu buydu ve ondan sonra mutluluğu İztuzu üzerinde bir barakada buluyor ve orada yaşamağa karar veriyor. İşte bu açıdan gelecek nesillere de kalmasını istediğimiz bir yaşam öyküsü, bir örnek. Bu tamamen uluslararası bir boyutta bir film olacak”

 

-Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik “Kaptan June’un bu bölgeye yaptığı katkıyı anlatmamıza gerek yok. Onun sayesinde bugün Dalyan var ise var. Dalyan İztuzu’nda otellerin olduğunu ve oradaki kaplumbağaların yaşamının yok edildiğiniHayal bile edemiyorum. Tabi çağımızın genel bir hastalığı. İnsanoğlu diğer canlılarla bir yaşamayı değil, onları yok ederek kendine yeni bir yaşam alanları açmaya çalışıyor. Bu dünyamızı çok ciddi bir şekilde tahrip ediyor. Umalım ve dileyelim ki hayatın diğer alanlarında da insanoğlunun çevreye verdiği tahribat ve zarar biraz daha engellensin. Dünyadaki bütün canlılarla beraber yaşama koşulları oluşsun istiyorum”

-Sinemacı Yılmaz Erdoğan “caretta carettaların buradaki öyküsünü, buradaki verilen çevreci mücadeleyi  İstanbul’dan uzaktan herkes gibi dinlemiştim ve bilgilerim bununla sınırlıydı. Şimdi hikayenin bütün detaylarını öğrenince gerçekten ortada çok olağanüstü bir hayat hikayesi var. Çok güzel titiz de bir belgesel çalışma var. Bu öykünün içinde burada bundan sonra da kurulacak hayat için de kurulması gereken biçim için de çok büyük dersler var. Bir de bir mücadeleden sonuç aldığını, bu kadar somut sonuç aldığını görmekte müthiş bir şey. Uzun metraj film çalışmasıvarmış. Nasıl bir işbirliği yapılması gerekiyorsa biz destekleriz. Çünkü bu bir uluslararası bir proje. June’un rolünü güzel yazılmış bir senaryoda Holyvood’da üstüne para verip oynarlar”

 

-DOKTOB Başkanı Yücel Okutur, “Kaptan June’un Caretta Carettaların korunma çalışmaları için vermiş olduğu mücadele ve çevre adına yapmış olduğu çalışmalar takdirle karşılanıyor. Nerede bir çevre hareketi varsa Kaptan June’u orada ön sıralarda görüyoruz. Buda bizleri gururlandırıyor”

 

-Kaptan June, “harika, çok güzel, izlemek ve dinlemekten ben çok memnun oldum. Lütfen herkes doğayı korumak için bir şeyler yapsın. Doğayı, hayvanı, böceğiyle her şeyiyle korumak için birşeyler yapsın. Benim bu belgesel ile bırakmak istediğim bu. Bunu temenni ediyorum”

 

Dalyan Resort Otel’de düzenlenen tanıtıma Muğla Valisi Amir Çiçek’in yanı sıra Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bayram Akça, Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Ortaca Belediye başkanı Hasan Karaçelik, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, DOKTOB Başkanı Yücel Okutur, İl ve İlçe Protokolü, Sinemacı Yılmaz Erdoğan ve çok sayıda davetli katıldı.

 

-KAPTAN JUNE : 1922 yılında İngiltere’de doğan June Haimoff, Kaptan June, varlıklı bir ailenin kızıydı. ABD’de ve İsviçre’de yaşadı. Dünya jet sosyetesinde yer aldı. Gençliğinde opera şarkıcısı olmak için müzik, dans ve bale okuluna gitti, daha sonraları yağlıboya resim çalışmalarına başladı. Satın aldığı bir balıkçı teknesi ile Ege’de seyahat etti ve Yunanistan’da 20 yılını geçirdi. İlk defa Temmuz 1975´te teknesiyle Dalyan sahilindeki Ekincik Koyu’na geldi. Daha sonra tatilini geçirmek için sürekli bu bölgeye geldi. Dalyan’a 1986’daki gelişinde İztuzu Plajı’nda bir barakada ve teknesinde yaşamaya başladı. Bu dönemde, geceleri yumurta bırakmak için kumsala gelen deniz kaplumbağaları Caretta Caretta´larla karşılaştı. Nesli tükenmeye yüz tutmuş bu kaplumbağaları gözleyerek bu sahillere nasıl, ne zaman geldiklerini, yumurtlama, üreme ve Akdeniz’e geri dönüşleri hakkında bilgi edindi.

Caretta carettaların yuvalama ve yaşam alanı olan İztuzu Sahili’nde otel yapılmak istendiğini öğrendiğinde bir kampanya başlatarak dünyanın ilgisini bu kumsala çekti ve otel yapma girişiminin durdurulmasını sağladı. Haimoff, Özel Çevre Koruma Kurumu’nun kurulmasında önemli rol oynadı. Bu mücadelenin ve kazanılan zaferin öyküsünü 2002 yılında İngiltere’de yayınladığı “Captain June and the Dalyan Turtles” kitabında anlattı. Kitap aynı yıl “Kaptan June ve Kaplumbağalar” adı altında Türkçeye çevrildi. June Haimoff ayrıca 2003 yılında geliri Caretta Carettaların korunması amacıyla kullanılmak üzere tek şarkılık CD yaptı. Dalyan Belediyesi tarafından evinin bulunduğu sokağa kendi adı verilmiştir. Haimoff, 2009 yılında Türk vatandaşı oldu. Kurduğu Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı (kısaca “Kaplumbağa Vakfı”) 2011 yılı başında tescillendi. Haimoff ayrıca 2011 yılında, Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından “Britanya Onur Listesi”nde yer verilerek (British New Year’s Honour’s List). nişanı aldı.