Dolar 34,8490
Euro 36,6599
Altın 3.019,26
BİST 10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 14°C
Cts 11°C

Gürleyk’te incir kurutma toplantısı

| Son Güncellenme: Mart 5, 2020 4:42 pm
1.578
A+
A-

Gürleyk’te incir kurutma  toplantısı

Dalaman ilçe Tarım ve Gıda  Müdürlüğü kordinasyonunda yapılan İncir kurutma toplantısı Dalaman Gürleyk  mahallesinde yapıldı. Yapılan çiftçi toplantılarında incir üreticilerinin kurutma konusunda problemleri olup olmadığı belirlendi.

21 mayıs 2014 tarihinde enstitü müdürü Selim Arpacı, mühendisler Birgül Ertan, Hilmi Kocataş gürleyk mahallesinde yetiştiricilik ve kurutma konusunda üreticilerimizi bilgilendirdiler.

 

Birgül Ertan, Hilmi Kocataş mahallelilere verdiği eğitimde; “Kaliteli ürün elde etmek için önerilere göre gübre kullanılmalıdır. Mutlaka toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalıdır. Ağacın dengeli beslenmesi oldukça önemlidir. Aşırı azotlu gübreleme incirin kuruma süresini uzatır bu da Aflatoksin riskini arttırır. Çatlama ve güneş yanıklığı meyvenin potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeriği ile yakından ilgilidir”    Düşük potasyum (K) kalsiyum (Ca) oranı çatlamayı, yüksek potasyum (K) kalsiyum (Ca) oranı güneş yanıklığını arttırır.

Meyvelerin olgunlaşmasına yakın sulama yapılmamalıdır. Aksi halde meyveler akabilir. Su stresi aflatoksin oluşumunu arttırır bu nedenle kuraklık önlemleri alınmalı, hasada yakın sulamalardan kaçınmalıdır.

İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gereklidir. Bunun gerçekleşebilmesi için erkek ağaçlardaki ilek meyvelerinin dişi ağaçlara asılması işlemine ilekleme denir.

Mevsim şartlarına ve bahçenin bulunduğu rakıma bağlı olarak değişmekle beraber genelde Haziranın ilk haftasında başlayıp, ikinci hafta sonunda ya da üçüncü hafta başında bitirilmesi gereken bir işlemdir.

 

Haziran ayında, incir meyveleri iri fındık büyüklüğünde ve parlak bir görünüm kazandığında ileklemeye başlanır

İleklemede kullanılacak meyveler ise iri ceviz büyüklüğüne gelmeli ve meyve sıkıldığında içerisinden çiçek tozları dökülmeli

Ağacın büyüklüğüne, kış yağışlarının durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Normal şartlar altında ağacın 3 farklı yerine ilek filelerinin içerisine 3-4 meyve konarak bir hafta aralıkla iki defa yapılır. Kuraklığın ve ilek meyvesinin temininde sıkıntıların görüldüğü yıllarda ilk atımda 2-3 ilek meyvesi yeterli olacaktır, çünkü bir tek ilek meyvesinde 500 ile 1000 arasında ilek arıcığı vardır ve 1-2 arıcığın meyve içine girmesi yeterlidir. Çok ilek asılması, kaliteli ürün demek değildir

Yeteri kadar polen (toz) ve arıcık bulundurmalı. Arıcık çıkış zamanı ile dişi meyvelerdeki dişi çiçeklerinin olgunlaşma zamanı çakışan çeşit olmalıdır.

İlekleme sabahın erken saatlerinde sinek çıkışı olmadan, tel ile ağaca asarak yapılmalıdır.

Aflatoksin oluşumuna neden olan küfler meyvenin içine, bu küflerle bulaşık ilek meyvelerinin kullanılması ile girer. Bu nedenle temiz ilek kullanımı aflatoksin riskinin azaltılmasında en önemli noktadır

İlekleme plastik fileler kullanarak yapılmalı. İleklemede filelerin kullanımıyla hem zamandan kazanılmış olur hem de işi biten ileklerin toplanması daha kolay olur.

İleklerin işi bitince ağaç üzerinde bırakılmamalı, toplanıp imha edilmeli. Ağaç üzerinde bırakılan filelerdeki ilekler daha sonra küflenerek aflatoksin riskinin oluşmasına neden olur

Ağaç üzerinde bırakılan ileklerin hastalık riski oluşturmasıAşırı ilekleme yapılmamalıdır. Bu hastalık riskini arttırdığı gibi fazla sayıda birbirine yapışan küçük ve kalitesiz meyve oluşumuna neden olur . Meyvenin içersine hastalık bulaşma olasılığı artar buda aflatoksin oluşum riskini tetikler. 

Kuru incirde hasat ağaç üzerinde buruklaşarak kendiliğinden toprak yüzeyine düşen kuru meyvelerin toplanarak depolama nemine ulaşana kadar kerevetlerde kurutulması ile olur. %40-50 nem içeriğine sahip buruk incirler %18-20 nem içeriğine sahip olana kadar kerevetlerde kurutulmalıdır

Kullanılan toplama kapları ve kerevetler, ürüne zarar vermeyen yapıda ve temiz olmalıdır. Henüz buruk ve yüksek oranda su içeren incirlerin zedelenmesi ve/veya küflerin bulaşması kaliteyi düşürerek aflatoksin riskini arttırmaktadır.

Kurutma aşamasında incirler mutlaka kerevetler üzerine serilmeli ve böylece ürünün toprakla teması kesilmelidir. Çünkü toprak ve bitki sapları üzerine serilen incirlerin böcek zararı, küflenme ve yabancı madde ile bulaşma riski çok fazladır.

Kurutma aşamasında incirler mutlaka kerevetler üzerine serilmeli ve böylece ürünün toprakla teması kesilmelidir.

Sık hasat yapılmalı, incirler toprak üzerinde mümkün olduğunca bırakılmamalı

Hurda incirler ayrı kaplara toplanmalı, kurutulmalı ve depolanmalıdır. Böylece temiz incirlerin küf ve aflatoksinle bulaşması engellenecektir.