Dolar 32,5188
Euro 34,7220
Altın 2.497,58
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’in Dalaman ile ilgili soru önergesine Bakanlıktan cevap

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’in  Dalaman ile ilgili soru önergesine Bakanlıktan cevap
REKLAM ALANI
Ocak 11, 2021 5:25 pm
11.305
A+
A-

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde Dalaman’ın sorunlarını dile getirmiş, Kilter Deresi ve Sabunlu Yeraltı Barajı’nın akıbetini sormuştu.

DALAMAN GÖLET İÇİN EN AZ 2 YIL, BARAJ İÇİN EN AZ 7 YIL DAHA BEKLEYECEK
Girgin, Kilter Deresi ile ilgili, “1000 Köye 1000 Gölet projesi kapsamında Dalaman İlçesi Karacaağaç Mahallesi Kilter deresi üzerinde bir sulama gölet projesi olduğu, üç yıldır bu amaçla su ölçümleri yapıldığı ve verilerin Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğüne gönderildiği bilgisi bölge sakinleri tarafından dillendirilmektedir. Yine, mahalle sakinleri aradan üç yıl geçmesine rağmen gölet yapımına ilişkin bir gelişme olmadığını ifade etmektedir. Mahalle sakinleri mahallelerine sulama göletinin yapılmasını ve gölet sularının da kapalı sistem sulama hattı ile tarım alanlarına iletilmesini talep etmektedir” diyerek şu soruyu sormuştu: “Dalaman İlçesi Karacaağaç Mahallesi Kilter deresi üzerindeki sulama gölet projesi ne aşamadadır? Bu projenin bitirilme tarihi nedir?”
Pakdemirli cevabında şöyle dedi: “Dalaman İlçesi, Karacaağaç Mahallesi, Kilter Deresi üzerinde debi ölçümleri devam etmektedir. Gölet için minimum 5 yıl, baraj için minimum 10 yıl debi ölçümü gerekmektedir. Debi ölçümlerinin sonucuna göre planlama programına alınıp alınmayacağı belirlenecektir. Planlama çalışmasının tamamlanmasına müteakip, projelendirme çalışması, ardından ihale ve yapım sürecine geçilecektir.”
Girgin cevaba ilişkin yorumunda, “bu demek oluyor ki Dalaman gölet için en az 2 yıl baraj için en az 7 yıl daha bekleyecek! Oysa sulama bölge halkı için aciliyet taşıyan bir konudur, Dalaman’ın dayanacak gücü kalmadı” dedi.
KAPUZLU’DA OLUŞAN GÖLETTEN MAHALLE HALKI YARARLANAMIYOR!
Girgin’in Tarım ve Orman Bakanı Pakdemir’e sorduğu diğer konu Kapuzlu Deresi üzerine yapılan taşkın koruma amaçlı sel kapanıydı. Girgin, “Dalaman İlçesi Sabunlu Mahallesi Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından 2012 yılında yapılan Sabunlu Mahallesi Akbel Mevkiinde Kapuzlu deresi üzerinde bir taşkın koruma amaçlı sel kapanı yapıldı. Mahalle sakinleri aradan 8 yıl geçmesine rağmen sel kapanı ardında oluşan göletin tabanına geçirimsiz malzeme ( kil, mebran v.b ) serilmediğinden ve göletten mahalle arazilerine kadar boru hattı döşenmediğinden göletten mahalle halkının faydalanamadığını ifade etmektedir. Mahalle sakinleri sulama göletinin tabanına geçirimsiz malzeme serilmesini ve göletten arazilere kadar 5 km boru hattı döşenmesi talep etmektedir” diyerek şu soruyu sormuştu: “Dalaman İlçesi Sabunlu Mahallesi Akbel Mevkiindeki Kapuzlu deresi üzerinde yer alan Taşkın Koruma amaçlı Sel Kapanı’nın Gölet’inin tabanına geçirimsiz malzeme serilmesi için yeterli ödenek ayrılmış mıdır? Bu göletten arazilere kadar 5 km boru hattı döşenecek midir? Döşenecek ise bu işin planlanan bitirilme tarihi nedir?”
Pakdemirli cevabında şöyle dedi: “Dalaman İlçesi, Sabunlu Mahallesi, Kapuzlu Deresi üzerinde yer alan taşkın koruma amaçlı tersip bendi, sulama amaçlı değildir. “Dalaman Sabunlu Yeraltı Barajı ve Sulaması” proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip ihale ve yapım sürecine geçilecektir. Söz konusu işin keşif bedeli, proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip belirlenecektir.”
PLANSIZ, PROGRAMSIZ, GÜNÜBİRLİK PROJELERLE ÇİFTÇİMİZİN DERTLERİNE DERMAN OLUNAMAYACAĞI ORTADADIR
Girgin cevaba ilişkin yorumunda, “Plansız, programsız, günübirlik projelerle çiftçimizin dertlerine derman olunamayacağı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bakanlığın, bölgedeki durumdan haberi yoktur. Masa başında alınan kararlarla bölge halkının talepleri arasındaki uçurum aşikardır. Bu anlayışla, Dalaman’ın sorunlarının çözülemeyeceği aşikardır” dedi.
Girgin “Dalaman’ın su sorununun çözülmesi durumunda, yüzlerce çiftçi ailesinin, binlerce “da” ölçeğinde arazinin sulanması sağlanacaktır. Bölgede pazar değeri yüksek ürünlerin yetiştiriciliğinin yapılması, iklim ve toprak özelliği gereği yılda iki ürün alınabilmesi dikkate alındığında, projenin bu mahallelerimiz için önemi bir kat daha artmaktadır. Tarımsal üretimin her zamankinden daha fazla önem kazandığı günümüzde; bu çalışmaların Dalaman İlçesi ve Muğla İli ekonomisine önemli katma değer yaratacağı aşikardır” diyerek sözlerini bitirdi.
CHP Dalaman İlçe başkanı Sezer Durmuş, “Konuyla ilgili tüm gelişmelerin takipçisi olacağız, Dalaman’a fayda sağlayacak her adım için sonuna kadar mücadele edeceğiz. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin vekilimiz ile iş birliği içerisinde olmaya devam edeceğiz”dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.