Dalaman Çayında rafting heyecanı
Dalaman Çayında rafting heyecanı
Türkiye’nin en iyi rafting rotalarından biri olan Dalaman ilçe sınırları içerisindeki Dalaman Çayı Rafting parkuru, adrenalin seven yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Antik ismi İndos olan Dalaman çayı’nın toplam uzunluğu229 kilometre. Dirmil yakınlarındaki Kocaş dağından doğan, Batı Toroslar’ın Göktepe ve Yaylacık dağlarından inen kolların birleşmesiyle büyüyen Dalaman Çayı, dar ve derin bir vadi içinden akarak, Ortaca ilçesinin8 km. güneyinden denize dökülüyor.
Akdeniz ve Ege’de yer alan turistik yörelere yakınlığı nedeniyle, yerli ve yabancı turistlerce ilgi gören Dalaman Çayı’nda yıl boyu rafting yapılabiliyor.
Doğayla baş başa 2 saat
Fethiye ve Marmaris’ten gelen rafting tutkunları Gürleyik köyünde toplanarak ilk bilgileri alıyor, buradan araçlarla Narlı köyüne giden raftingciler, kısa bir yürüyüşün ardından Zodyak botlarını şişirerek gruplar halinde raftinge başlıyorlar. Güvenliğin ön planda tutulduğu rafting’de misafirlere önce güvenlik bilgileri veriliyor. Parkur boyunca büyük bir heyecan yaşayan raftingciler 2 saatlik heyecanın ardından finişe ulaşıyorlar. Kişi başı transfer ücreti ile birlikte 80 ile 100 lira arsında ücret karşılığında yapılan günübirlik rafting turlarında misafirlere sabah kahvaltısı ve öğle yemeği ikram ediliyor.
Rus ve İngilizler adrenalin tutkunu
Dalaman Çayında 8 yıldır Rafting sporunun rehberliğini yapan İndos rafting rehberi Fatih Keskin günlük ortalama 50- 60 kişinin rafting yaptığını ve bu sezon çoğunluk olarak Rus ve İngilizlerin geldiğini kaydederek “Yaklaşık 9 kilometrelik parkurda rafting yaptık. Rafting yaptığımız yerin zorluk derecesi 3,5- 4 olarak adlandırılıyor. Burası rafting için düşüşlü ve çok keyifli bir yer, çavlayanları çok heyecanlı. Bizim düşüncemiz buraya raftinge gelenler bir seferlik rafting için değil bir daha gelsinler. O kadar çok eğleniyorlar ki insanlar güvenli olduklarını hissettikleri an kopuyorlar, çok keyif alıyorlar. Çünkü öyle güzel çavlayanlar ve düşüşler var ki insanlara ister istemez mutluluk heyecan veriyor ve herkes keyifli olarak turdan çıkınca bir kez daha rafting yapmak istiyor” dedi.
Güvenlik ön planda
Sağlıklı olan 14 yaşından 60 yaşına kadar herkesin rafting yapabileceğini söyleyen Keskin “İnsanların rafting yapabilmesi için bilmesi gereken bazı önemli kurallar var. Kask ve can yeleği olmazsa olmazlarımızdan. Herkese güvenlik konuşmasını yaptıktan sonra özellikle can yeleği ve kaskını veriyoruz ve nehre başlamadan önce kürek tutuş şekli, ipe nasıl tutunulur, bota nasıl çıkılır, bota nasıl oturulur, Nehirde, body rafting dediğimiz farklı bir yüzme pozisyonumuz var. Denizde ve havuzda yüzdüğümüz gibi yüzmüyoruz, nehirde nasıl yüzülmesi gerektiğini anlatıyoruz. Bütün rehber arkadaşlarımızda kurtarma iplerimiz var onlara güvenli bir şekilde bu iplerin nasıl tutulacağını eğer düştüğünüz zaman nasıl yardım edeceğini anlatıyoruz. Böylelikle güvenli bir tur yaptırıyoruz”.
Raftingciler hayran kaldı
Raunna Skiba-Maciez Wözçik çifti “Alanya’da rafting yaptık daha düz ve sakin. Burada daha da eğlendik bir kez daha rafting yapmaya gelmeyi düşünüyoruz” dediler.
Ali Yazıcı da “Bugüne kadar bu işi yapmadığıma hala üzgünüm. Bugün ilk defa yapıyorum muhteşem bir şey, yani herkesin denemesi gereken çok güzel bir tecrübe. Ayrıca bu parkurun daha iyi tanıtılmasına ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Doğa muhteşem, doğayı anlatmak imkansız, ancak insanların gelip görmesi lazım o kadar güzel” diye konuştu.
Adrenalin tutkunlarını Dalaman’a bekliyoruz
Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek ise “Dalaman çayında yapılan rafting adrenalin tutkunu yerli ve yabancı birçok misafirimizin ilgisini çekiyor. İlçemizin tanıtımına önemli katkı sağlıyor. Akköprü barajının tamamlanmasıyla daha önceki rafting parkurunun güzergahı değiştirildi. Doğal güzelliklerle dolu, heyecanlı bir gün için bölgemizi ziyaret eden misafirlerimizi bu heyecanı yaşamaya bekliyorum” dedi.
Ömer Kundakçı