Dolar 34,7504
Euro 36,5394
Altın 2.954,22
BİST 9.884,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Az Bulutlu
Muğla
12°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C
Cts 14°C

Dalyan kanalına feribotlu çözüm

| Son Güncellenme: Mayıs 7, 2014 7:08 pm
1.950
A+
A-

Dalyan kanalına feribotlu çözüm

– Yaptırdıkları tekneyle 45 kilometre olan mesafeyi 50 metreye düşürdüler
Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi ile Kaunos harabeleri ve çamur banyolarının bulunduğu Köyceğiz İlçesine bağlı Çandır Mahallesi’ni birbirinden 50 metre genişliğindeki Dalyan kanalı ayırıyor.
Çandır’da yaşayan turizmci Arif Yalılı, yaptırdığı tekneyle yıllardır köprü yapılamayan Dalyan kanalındaki ulaşım sorununu çözmeyi hedefliyor.
Yalılı, yaptığı açıklamada, Kaunos harabelerinin ve Dalyan kanalının oluşumu bakımından dünyanın gözünün olduğu bir bölgede yaşadıklarını söyledi.
Kaunos harabelerinin kanala çok yakın olması ve bölgenin SİT alanı olmasından dolayı şimdiye kadar köprüye sıcak bakılmadığını belirten Yalılı, “Belki de doğru olan budur. Köyceğiz Gölü’nü denize bağlayan Dalyan kanalının sağında ve solunda yerleşimler mevcut. Bizim bulunduğumuz Çandır Mahallesi Köyceğiz ilçesine karşısındaki Dalyan Mahallesi de Ortaca ilçesine bağlı. Çandır’ın arkasında Sultaniye ve Ekincik Mahalleleri de var. Bunların Köyceğiz’e uzaklıkları 45 kilometre Dalyan’a ise yaklaşık 50 metre” dedi.
Yalılı, Çandır, Ekincik ve Sultaniye Mahallerinde yaşayanların tüm ticari ilişkilerini ve alışverişlerini Dalyan ve Ortaca’dan yaptıklarını ifade etti.
Yıllardır Dalyan kanalı üzerinde köprü olmadığı için işkence çektiklerini dile getiren Yalılı şunları kaydetti:
“Kanalın üzerinde köprü olmadığı için hep çözüm üretmeye çalışırken böyle bir fikir gündeme geldi. Dalyan kanalı yönetmeliğine aykırı olmayan 12 metre standardını geçmeyen bir tekne. Okyanuslarda filika olarak kullanılan 11 metre 28 santimetre boyunda ve 4 metre genişliğinde bir tekne. Bölgede yaşanabilecek kaza, yangın gibi olaylarda 5-10 ton kaldırabilme kapasitesi var. Kaunos harabeleri binlerce turistin geldiği bir antik kent. İnşallah olmaz ama burada bir kaza olduğunda ambulansın Köyceğiz’den gelmesi yaklaşık 2 saat sürüyor. Yani ölüme davetiye çıkarmış oluyoruz. Tekne kullanıma başlandığında bu sorunlar da çözülmüş olacak.”
projeye destek veren Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, kaymakamlar ve belediye başkanlarına teşekkür eden Yalılı, teknenin hizmete girmesi için yetkili kurumlara müracat ettiklerini, gerekli izinlerin ardından teknenin hizmete gireceğini kaydetti.
Çandır Mahallesi’nde yaşayan Kadir Yiğit ise, Mahallelerinde yıllardır köprü olmadığı için rezil olduklarını, yapılan teknenin bölge halkına faydalı olacağını söyledi.

Ali Rıza AKKIR