Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Bireysel mutluluk hüküm sürüyor

Bireysel mutluluk hüküm sürüyor
REKLAM ALANI
Ocak 4, 2023 10:49 am | Son Güncellenme: Ocak 4, 2023 11:01 am
956
A+
A-

2023 arifesinde, pandemi öncesi yaşam koşullarına dönülemeyeceğinin kanıksanması, tüm dünyada halkın geleceğe yönelik beklentilerini alışılmadık şekilde farklılaştırmasıyla sonuçlandı. Karamsarlığın hüküm sürdüğü, ekonomik refahın yok oluşunun birebir tanıklığı ve nükleer silah kullanımı tehditlerinin karşılıklı savrulduğu insan varoluşunun ucuzluğunun ortasında, mutluluk yok olmadı; kimliğinin güçlü bir hatırlatıcısı olarak en mahremi oldu. BAREM’in Gallup International Association (GIA) ile, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 34 ülkede gerçekleştirdiği geleneksel yıl sonu Global Mutluluk Araştırması’nın sonuçları dikkat çekici.

 BAREM’in GIA ile birlikte 36 bine yakın kişiyle yaptığı araştırma, insanların yüzde 54’ünün çok mutlu veya mutlu olduğunu ortaya çıkarıyor. Dünya genelinde farklı ülkelerdeki insanların çoğunluğunda mutluluk hâlâ hakimse de, son yıllara göre sürekli düşüş eğilimi görülüyor. Onda birinden fazlası kendini çok mutsuz veya mutsuz olarak görürken, üçte biri kendini ne mutlu ne de mutsuz olarak görüyor.

Mutluluğun cinsiyeti yok; kadın ve erkekler aynı oranda mutlular.

 Yaş ilerledikçe mutluluk azalıyor. Dünyada 18-34 yaş grubu, yüzde 60 oranla en mutlu kesim. Geçen yıla göre düşüşten etkilenmezken, ileri yaş grubunda düşüş görülüyor. Mutlu olanların oranı 35-54 yaş grubuna yüzde 53’e, 55 yaş ve üzeri kişilerde ise yüzde 46’ye düşüyor.

Gelir arttıkça mutluluk artıyor. Geçen yıla göre toplumun en üst gelir grubunda yüzde 67’den 61’e gerileyen mutlu olma oranı, en alt gelir kesiminde anlamlı bir düşüş yaratmıyor.

Mutluluk çalışma durumundan da etkileniyor. Dünyada ev kadınları (%59), öğrenciler (%58) ve çalışanlar (%56) mutlu kesimi oluşturuyor. En düşük mutluluk oranları işsizler (%48) ve emeklilerde (%43).

Dinler arasında da farklılıklar var. Dünyadaki en mutlu din grubu Hindular (%68). Onları Müslümanlar izliyor (%62). Hristiyanlar (%58) Roman Katolik ve Protestan Hristiyanlar, Budistler (%56) yakın mutluluk oranlarına sahip. En az mutlu gruplar ise Museviler (%45), Ateist ve Agnostiklerler, Ortodokslar  (%46)

Yine doğu ve güneydeki ülkeler ilk 5 mutlu ülke arasında yer alıyor: Filipinler, Meksika, Malezya, Afganistan, Ekvador, Japonya ve Kazakistan. Avrupa daha kasvetli tarafta ancak daha mutsuz ülkeler dünyaya dağılmış durumda: Ermenistan, Kenya, Hong Kong, Arjantin, Türkiye ve Moldova. Bu, mutluluk algılarının bireysel koşullara ve ulusal bağlama bağlı olarak farklı bir kökene sahip olduğunun bir teyidi olarak tekrar karşımıza çıkıyor.

Türkiye’de mutluluk oranı düşüşte

 Yapılan araştırmada Türkiye’de 10 kişiden biri çok mutlu, üç kişiden biri ise mutlu olduğunu söylüyor. Türkiye’de mutluluk oran yüzde 37 ile geçen yıla göre (yüzde 42) düşüşte.

Türkiye’de erkekler (%44), kadınlardan (%30) daha mutlu. Dünya genelinden farklı olarak yaş arttıkça mutluluk da artıyor. En az mutlu grup 18-34 yaş arasındaki gençler (%29) iken 55 yaş ve üzerindeki kişilerin %45’i mutlu.

Türkiye’de sosyoekonomik statü grubu yükseldikçe mutluluk artıyor. Mutlu olanların SES Grubu oranları şu şekilde; AB – % 47, C1 %41, C2 %36 ve DE % 30.

Çalışma grupları açısından bakıldığında esnaf (%54), emekliler (%40) mutlu kesimi oluştururken; ücretli çalışanlar (%37), ev kadınları (%35), öğrenciler (%20) ve işsizler (%18) ortalama ve altı mutluluk oranlarına sahip.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.