Dolar 32,5959
Euro 34,8272
Altın 2.498,18
BİST 9.461,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 23°C
Sal 21°C

Çiftçilere zirai ilaç uyarısı

Çiftçilere zirai ilaç uyarısı
REKLAM ALANI
Mart 23, 2016 2:57 pm
1.403
A+
A-

Çiftçilere zirai ilaç uyarısı

IMG_2557

 

 

Türkiye genelinde Çam balı üretiminde yüzde 90’lık oranla büyük paya sahip Muğla’da arıcıların bahar hazırlıkları başladı.

 

Ortaca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli personel tarafından ilçeye bağlı mahallelerde faaliyet gösteren arıcılara bahar bakımında yapılacak olan çalışmalar ve arıcıların korkulu rüyası olan bilinçsizce yapılan zirai ilaçlama hakkında çiftçilere bilgiler veriliyor.

Yapılan bilgilendirmelerde doğal döllenmeye büyük katkı sağlayan arıların tarım ilaçlarına maruz kalmamaları için çiftçilerin ilaçlamayı akşam saatlerinde yapmaları istendi.

 

Gezginci arıcılık yaptıklarını ifade eden Ersan Asar, bilinçsiz ilaçlama yapılmasından kaynaklı arıların zarar gördüğünü söyledi.

Çiftçinin arıya, arıcının da çiftçiye ihtiyacı olduğunu dile getiren Asar, “Mutlaka ilaçlama yapılacaksa akşam saatlerinde yapılırsa bizim için daha iyi olur. Arı uçkundayken gündüz vakti, öğle vakti arının uçum zamanı ilaç atılırsa arıya çok zararı var. Mutlaka arı olmazsa hayat olmaz, bu bir gerçek. Meyvelerin, bitkilerin her şeyin tozlanması için arı şart. Arısız bir yaşam düşünülemez. Her ikisinin de birbirini kollaması, birbirini idare etmesi gerekiyor. çiftçilerimizin ilçe tarım müdürlüklerine sorarak ne zaman ilaçlama yapması gerektiğini öğrenerek yapması daha uygun olur” dedi.

 

Fevziye mahallesinde arıcılık yapan Ahmet Özlü de, zamansız ilaçlamadan dolayı arılarının zarar gördüğünü ifade ederek, “Ortaca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve muhtarlık tarafından çiftçiler uyarılmasına rağmen sabah saat 9’da tarım ilacı atılıyor. Arı havadayken ölüyor, vatandaşlarımızın biraz duyarlı davranmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

Ortaca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Hulusi Kıyak ise ilçe genelinde çiftçilerin ilaçlama konusunda sürekli bilgilendirilerek uyarıldıklarını kaydetti.

 

Bölgenin, narenciye, nar, sera ve tarla bitkileri açısından çok gelişmiş bir bölge olduğunu da belirten Kıyak, “Şu anda gündüz vakti hem çiftçi arazide hem de arı arazide. İlaçlama konusunda nasıl ilaç atılacağına, nasıl yapılacağına dair bilgiler veriyoruz. Arının çalıştığı saatlerde yapılan ilaçlama arazide çalışan arının hepsinin zayi olmasına sebep oluyor. Bu arı bize çiçek zamanında döllemede lazım. Vatandaşın gündüz saatlerinde ilaçlama yapmaması gerekiyor. Eğer ilaçlamanın bitkiye de faydalı olmasını istiyorsa gündüz vakti ilaçlama yapmak doğru değil. İlaçlamanın akşam saat 5’ten 6’dan sonra yapılmasıgerekiyor. Bu da arının kovanına çekildiği zamanlara denk geliyor. Gündüz 2’de attığınız zamana tüm arı arazide çalışıyor oluyor ve sizin attığınız ilaç nokta tesiriyle direk arıların hepsini öldürüyor. Bir kovandaki tüm işçi arılar aynı yere geldikleri için o gün akşama kadar o bahçeye geliyorlar ve o zehri yiyorlar. 100 kovan bir gecede 30 kovana düşebiliyor” dedi.

 

Kıyak, yaklaşık 20 gündür her gün belirli saatlerde farklı mahallelerde üreticiyle bire bir görüşerek gündüz vakti ve belgesiz ilaç atılmaması konusunda uyarılarda bulunduklarını, bu çalışmaların Nisan sonuna kadar devam edeceğini sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.