Dolar 32,4480
Euro 34,7930
Altın 2.443,10
BİST 9.950,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Açık
Muğla
26°C
Açık
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 25°C
Sal 23°C

DÜNYADA OKULLARIN DÖRTTE BİRİNDE TUVALET YOK

DÜNYADA OKULLARIN DÖRTTE BİRİNDE TUVALET YOK
REKLAM ALANI
Mayıs 24, 2021 4:35 pm
2.553
A+
A-

DÜNYADA OKULLARIN DÖRTTE BİRİNDE TUVALET YOK

 

Prof. Dr. Niyazi Özdemir

UNİCEF ve Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) , okulların hijyen durumu ile ilgili yeni ve çok önemli bir rapor yayımladı. Haberi, 16 Ekim 2017 tarihli Hürriyet gazetesi verdi. 90 ülkede okulların 4’te birinde tuvalet yok. Aynı raporda , 570 milyon çocuğun okullarında içme suyu mevcut değil. 850 milyon çocuk su ve sabundan mahrum, ellerini yıkayamıyor. Bu durum çocuklar üzerinde çeşitli etkiler oluştururken , hastalıklara zemin hazırlıyor. Özellikle Afrika’da durumun iç açıcı olmadığı ve endişe verici olduğu rapor ediliyor.

850 MİLYON ELLERİNİ YIKAYAMIYOR

Ellerin sıkça yıkanması her zeminde ısrarla söylenirken, rapora göre , 850 milyon çocuk su ve sabun yetersizliğinden ellerini yıkayamıyor. 2016 verilerine göre , okulların % 53’ünde su ve temizlik malzemesi mevcut. % 11’inde sabun bulunmazken, her ikisinin olmadığı okulların oranı %36 ‘yı buluyor. Sahra Altı Afrika’da her beş okuldan birinde su ve sabun var.

600 MİLYONUN İÇME SUYU YOK

İnsan hayatında su yaşamın bir numaralı ihtiyacıdır. Bir yerde yeterli ve temiz su yoksa , orada insan sağlığından bahsedilemez. Yalnız insanlar için değil, tüm canlılar suya muhtaçtır. Temiz ve mikropsuz su bulmak her ne kadar dünyamızda bir sorun olmaya devam ediyorsa da , yine de kırsal bölgelerde , sanayiden uzak yerlerde ve de havanın temiz olduğu yerlerde yeraltı kaynak suları temizdir. Ancak her ülkede bunu bulmak ne yazık ki zordur. Özellikle Afrika’da , Güney Amerika’da , Batı Asya ‘da ve daha bir çok ülkede temiz ve yeterli suyu bulmak bir şanstır. Burada ki okullarda öğrenciler de bu olumsuzluktan nasiplerini elbette alacaklardır.

2016 verilerine göre, dünyada her 10 okuldan yedisinde içme suyu bulunuyor. %12’sinde çok sınırlı miktarda su mevcut. Susuz kalan eğitim kurumlarının sayısı %20 ‘lere varıyor. Türkiye’nin’de dahil olduğu Kuzey Afrika ile Batı Asya ülkeleri’nin %16 ‘sına içme suyu hizmeti verilemiyor.

EN TEMEL İNSANİ HİZMETTEN YOKSUN ÇOCUKLAR

Dünya okullarının %66’ında temel tuvalet ve bunu destekleyen bir alt yapı var. %12’sinde sınırlı tuvalet sistemi varken , sağlıklı tuvaleti olmayanlar %23’e varıyor. Yani 620 milyon çocuk bu sağlık hizmetinden yoksun. Aynı rapora göre ,Türkiye’nin yer aldığı ülkeler grubunda ise tuvaletsiz okulların oranı %10 dur.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.