Dolar 34,7504
Euro 36,5394
Altın 2.954,22
BİST 9.884,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Az Bulutlu
Muğla
12°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Dalaman’da zeytin budama kampanyası

| Son Güncellenme: Şubat 12, 2014 11:23 am
1.721
A+
A-

Dalaman’da zeytin budama kampanyası

Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü zeytin ağaçlarındaki verimin ve kalitenin artırılması ve zeytin budamanın önemini üreticilere hatırlatmak amacı ile 2012 yılında başlattığı “Haydi zeytin budamaya!” kampanyasını bu yıl da devam ettiriyor.

Dalaman İlçe Müdürü  Ergün Akdeniz  mevcut zeytin ağaçlarındaki verimi ve kaliteyi arttırmak için yapılması gereken işlemlerden bir tanesinin budama olduğunu, üreticilerin yıllardır zeytini kendi haline bırakıp ne verirse o ürünü aldıklarını, ağaçlarına bakım yapmadıklarını söyledi. Günümüzde serbest piyasa şartlarının zeytini sadece yağlık değil aynı zamanda sofralık olarak değerlendirilmesini zorunlu kıldığını, pazarda bu doğrultuda bir talep olduğunu belirten Akdeniz üreticileri ağaçlarını budamaya davet etti.

Kampanya hakkında bilgi veren Akdeniz, “Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak Çöğmen, Kızılkaya, Kayadibi ve Kargınkürü köylerinde okul ve cami bahçelerindeki zeytin ağaçlarını bilgilendirme amaçlı üreticilerimizle birlikte  budadık. İlçemizde üreticimizin kendisine ait olan her yaşta ağacını budaması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. İlçemizde 2014  yılının verim yılı olması nedeni ile çalışmalarımıza yeni dikilmiş fidanlarda şekil budaması ile devam edeceğiz.  Tüm ilçe ve ilimizde zeytin ağaçlarının budanması dileğimle “HAYDİ ZEYTİN BUDAMAYA” kampanyası hala devam etmektedir.” dedi.

-AĞAÇLAR NASIL BUDANIYOR?

Budamada önemli olan her yaşta yaprak/kök ve yaprak/odun dengesini optimum düzeyde tutmaktır. Bu amaçla zeytinde çeşitli  budamalar yapılabilmektedir:

Şekil budaması: Fidan dikildikten sonraki ilk 2 yılda hiçbir budama yapılmaz. Ancak topraktan itibaren 40-50 cm’ deki sürgün uçları alınarak fidanların büyümesi sağlanır. 3. yıldan itibaren 60-100 cm yüksekte 3-4 dal bırakılarak şekillendirilir. Daha alttaki uç alınan dallar çıkarılır ve zeytinin tabii eğilimine uygun bir şekil verilir.

Mahsul budaması: Mahsul budamasında amaç, taç içerisindeki ışıklanmayı artırarak ağacın verimli periyodunu maksimum düzeyde tutmaktır.  Güneş gövdeyi ve ana dalları yakmayacak şekilde uygun seyreltme ile budama yapılmalı, dallar arasında denge kurulmalı, ince dallar aşırı bir şekilde seyreltilmemelidir.

Gençleştirme budaması: Gençleştirme budaması ile ağacın kendini yenilemesi mümkün. Budama ana dallarda kademeli olarak yapılır. Önce ana dallardan birisi gövde ile bağlantısının birkaç cm üzerinden budanır. Bu bölgeden kuvvetli sürgünler çıkar. Sonra diğer ana dallarda budamalar yapılarak dallar yenilenir. Ayrıca ağacın tabladan tamamen kesilmesi ile sert bir gençleştirme (kabaklama) budaması, çeşit değiştirme, dondan zarar gören ağaçların yenilenmesi ve büyük hacimli ağaçların tacını küçültmek amacıyla budamalar yapılmaktadır. Budamalardan sonra kesilen yerlere uygulaması ve ekonomik olduğu için beyaz silikonlu boya sürülmelidir.