Caria & Lycia projesine sahip çıkın


Caria & Lycia projesine sahip çıkın
Dalyan Turizm, Kültür ve Çevre Koruma Derneği tarafından Muğla’da turizmi çeşitlendirme çalışmaları kapsamında Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’ya sunulun ve tamamlanmak üzere olan ‘Köyceğiz, Ortaca, Dalaman Yürüyüş ve Bisiklet Yolları’, “The ECOtrails of Caria & Lycia” projesine sahip çıkılmasını istedi.
‘Köyceğiz, Ortaca, Dalaman Yürüyüş ve Bisiklet Yolları’, “The ECOtrails of Caria & Lycia” projesi yöneticisi Murat Demirci, Dalaman’da faaliyet gösteren bir derneğin, oluşturulan güzergahları “Karia yolu” adı verilerek tanıtıldığını söyledi.

Murat Demirci,
Murat Demirci, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamasında, “Arkadaşlar, bazılarınızın bildiğiniz gibi Kariayolu Derneği adında yeni bir dernek kuruldu ve bu dernek Ağustos ayında Sarsala’da bir kamp etkinliği, Kasım’da da bir bisiklet turu düzenliyor. Malesef bu Dernek, bu ve diğer faaliyetlerinde bizim bölgemizde oluşturduğu güzergahları, halen çalışmakta olduğumuz ve yürüyüş grubunuzun da paydaşı olduğu The ECOtrails of Caria & Lycia projesini bilmelerine rağmen, “Karia yolu” adı vererek tanıtıyor. Kendilerine, bu bölgedeki rotalara Karia Yolu denemeyeceğini, bu bölgenin rotalarını toparlayıp işaretleyen ve Karia Yolu’na bağlantı sağlayan mevcut bir projemiz olduğunu, yaptıklarının bölgemiz projesini destekleyip tanıtmak yerine ısrarla başka bir bölgenin rota adını kullanmalarının etik olmadığını defalarca açıkladım. Dahası, Karia Yolu adının Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’na ait tescilli bir marka olduğunu, bu sebeple aynı isimle dernek kurmalarının hukuki sorun olacağı konusunda uyarıda da bulundum. Ancak bu arkadaşlar bu uyarılarıma kulak asmadan yollarına devam ediyorlar. Ben ve benim gibi birçok kişi bu bölgede bu proje için bu kadar emek sarfederken, bu bölgeden birinin kalkıp böyle bir şey yapmasını anlayamıyorum; amaç nedir bilmiyorum. Ve şimdi görüyorum ki, sizlerin de bu organizasyonda adınız geçiyor. Eğer bu konuda sizler de benim gibi düşünüyorsanız, lütfen paydaşlığın gereğini yerine getirin ve bu arkadaşlara rotalarını tanıtırken Karia Yolu adını değil bizim projemizin adını kullanmaları konusunda yaptırımcı olun”
The Eco Trail projesi kapsamında 350-400 km yürüyüş ve 500-600 km de bisiklet rotası bulunuyor. Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz’de kapsayan güzergahta 47 mahalle yer alıyor. 22 Ekim 2015 tarihinde başlayan proje, 23 Ekim 2017 tarihinde sona erecek.
300 bin 750 TL bütçeli projenin finansmanının 224 bin 730 TL’sini GEKA, 25 bin 440 TL’sini Dalaman Belediyesi, 25 bin 440 TL’sini Ortaca Belediyesi, 21 bin 200 TL’sini Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ve 3 bin 760 TL’si de Dalaman Ortaca Turizm Altyapı Birliği (DOTAB) tarafından karşılanacak.
Gürcan Kundakçı
Kariyolu Derneği Muğla Valiliğinin 16.06.2017 tarihinde 48-016-149 kütük numarası ile kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Amacı karia coğrafyasını ve karia yolunun tanıtımı için sportif etkinlikler düzenlemektir. 18 -20 Ağustosta paydaşlarımızla düzenlediğimiz Karia kampı etkinliğini face’de 190 bin kişi ziyaret etti.
kampa katılan ziyaretçilerimizle Dalaman Lydai antik kentinin tanıtımı için Dalaman Doğa yürüyüş grubu rehberliğinde doğa yürüyüşü yaptık.
kariayolu derneği; kariacoğrafyası ve karia yolunun tanıtımı için faaliyet vermek amacı ile kurlmuştu. Mart 2018 tarihinde Mutso’nun “kariayolu” isminin kendilerinin patentli ismleri olduğundan kullanılmaması konulu ihtar göndermesi ile Olağanüstü genel kurula giderek “karia derneği” ismini aldık.
Karia derneği kısa zamanda az bilinen karia antik kentleri olan Kalynda,krya,lissai,lyda,,arymaxa, psilis’ini tanıtımı ve sürüdrülebilir alternatif turizm için
karia bisiklet turu
karia bisdiklet feestivali
karia’dan likya’ya dönüyor pedallar
Patara bisiklet ve kültür turu
datça bisiklet festivali
dalyan caretta yarış bisikleti festivali,
karia çocuk kampı,
7 ekimde kariaultra etkinliklerini düzenlemiş ve devam etmektedir.