Ek iş yapmak isteyenlerin umudu “Kayın mantarı”
Ek iş yapmak isteyenlerin umudu “Kayın mantarı”
Tezgahlarda kilosu 10-12 lirasında satılan kayın mantarı ek iş yapmak isteyenlerin umudu oldu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından üç yıl önce başlatılan projeyle yaygınlaştırılan Kayın Mantarı üretimi ilçelerde de gerçekleşmeye başladı. Sofralarda aranan lezzet olan kayın mantarı Muğla genelinde yılda ortalama 10 ton üretiliyor.
-Ücretsiz teknik destek
Ailelerin kendi imkanlarıyla yapabileceği ve fazla yatırım gerektirmeyen üretim için Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürlüğü ve Ortaca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri girişimcilere üretim aşamasında ve öncesinde her türlü bilgi desteğini sağlıyorlar.
Kayın mantarının üretimi uygun hava şartları sağlanarak 15-20 metrekare odalarda yıl boyu yapılabiliyor. Kayın mantarı üretimi için önce uygun oda hazırlanıyor, sıcak suda dezenfekte edilerek hazırlanan saman, talaş ve milser karıştırılarak poşetleniyor. Hiç bir maddenin karıştırılmadığı Kayın mantarları yaklaşık 20 gün sonra çıkmaya başlıyor.
İşçi emeklisi 66 yaşındaki Ali Yıldırım bir evin harabe durumundaki bodrum katını kiralayarak işe başladığını söyledi.
Yıldırım; “yaklaşık 2 yıl önce bununla ilgili eğitimler olduğunu duymuştum Ortaca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerinden destek istedim. Yaptığımız işbirliği ile kullanılacak duruma getirdim.Şu an ilk etap 100-150 torba düşünüyoruz. Bundan da 300 kilogram civarında bir ürün bekliyoruz. Bilahare 15 gün sonra bir odamız daha var orayı da uygun hale getirerek bu şekilde üretime devam edeceğiz. ”
-Yılda 10 ton üretim
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü görevlisi Ünal Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 3 yıl önce bu kayın mantarcılığı projesine başladıklarını ve sofralara inanılmaz bir lezzet olarak girdiğini söyledi.
Yılmaz “İl müdürlüğümüzün döner sermaye bütçesinden ve özel idare kaynaklarını kullanaraktan her yıl 500-600 kilogram civarında kompos milseri alarak çiftçilere ücretsiz olarak dağıttık. Saman, buğday, arpa, yulaf gibi bitkilerin samanını kullanarak kendimiz komposta hazırlıyoruz daha steril oluyor. Köy şartlarında üretimini yapıyoruz. Hazırladığımız kompostonun yüzde 40’ını ürün olarak elde ediyoruz. Yaklaşık her yıl bizim dışımızda dağıttığımız misellerle birlikte yaklaşık 10 ton kayın mantarı elde ediyoruz. Çiftçilerimizin cebine para olarak girdi. Üreticilerimiz bu çalışmalarımızdan çok memnun” dedi.
-Kısa sürede sofralarda yerini aldı
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü görevlisi Nilüfer Yapıcıoğlu ise kayın mantarının üretilmesinde üreticiye destek verdikleri kadar da pazarlanarak ekonomik katkı sağlamaları için de tanıtım yaptıklarını belirtti.
Yapıcıoğlu “Kayın mantarı Muğla’da ilk defa üretildiği için bunun tanıtımını yaptık. Örneğin tüketici için yemek tarifleri ürettik, üretici için de pazarlarda yardımcı olduk. Bu şekilde sofralarımıza kazandırdık. Üretim için ilçelerden ve merkezden bizlere yoğun bir şekilde talepler geliyor. Bu şekilde kayın mantarı Muğla’da yayıldı ve vatandaşlarımız bunun lezzetini çok sevdiler. Saman kültürüyle yaptığımız mantar uygun ortam bulursa her dönem yılın 12 ayı boyunca üretiliyor. Sadece iki dönem, temmuz ve ağustos sıcaklarında yapmıyoruz. Klima, iklimlendirme, havalandırma, nemlendirme şartları uygun olduğu zaman yıl boyu üretebiliyorlar. Bu şekilde kontrollü bir üretimle satış yapabiliyorlar” diye konuştu.
-Tezgahlarda 10-12 lira
Kayın mantarı üretiminin çok kolay olduğunu ifade eden Nilüfer Yapıcıoğlu şunları söyledi. “Biz kompostayı dışardan almıyoruz. Onun için çok büyük bir para ödemeye gerek yok. Hatta vatandaşımız kendi elde ettiği saman ve az bir ücret ödeyerek aldığı kavak talaşından yaparak bu şekilde kendi iş gücüyle çok masraf yapmadan üretim yapıyor ve halk pazarlarında satarak gelir elde ediyorlar. Kilosu yaklaşık 10 liraya satışı yapılıyor. İsterlerse 400 gram halinde 5 liraya da satılabiliyor ve çok karlı bir iş. Hiçbir ilacı, hiçbir kimyasal yok. Hiçbir şekilde gübre ilaç kullanılmıyor. Sadece saman, talaş ve miselden üretiliyor ve onun içinde 10 liraya satıldığı için karlı bir uğraş”.
Ömer kundakçı