Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 25°C
Açık
Muğla
25°C
Açık
Paz 26°C
Pts 26°C
Sal 24°C
Çar 24°C

Dalyan’daki iskeleye yürütmeyi durdurma kararı

Dalyan’daki iskeleye yürütmeyi durdurma kararı
REKLAM ALANI
Ocak 15, 2024 10:55 am | Son Güncellenme: Ocak 16, 2024 10:12 am
309
A+
A-

Dalyan’daki iskeleye yürütmeyi durdurma kararı

ÖMER KUNDAKÇI
Labirent görünümündeki sazlıklarıyla dünyaca ünlü Dalyan Kanalı kenarına Ortaca Belediyesi tarafından yapılan yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki tekne bağlama ve yürüyüş iskelesinin yapımı “ÇED gerekli” denilerek mahkeme kararıyla durduruldu.
Mahkemenin kararına rağmen, ahşap görünümlü iskelenin yüzlerce çelik ve kazık çakılarak inşaatının devam ettiği görüldü.
Dalyan’da yaşayan ve turizm işletmeciliği yapan Ethem Serazat İleri, yaptığı araştırmada, projenin bölgede tespit edilen 126 kuş türü, 282 denizel fauna ve flora, susamuru, nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının yaşam alanı, bölgeye özgü onlarca endemik bitki türü, bölge ekonomisine ekonomik değer katan 11 balık türü ve mavi yengeç ile sazlıklara ve sualtı ekosistemine zarar verebileceğini öğrendi.

5 - Dalyan'daki iskeleye yürütmeyi durdurma kararı
Ethem Serazat İleri, Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nce 14 Aralık 2022 tarihinde verilen Çevresel Etki Değerlendirilmesi Gerekli Değildir kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Muğla 3. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.
İleri, Dalyan kanalındaki teknelerin dağınık bir şekilde durduğunu, projeyle Dalyan kanalında çalışan yaklaşık 750 teknenin buraya park edeceğini ve bunun bölgede çevre faciasına yol açacağını ileri sürdü.

1 1 - Dalyan'daki iskeleye yürütmeyi durdurma kararı  3 - Dalyan'daki iskeleye yürütmeyi durdurma kararı   7 - Dalyan'daki iskeleye yürütmeyi durdurma kararı
-MAHKEME BİLİRKİŞİ ATADI
Açılan dava üzerine mahkeme, aralarında Çevre Mühendisi, Jeoloji (Hidrojeoloji) Mühendisi, İnşaat (Kıyı Yapıları) Mühendisi, Harita ve Kadastro Mühendisi ile Hidrobiyolog olan beş kişilik bilirkişi heyet atadı.
Bilirkişi tarafından alanda yapılan incelemeden sonra mahkemeye sundukları raporda, proje tanıtım dosyasında eksiklikler olduğu kanaatine varıldı.
“Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının yerinde olmadığı, bölgenin hassasiyeti göz önüne alınarak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun olması gerektiği belirtildi.

4 - Dalyan'daki iskeleye yürütmeyi durdurma kararı
-YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI OY BİRLİĞİ İLE ALINDI
Ortaca Belediyesi tarafından Dalyan kanalı kenarına yapımına başlanan “Dalyan Kanalı Yat, Tekne Yanaşma ve Bağlama Projesi” Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadığı için Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verildi.
Mahkemece, hukuka aykırılığı tespit edilen çalışmanın uygulamaya devam etmesi halinde ortaya çıkacak doğal tahribatın telafisi güç ve imkansız zararlar doğurabileceği kanaatine varıldığı, dava sonuna kadar yürütmenin durdurulması kararı çıktı.
Kararda ayrıca, Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça projenin başlanamayacağı ifade edildi.
Yürütmenin durdurulması kararı, Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından 29 Aralık 2023 tarihinde oy birliği ile alındı.

2 - Dalyan'daki iskeleye yürütmeyi durdurma kararı
-ÇALIŞMALAR DURMADAN DEVAM EDİYOR
Ethem Serazat İleri yaptığı açıklamada, Ortaca Belediyesi’nin mahkeme kararına uyarak çalışmalara son vermesini, yetkililerin de bu konuda duyarlı olmasını istedi.
Dalyan kanalı ve Köyceğiz gölü havzasının Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğuna dikkat çeken İleri, burada yapılacak en küçük bir çalışmanın hassasiyetle yürütülmesi gerektiğine işaret etti.
Ethem Serazat İleri, “Bu proje Dalyan merkezinin görsel ve tekne kirliliğinin temizlenmesi değil, Dalyan merkezindeki kirliliğinin buraya aktarılması projesi. Orası zaten ölmüş vaziyetteydi, onun için bütün bu pisliği buraya getirdiler. Teknelerin bıraktıkları yağlar, atıklar burada kanalın içine gidiyor” dedi.
İleri şunları söyledi: “Mahkemeye verdik, mahkemede 5 kişilik bilirkişi tayin edildi. Burada 4 ay önce keşif yaptılar. Sonra bu iskelenin buraya zararlı olduğu ortaya çıktı. Kesinlikle balık türlerine zarar verdiği, alt bitki örtüsünün bozulduğu rapor edildi. Bilirkişi raporu üstüne bu iskelenin buraya zararlı olduğunu bile bile tekrar başladılar. Ondan bir hafta sonra da yürütmeyi durdurma kararı çıktı mahkemeden. Şimdi yürütmeyi durdurma kararı üzerine onlar hala devam ediyorlar. Bıraktıkları yağ ve pislik yüzünden bu iskeledeki teknelerin alınması lazım. Biz o kaplumbağaların, yaban ördeklerinin, kuşların geri gelmesini istiyoruz. Burası cennet gibi bir yerdi, şimdi böyle oldu. Bize sazlıklara dokunmayacaksınız, buraya bir çivi çakılamaz dediler. 400 metre iskeleyi yaptılar tuvalet yok, park yeri yok, alt yapı diye bir şey yok. Burada şu an 50 civarında tekne var, 500 tane geleceğini söylüyorlar. Onun bıraktığı kirliliği tahmin bile etmek zor. Burayla birilerinin ilgilenmesi, dur demesi lazım onu bekliyoruz.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.