FOTOĞRAFLARLA, “DÜNDEN BU GÜNE DALYAN”


FOTOĞRAFLARLA,
“DÜNDEN BU GÜNE DALYAN”
Emekli Tarih Öğretmeni Araştırmacı Yazar Günür Karaağaç, “Fotoğraflarla Dünden Bu Güne Dalyan” isimli 22’nci kitabını çıkardı. Fotoğraflarla “Dünden Bu Güne Dalyan” kitabının tanıtım sergisi Dalyan’da yapıldı.
-Yerel tarih gelecek kuşaklara aktarılmalı
Yerel tarihin gelecek kuşaklara aktarılması için büyük uğraşlar verdiğini anlatan Emekli Tarih Öğretmeni Araştırmacı Yazar Günür Karaağaç, “eğitimci olarak görev yaptığım ve yaşadığım yerlerin yerel tarihlerine büyük önem verdim. Bu güne kadar 20 kitabım çıktı. 2018 yılı ortalarına doğru iki kitabım daha çıkacak. Hazırlıklarını tamamladım son kontrollerini yapıyoruz. Kitabımın hazırlanmasında en büyük emek yaptığım araştırmalarda bana destek veren röportaj ve bilgi veren kaynaklarım. Bilgisine başvurduğum herkes büyük bir özveriyle ellerindeki belge ve dökümanları benimle paylaştılar. Destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
– Fotoğraflarla, “Dünden Bu Güne Dalyan” ve Ortaca’da Eğitimin Dünü Bugünü
Araştırmacı Yazar Günür Karaağaç, “21’nci kitabım ‘Baş Öğretmenim, Ortaca’da Eğitimin Dünü Bugünü’ 17 Nisan’da, 22’nci kitabım ‘Fotoğraflarla “Dünden Bu Güne Dalyan” ise çıktı. Özetle, 1928’de Dalyan’da ilkokul açılıyor. 1942’de Ortaca’da açılıyor. O günden bugüne kadar ki olan o süreç inceleniyor. Kaunos günlerinden Osmanlı İmparatorluğu’nun Kanuni dönemindeki Rodos seferine kadar, o günlerden bugüne kadar ki olan uzun süreç inceleniyor. Kaunos’un sadece taşı, kayası değil. Sosyal hayatı yani insanlar nasıldı. Nasıl yaşıyorlardı, ne yapıyorlardı. Nasıl bir insan yapısı vardı. Bunları da içine alacak şekilde. 1930’lu yılların sonuna kadar Dalyan’da tek ulaşım İzmir’den gelen bir gemi ve Antalya’dan gelen iki gemi var. Bunlar 15 günde bir Delikli Ada’ya uğruyorlar. Oradan yüklerini alıyorlar. İnsanlar araç gereç götürüyorlar. Dolayısı ile Dalyan’ın tüm ticareti boğazda. Ulaşım boğazdan başka hiç bir şey yok. Köyceğiz’de öyle. Ortaca’nın adı o zaman yok, Terzi Aliler var. Ortaca’nın nüfusu 1939’da 410. Dalyan’nın adı yine Dalyan. Nüfusu 708. Yani Dalyan’ın nüfusu Ortaca dediğimiz Terzi Aliler’den 300’den fazla nüfusu var. Ayrıca o gemiler geldiği zaman 3 tane tekne var Dalyan’da. Adnan’ın teknesi Ankara teknesi bir de Allah verdi teknesi. Bunlar boğazdan yükleri Dalyan iskelesine getiriyorlar. Dalyan iskelesinden develerle bu yöredeki bütün yerleşimlere o eşyaları taşıyor. Onun içerisinde gazete var, onun içinde ilaç var. Her şey her şey deniz yoluyla yapılıyor. 1935’li yıllara kadar böyle. Daha birçok bilgi ve belge. Bunların hepsini de bir kitapta ölümsüzleştirerek okuyucularımızla buluşturacağız” diye konuştu.
-Fethiye Eğitim Tarihi
Günür Karaağaç, “Fethiye’nin dünden bugüne ‘Fethiye’nin Eğitim Tarihi’ dediğimiz zaman çok uzun bir süreç. Kitabımız, 1864 yılında ilkokul açılmasıyla başlıyor ve bugüne geliyor. ‘Fethiye’nin Eğitim Tarihi’ 1000 tane basıldı ve önemli bilgiler yer alıyor. Eğitim camiasına hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.